Ηδονιστική Βιωσιμότητα
Επιπλέον, Βιώσιμο Κλεινόν Άστυ, 200 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας αλλάζουν χρήση, η Γλασκώβη θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα, το μέλλον των μεγαλουπόλεων της Αφρικής, MOT μονάδα μέτρησης, e-bikes στο SNL
Καλή Κυριακή! Καλώς ήρθες στο Πόλεις για Ανθρώπους, όπου κάθε δύο εβδομάδες, γράφω και μοιράζομαι ιδέες, ειδήσεις, δουλειές και βιβλία γύρω από τις πόλεις και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. 🚲🌆
Αν σου ακούγεται ενδιαφέρον, μπορείς να το μοιραστείς με την παρέα σου, ή, αν δεν έχεις κάνει ήδη, να κάνεις subscribe.
Πόλεις για Ανθρώπους #21
Όταν στέκεσαι στην κορυφη του CopenHill, μονάδας παραγωγής ενέργειας και πίστας σκι, μπορείς να απολαύσεις ένα πανόραμα 360° της Κοπεγχάγης. Από ένα από τα παράθυρα μπορείς να διακρίνεις, μεταξύ άλλων, το νέο Noma, καλύτερο εστιατόριο του κόσμου (και) για το 2021, και το Urban Rigger, ένα σύμπλεγμα φοιτητικών εστιών κατασκευασμένων από ανακυκλωμένα εμπορευματοκιβώτια πλοίων.
Τι κοινό έχουν αυτά τα κτίρια; Είναι σχεδιασμένα από την BIG, την αρχιτεκτονική εταιρεία του Bjarke Ingels. O Bjarke Ingels σα προσωπικότητα ξεφεύγει αρκετά από τη Σκανδιναβική ψυχοσύνθεση και η φιλοσοφία του, την οποία συμπυκνώνει στον όρο ηδονιστική βιωσιμότητα (‘hedonistic sustainability’), έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με ένα από τα βασικά δόγματα του Προτεσταντισμού, το ότι για να κάνεις κάτι καλό πρέπει να υποφέρεις.
Η ηδονιστική βιωσιμότητα ορίζεται ως βιωσιμότητα που ταυτόχρονα βελτιώνει την ποιότητα ζωής και την απόλαυση των ανθρώπων. Συνδυάζει «πράσινες» τεχνικές, παιχνίδι, δραστηριότητες και αίσθημα κοινότητας. Αφήνει πίσω το φόβο και το πρέπει όσον αφορά τις περιβαλλοντολογικές μας προκλήσεις, και επιχειρεί να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα μέσα από έναν εξυπνότερο σχεδιασμό.
Κάπου εκεί πάνω στο CopenHill λοιπόν, έκανα τη σύνδεση ότι ο συγκεκριμένος όρος περιγράφει σε απόλυτο βαθμό την αξία της πρότασής της μικροκινητικότητας. Είναι μεγάλη πλάνη ότι ο χρόνος που δαπανούμε στις μετακινήσεις μας είναι χαμένος χρόνος, και επομένως η μόνη επιλογή είναι να τον επιταχύνουμε ή να τον κόψουμε. Όπως επίσης είναι μεγάλη πλάνη ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν συνήθειες επειδή πρέπει. Φυσικά, η μικροκινητικότητα είναι πολλές φορές πιο φιλική προς το περιβάλλον από το αυτοκίνητο, επιτρέπει μια πολύ πιο αποτελεσματική χρήση του δημόσιου χώρου, και η ανάλυση κόστους-οφέλους τη βγάζει νικήτρια σε όλες τις κατηγορίες. Είναι αρκετό; Μάλλον όχι, αλλιώς δε θα κάπνιζε κανείς και θα κάναμε όλοι εμβόλια.
Ο Horace Dediu το έχει περιγράψει πολύ εύστοχα. Η μικροκινητικότητα είναι μια αγορά που πρέπει να μετριέται σε χαμόγελα, όχι χιλιόμετρα (‘smiles, not miles’). Ναι, συλλογιστικά μπορείς να διαπιστώσεις όλους τους παραπάνω λόγους για να την επιλέξεις, όμως τίποτα λογικό δε θα μπορέσει να συγκριθεί με την αίσθηση της πρώτης πεταλιάς πάνω σε ένα e-bike. Πρέπει αυτή η ηδονιστική της πτυχή να γίνει βασικό κομμάτι του αφηγήματος και του σχεδιασμού δράσεων και λύσεων για την υιοθέτηση της. Γενικότερα, με το σωστό σχεδιασμό και τις σωστές τεχνολογίες, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας με έναν βιώσιμο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτόμαστε και να το εξαναγκάζουμε. Η αφθονία μας εξάλλου δεν είναι αυτά που έχουμε, αλλά αυτά που απολαμβάνουμε (Επίκουρος).
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αλλάξουν χρήση τουλάχιστον 200 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας (όπως υπουργεία και τράπεζες) κάτι που αν συμβεί θα αλλάξει πραγματικά την εικόνα της πόλης, ειδικά αν η πλειοψηφία αυτών μετατραπούν σε κοινωνικές κατοικίες όπως είναι η τωρινή πρόθεση.
Η Αθήνα είναι η 10η χειρότερη από 866 Ευρωπαϊκές πόλεις σε χώρους πρασίνου, και 16η στις εκπομπές διοξείδιού του αζώτου.
Αστική οικολογία, πόλη και βιωσιμότητα βρίσκονται στο επίκεντρο του επεισοδίου «Βιώσιμη Αθήνα» της σειράς Κλεινόν Άστυ.
Το 1o Συνέδριο του Δικτύου CIVINET Greece – Cyprus θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2021, υπό τον τίτλο «Η Ελληνική Κοινωνία απέναντι στην Πρόκληση της Βιώσιμης Κινητικότητας με ορίζοντα το 2030». Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε και online. Η ομάδα της Kineo πάντως θα είναι εκεί.
Πως να χτίσεις μια ρεαλιστική πόλη σε ένα βιντεοπαιχνίδι από τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο.
Υπέροχες φωτογραφίες από την Ελλάδα της δεκαετίας του '60 από έναν Αμερικανό.
Πόλεις του Κόσμου
Η Γλασκώβη θα απαγορεύσει τα αυτοκίνητα από το κέντρο της πόλης μέχρι το 2027.
Συγχαρητήρια! Μόλις εκλεγήκατε δήμαρχος του Smogtown, με την υπόσχεση να μηδενίσετε τις εκπομπές άνθρακα μέσα σε οκτώ χρόνια. Θα τα καταφέρετε;
Πως ένα προάστειο του Λονδίνου μείωσε την κίνηση στους δρόμους του κατά 53% κάνοντας το περπάτημα και το ποδήλατο παιχνίδι.
Πως θα μοιάζει η ζωή στις πόλεις του Άρη;
Φανταστικό αφιέρωμα / infographic στις μεγαλουπόλεις της Αφρικής.
Μεταφορές
Ο επικίνδυνος μύθος ότι οι θάνατοι στους δρόμους οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Apple θέλει το Apple Car πλήρως αυτόνομο, σε βαθμό που να μην έχει καν τιμόνι και πετάλια.
Αν προσγειωθείτε το 2024 στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς αγώνες, θα μπορέσετε να μεταφερθείτε στο κέντρο της πόλης με ταξί. Ιπτάμενο.
Μικροκινητικότητα
Μερικές από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ποδηλάτων θα συνεργαστούν για να αναλάβουν με δικό τους κόστος την ανακύκλωση μπαταριών από τα e-bikes τους.
Δώστε e-bikes στο λαό.
Το MOT (‘Modicum of Transport’) είναι το ενεργειακό κόστος μεταφοράς ενός ατόμου για ένα χιλιόμετρο.
Τι βλέπουμε / ακούμε
📹: Δοκιμή της λειτουργίας πλήρους αυτόνομης οδήγησης της Tesla σε δρόμο της Νέας Υόρκης. Πήγε όπως το περιμένατε να πάει.
📹: Γιατί η Ολλανδία είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για να οδηγείς αυτοκίνητο.
🎧: Πως να σχεδιάσεις πόλεις φιλικές προς τα παιδιά.
Δουλειές
Senior Data Scientist / Senior Benefits Specialist, TIER Mobility (Αθήνα)
Embedded Software Engineer, Speen (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
Transport for Humans: Οι μετακινήσεις μέσα από το πρίσμα των συμπεριφορικών οικονομικών. Όπως και στα οικονομικά η έννοια του homo economicus, ενός εξιδανικευμένου ανθρώπου που παίρνει αποφάσεις χρησιμοποιώντας ορθολογική ανάλυση κόστους-οφέλους και έχοντας πάντα πλήρη επίγνωση όλων των διαθέσιμων επιλογών, θεωρείται ξεπερασμένη, έτσι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε τις μεταφορές μας για τον homo transporticus, ο οποίος αντίστοιχα έχει πάντα πλήρη επίγνωση των διαθέσιμων τρόπων μετακίνησης, εγκυκλοπαιδική γνώση των διαδρομών και των δρομολογίων, και την ικανότητα πλοήγησης σε αυτά χωρίς εμπόδια, επιλέγοντας πάντα την πιο αποδοτική επιλογή. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες προδιαγραφές για καθαρότερες, αποδοτικότερες και χωρίς αποκλεισμούς μεταφορές, χρειαζόμαστε και καλύτερα εργαλεία ώστε να καταλάβουμε που δίνουμε πραγματικά αξία και πως παίρνουμε αποφάσεις σε καθημερινή βάση όσον αφορά τις μετακινήσεις μας.