Επικίνδυνη αποστολή για έξι
Επιπλέον, κρυπτοπόλεις, BigDumbTruckClub, το πρότυπο πλωτής πόλης, δεν υπάρχουν αρκετές μπαταρίες για τα SUV μας, η ιστορία του ηλεκτρικού οχήματος του Άγγλου Στιβ Τζομπς, Τελ Αβίβ = μικροκινητικότητα
Πόλεις για Ανθρώπους #32
100 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού της, επιλέχθηκαν πριν λίγες μέρες για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Cities Mission με σκοπό μέσα από αυτό να αξιοποιήσουν σημαντικούς κοινοτικούς πόρους ώστε να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2030. 20 χρόνια νωρίτερα από το στόχο για ολόκληρη την Ένωση. Ανάμεσα σε αυτές και 6 Ελληνικές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Τρίκαλα και Κοζάνη).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλέσει τις 100 επιλεγμένες πόλεις να αναπτύξουν Σύμφωνα Κλιματικής Πόλης, τα οποία θα περιλαμβάνουν ένα συνολικό σχέδιο για την κλιματική ουδετερότητα σε όλους τους τομείς όπως η ενέργεια, τα κτίρια, η διαχείριση απορριμμάτων και οι μεταφορές, μαζί με σχετικά επενδυτικά πλάνα. Η διαδικασία κατάρτισης τους θα πρέπει να περιλαμβάνει πολίτες, ερευνητικούς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα. Τα Σύμφωνα αυτά, όπως έχουμε μάθει να περιμένουμε, δεν είναι νομικά δεσμευτικά.
Ο τομέας με τη μεγαλύτερη επίδραση στο κλιμά μιας πόλης είναι συνήθως οι οδικές μεταφορές οι οποίες ευθύνονται για πάνω από 20% του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κοιτώντας τη λίστα των 100 πόλεων λοιπόν δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι Ελληνικές πόλεις, ιδιαίτερα οι μεγάλες, παίζουν στο ανώτερο επίπεδο δυσκολίας. Αυτό γιατί οι κάτοικοι τους εξυπηρετούν το 75% των μετακινήσεων τους με έναν από τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη σε σύγκριση π.χ. με το 11% των Παριζιάνων.
Μπορούμε κάπως να καταφέρουμε αυτή τη δύσκολη αποστολή σε λιγότερο από μια δεκαετία; Για τις αστικές μεταφορές, με τα κατάλληλα εργαλεία, ίσως και ναι. Μια νέα μελέτη κατατάσσει τα 12 πιο αποτελεσματικά μέτρα που έχουν εισαγάγει οι ευρωπαϊκές πόλεις για να μειώσουν τη χρήση του αυτοκινήτου. Τα πιο αποτελεσματικά από αυτά; Η θέσπιση χρέωσης κυκλοφοριακής συμφόρησης, η οποία μειώνει τα επίπεδα χρήσης αυτοκίνητου κατά 12% σε 33% και η δημιουργία δρόμων χωρίς αυτοκίνητα και ποδηλατοδρόμων, που μειώνει τη χρήση αυτοκινήτου έως και 20%.
Τα κοινόχρηστα συστήματα ποδηλάτων ή πατινιών δεν είναι σε αυτά τα 12 μέτρα, όμως είναι μέχρι στιγμής το μόνο που περιμένουμε. Το πρόγραμμα της εγκατάστασης συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε συνδυασμό με τη δημιουργία σταθμών στάθμευσης και φόρτισης θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ και το συνολικό κόστος του φθάνει στα 16,6 εκατομμύρια ευρώ.
Η πρωτοτυπία μας, είναι ότι η χρήση του συστήματος και των ποδηλάτων προβλέπεται να παρέχεται χωρίς χρέωση. Κάτι που σημαίνει ότι με το που εγκατασταθούν τα ποδήλατα, θα πρέπει να δεσμευτούν εκ νέου πόροι από κάθε δήμο για τη συντήρηση, την αντικατάσταση, τις αναβαθμίσεις στο λογισμικό, κτλ. Στα δικά μου μάτια αυτό περιέχει πολλούς κινδύνους και για τις πολλαπλές προσπάθειες που έχουν γίνει ήδη από δήμους σε κοινόχρηστους στόλους ποδηλάτων και τους λόγους που αυτές απέτυχαν έχω γράψει πιο παλιά (ΠΓΑ-010). Κάποια μαθήματα από τότε φαίνεται ότι μπορεί και να τα μάθαμε, όπως το πολύ βασικό ότι οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να περάσουν και να παρκάρουν στους όμορους δήμους και ότι οι σταθμοί του μετρό, όπου αυτοί υπάρχουν, πρέπει είναι τα πρώτα σημεία που τα κοινόχρηστα ποδήλατα θα εγκατασταθούν.
Το ερώτημα φυσικά δεν είναι αν είναι θετικό ή όχι να έχουμε κοινόχρηστα ποδήλατα, αλλά τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε με αυτά τα 16.6 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και με τα εκατομμύρια που θα πάρουμε τα επόμενα χρόνια για τη πράσινη μετάβαση. Πόσα χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων φτιάχναμε. Σε πόσους ανρθώπους δίναμε κίνητρα να μη χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητο για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Πόσες παραπάνω διαδρομές έκαναν τα λεωφορεία μας.
Μέσα στο εορταστικό κλίμα, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης εξέφρασε έναν προβληματισμό, έστω και με το γάντι. «Συγχαρητήρια στις πόλεις και η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι να καταφέρουν να απορροφήσουν τα χρήματα στον χρονικό ορίζοντα που θέτει το Πρόγραμμα» δήλωσε σχετικά. Βλέπετε έχει συνηθίσει να βλέπει αντίστοιχους πόρους να κάθονται, επειδή δεν έχουμε τους μηχανισμούς, τη βούληση και το θάρρος να τους αξιοποιήσουμε. Αν θέλουμε να φέρουμε εις πέρας την αποστολή που αναλάβαμε, θα πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε τα εύκολα, τα πρόχειρα και τα εύπεπτα και να ξεκινήσουμε να κάνουμε τα ουσιαστικά. Και ας είναι πιο δύσκολα. Ή, για την ακρίβεια, επειδή είναι πιο δύσκολα. Το greenwashing δεν θα μετρήσει πουθενά όταν οι πόλεις μας γίνουν αβίωτες.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Μήνας Ποδηλάτου στην Αθήνα στο πλαίσιο του This is Athens City Festival.
Πόλεις του Κόσμου
Γιατί μπορείς να γνωρίσεις πραγματικά ένα μέρος μόνο αν το περπατήσεις.
Τα CityCoins είναι κατά κάποιο τρόπο δωρεάν χρήματα για τις πόλεις. Ένας εθελοντικός κρύπτο φόρος, με τον οποίο αποφασίζεις να ενισχύσεις τη δουλειά που γίνεται στο δήμο σου.
Κάποιοι κρύπτο εκατομμυριούχοι είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι και αποσκοπούν να χτίσουν τις δικές τους πόλεις στην Κεντρική Αμερική.
Η πλωτή κοινότητα OCEANIX στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας θα διαθέτει συνολικά 15,5 στρέμματα διασυνδεδεμένων πλατφορμών, που θα φιλοξενούν 12.000 άτομα. Η συγκεκριμένη προσπάθεια αποτελεί το πρωτότυπο του UN-Habitat για τις βιώσιμες πλωτές πόλεις.
Μεταφορές
Στο Τενεσί, ένα νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση θα απαιτεί από τους μεθυσμένους οδηγούς να πληρώνουν διατροφή στα ανήλικα παιδιά των οποίων τους γονείς σκοτώνουν.
Οι κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανησυχούν πολύ για τις ελλείψεις μπαταριών, «..το 90 με 95 τοις εκατό της εφοδιαστικής αλυσίδας για τις μπαταρίες που θα χρειαζόμαστε σε 10 χρόνια δεν υπάρχει». Μια λύση; Να φτιάχνανε μικρότερα αυτοκίνητα.
Αμερικανικό φαινόμενο μεν, αλλά τα στατιστικά είναι φοβερά για να μη τα παραθέσω. Το 75% των ιδιοκτητών ημιφορτηγών (pickup trucks) τα χρησιμοποιούν για ρυμούλκηση μία φορά το χρόνο ή λιγότερο. Το 70% βγαίνουν εκτός δρόμου μία φορά το χρόνο ή λιγότερο. Και το 35% χρησιμοποιούν την καρότσα του φορτηγού -τον υποτιθέμενο λόγο ύπαρξης του - μία φορά το χρόνο ή λιγότερο. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί είναι τόσο αστείο το @BigDumbTruckClub
Μικροκινητικότητα
Για να εξυπηρετήσει την επανάσταση που έχει δει η πόλη με την μικροκινητικότητα, το Τελ Αβίβ σκοπεύει να υπερδιπλασιάσει τους ποδηλατοδρόμους του για να καλύψει 350 χιλιόμετρα έως το 2025 ενώ θα προχωρήσει και σε στην επιβολή τελών για τη συμφόρηση.
Τα νέα ηλεκτρικά ποδήλατα της Mini Cooper.
Το κόστος στάθμευσης ποδηλάτου σε ορισμένες περιοχές του Λονδίνου είναι πέντε έως και πέντε φορές υψηλότερο του αντίστοιχου κόστους για το αυτοκίνητο. Η καμπάνια #ThisIsAwkward αναδεικνύει πολύ εύστοχα αυτό τον παραλογισμό και προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση.
Τι βλέπουμε / ακούμε
🎧: Η ιστορία του Σερ Κλάιβ Σινκλέρ, ενός οραματιστή εφευρέτη που θεωρούταν στο επίπεδο του Στιβ Τζομπς ή του Μπιλ Γκέιτς μέχρι που προσπάθησε να λανσάρει ένα ηλεκτρικό όχημα.
📹: Συζήτηση για την «πόλη των 15 λεπτών» με τον Carlos Moreno που ανέπτυξε αρχικά την ιδέα.
🎧: Τα σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι για την ιδανική πόλη, το σύστημα πνευματικών σωλήνων, και το ταπεινό σιντριβάνι. Τι μαθήματα μπορούν να πάρουν οι πόλεις από το παρελθόν;
Δουλειές
City Manager / Various Tech Roles, TIER Mobility (Αθήνα)
Senior Product Designer, Mobito (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
The City Shaped: Urban Patterns and Meanings Through History, Spiro Kostof, 1991
Μια εξήγηση για το πώς και γιατί οι πόλεις πήραν τη μορφή που πήραν. Ο καθηγητής Kostof εστιάζει σε μια σειρά από θέματα και ερμηνεύει, μέσα από φωτογραφίες, κατόψεις και σχέδια, την κρυφή τάξη των αστικών μοτίβων.