Στην Αστυπάλαια και στη Χάλκη
Επιπλέον, Marina Tower και dark stores στην Αθήνα, Περιτοιχισμένη πόλη της Καουλούν και Ροζάριο, πως παίρνουμε πίσω τους δρόμους και τις πόλεις μας σε podcast
“Οι πέντε κατασκευαστές αυτοκινήτων Daimler, BMW, Volkswagen, Audi και Porsche είχαν στην κατοχή τους τεχνολογία μείωσης των βλαβερών εκπομπών ρύπων πέραν των επιπέδων που η ίδια η Ε.Ε. είχε ορίσει... αλλά απέφυγαν να ανταγωνιστούν γύρω από αυτήν και να εκμεταλλευθούν πλήρως τις δυνατότητές της”. Στις 08/07/21 ανακοινώθηκε πρόστιμο 875 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν, από το οποίο η Volkswagen, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο με τζίρο 250 δις. το 2019, θα πληρώσει τα 500εκ. Τα πρόστιμα ακολουθούν φυσικά του σκανδάλου "Dieselgate", στο οποίο βρέθηκε ότι η Volkswagen και η Daimler πρόσθεσαν λογισμικό που μείωνε τεχνηέντως τις εκπομπές ρύπων κατά τη διάρκεια των ελέγχων των αυτοκινήτων, ενώ η Κομισιόν αποφάσισε να αποσύρει μια από τις αρχικές κατηγορίες, αυτή για συντονισμό ώστε «να αποφύγουν, ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν» την εισαγωγή ενός νέου τύπου φίλτρου στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, επειδή δεν κατάφερε να συλλέξει αρκετές αποδείξεις.
Στις 08/07/21 βγήκε το δελτίο τύπου της Citroen για τη νέα Αστυπάλαια, τη Χάλκη, με την παραπάνω φωτογραφία. Μεταξύ άλλων “Ένα έργο το οποίο γίνεται άμεσα πράξη, καθιστώντας την Χάλκη στην πράξη το 1o ελληνικό “έξυπνο και πράσινο” νησί.”, “..πάντα υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει ενεργά την εξέλιξη της κοινωνίας, προσπαθώντας να “ενστερνίζεται” και στη συνέχεια να ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων.“, “..αναλαμβάνουν την προώθηση της ηλεκτρικής μετακίνησης μηδενικών ρύπων, η οποία θα είναι έξυπνη, βιώσιμη και προσιτή σε όλους.”
Με λίγα λόγια καταφέραμε να βρούμε ένα τρόπο να προλάβουμε τη VW και κάναμε έναν τόπο έξυπνο και πράσινο απλά επειδή θα ξεφορτώσει πρώτα το δικό μας πλοίο, αφουγκραστήκαμε τις τοπικές ανάγκες των 200 μονίμων κατοίκων σε ένα νησί πολύ μικρότερο της Ύδρας και καταλάβαμε ότι χρειάζονται αυτοκίνητα 2 τόνων με αυτονομία 350χλμ και κυρίως προσιτά μιας και η τιμή κόστους που θα μπορούν να τα αγοράζουν οι ντόπιοι αποτελεί ευκαιρία σε μια χώρα που ο στόλος της είναι αυτοκίνητα 16ετίας, πόσο μάλλον μετά από δύο εξαιρετικές χρονιές για το τουρισμό.
Εσάς λοιπόν τι σας κάνει να αισθάνεστε η παραπάνω φωτογραφία; Πιστεύετε ότι ταιριάζει αρμονικά με το περιβάλλον του αυτό το όχημα; Ότι αυτό που χρειάζεται το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στη Χάλκη εδώ και 50 χρόνια και που θα μεγαλώσει εκεί είναι SUVs οι οδηγοί των οποίων δε θα μπορούν να το βλέπουν όταν αυτό παίζει στο δρόμο; Προσωπικά η φωτογραφία με νευριάζει. Δε ξέρω αν φταίει το ότι το διάβασα παρέα με τα νέα για τη VW ή γιατί επίσης στις 08/07/21 είχαμε και το τραγικό τροχαίο στη Νίκαια, το οποίο μπορεί να πήρε ιδιαίτερη προβολή μιντιακά, όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι και παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, τα τροχαία συμβάντα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τα παιδιά και τους νέους.
Επιστρέφοντας στη Χάλκη και τη Citroen, το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει και μια εναλλακτική να προτείνει. Το Citroen Ami είναι ένα όχημα κάτω των 500 κιλών, φτάνει τα 45χλμ./ώρα, έχει 80χλμ. αυτονομία, φορτίζει στο σπίτι με κατανάλωση ρεύματος λιγότερο από 1 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα και δεν επιβαρύνεται με τέλη και φορολογίες. ΟΚ, δεν έχεις ποδήλατα, αλλά γιατί δεν είναι το Ami στη φωτογραφία; Γιατί μας νοιάζει η βιωσιμότητα και οι κάτοικοι της Χάλκης ή γιατί μας νοιάζει μια υπαίθρια έκθεση αυτοκινήτου;
Στο τέλος της μέρας, μπορεί όλα αυτά τα μάρκετινγκ προγράμματα να είναι μια εξαιρετική συμφωνία για τα νησιά και τους κατοίκους τους, το κράτος, και τους Ελληνικούς αντιπροσώπους, και να είμαστε όλοι καλύτερα που έχουν επιτευχθεί. Αυτό που με απασχολεί είναι τι λέμε μεταξύ μας. Πρέπει να προσέχουμε που δίνουμε εποικοινωνιακό βάρος, γιατί στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα. Ειδικά όσο ακούω ανθρώπους που έχουν ευθύνη και καλούνται να παίξουν κάποιο ρόλο στο μέλλον των μεταφορών της χώρας και η σκέψη τους περιορίζεται στο πως θα κάνουμε τα SUVs μας ηλεκτρικά, θέλω να πάω να τους πιάσω από τους ώμους και να τους ταρακουνήσω, μπας και καταλάβουν το πραγματικό μας πρόβλημα.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Ο Marina Tower, το σχέδιο του οποίου αποκάλυψε η Foster+Partners, θα αποτελεί το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, αλλά και τον πιο ψηλό πράσινο παραθαλάσσιο ουρανοξύστη στη Μεσόγειο. Δεν θα εκφράσω άποψη γιατί ήδη έχω γκρινιάξει πολύ σήμερα.
Αυτό θα ήταν καλό να το διαβάσετε αν θέλετε να το παίζετε έξυπνοι στις παρέες σας από Σεπτέμβριο. Επίσης ο CEO της Uber, Dara Khosrowshahi, έκανε παραδόσεις για το Uber Eats στο Σαν Φρανσίσκο με ηλεκτρικό ποδήλατο, οπότε περιμένω οι αντίστοιχοι CEOs και Country Managers να στείλετε μήνυμα για να το κανονίσουμε.
Πόλεις του Κόσμου
Φυσικά και οι μεταφορές μας έχουν σχεδιαστεί με τις ανάγκες των αντρών στο επίκεντρο τους, όμως σιγά σιγά καταλαβαίνουμε τι σημαίνει μια προσέγγιση χωρίς αποκλεισµούς.
Η εξάρτηση μας από το αυτοκίνητο δε βγαίνει με κανέναν τρόπο.
Για πρώτη φορά άκουσα για την Περιτοιχισμένη πόλη της Καουλούν, έναν “ακραία πυκνοκατοικημένο, άναρχα δομημένο, και πρακτικά αναρχοαυτόνομο παραμελημένο οικισμό” που κατεδαφίστηκε το 1993, μέσα από την προσπάθεια Ιαπώνων ερευνητών να αποτυπώσουν λεπτομερώς τη διατομή της. Συναρπαστική ιστορία.
Το Παρίσι θα επεκτείνει τους περισσότερους δρόμους της πόλης ως όριο ταχύτητας τα 30χλμ./ώρα, ενώ στα πλάνα είναι και η αφαίρεση 60,000 (40% του συνόλου) θέσεων στάθμευσης.
Η απάντηση της Ουαλίας στην κλιματική αλλαγή; Ανανγωρίζει την ευθύνη του αυτοκινήτου και αναστέλλει όλα τα μελλοντικά σχέδια κατασκευής δρόμων.
Πως το Ροζάριο στην Αργεντινή κέρδισε το μεγάλο βραβείο του World Resources Institute για την προσέγγιση του στην αστική γεωργία.
Η Jonh Lewis θα αξιοποιήσει το χώρο parking των καταστημάτων της για να χτίσει 10,000 διαμερίσματα.
Εντωμεταξύ, έρευνα έδειξε ότι οι ποδηλάτες γνωρίζουν περισσότερα για τα τα προηγμένα συστήματα αρωγής του οδηγού (Advanced Driver Assistance Systems - ADAS) από τους ίδιους τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Ας το κατατάξουμε και αυτό στην κατηγορία #Αυτοκινητοκεντρισμός.
Μικροκινητικότητα
Μετά το δυστύχημα στο Παρίσι, η πόλη σκέφτεται την επόμενη μέρα για τα κοινόχρηστα πατίνια στους δρόμους της.
Έρευνα της Voi δείχνει ότι η ενσωμάτωση ηλεκτρικών πατινιών στο δίκτυο δημόσιων μεταφορών μιας πόλης μπορεί να αυξήσει τη χρήση του σημαντικά.
Οι Αμερικάνοι αγοράζουν ένα ebike ανά 52 δευτερόλεπτα. Βέβαια, αν το αναγάγουμε σε κατά κεφαλή, και εμείς θα ήμασταν στο ενάμιση λεπτό.
Η Amazon θα δίνει $170 στους υπαλλήλους της που μεταφέρονται στη δουλειά με το ποδήλατο.
Στα πρατήρια Shell θα φορτίζεις και το πατίνι σου.
Τι βλέπουμε / ακούμε
Πως θα πάρουμε πίσω την πόλη μας. Δε το έχω ακούσει, οπότε μου λέτε εσείς αν είναι καλό.
Ο Malcolm Gladwell δίνει το καλύτερο επιχείρημα μέχρι σήμερα για τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Θα μας επιτρέψουν να πάρουμε πίσω τους δρόμους.
Ιπτάμενα αυτοκίνητα; Το ιπτάμενο τραμ φαντάζει ομολογουμένως πιο εύκολο.
Να φοράμε το κράνος μας εμείς στα δίκυκλα, ήταν πάντα μια καλή ιδέα.
Το μεγαλύτερο γκαράζ ποδηλάτων στον κόσμο.
Αυτό το εξαιρετικό το έχετε παίξει;
Είδα το Luca και θα μπει στη νέα μου λίστα “Ταινίες για την προώθηση της Μικροκινητικότητας”.
Δουλειές
Junior Mechanic / City Delivery / Social Media Intern, Kineo (Αθήνα)
Mechanical Design Engineer, Speen (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
Happy City: Transforming Our Lives Through Urban Design: Μέσα από ένα ταξίδι στις πιο δυναμικές πόλεις του κόσμου, ο συγγραφέας βρίσκει απαντήσεις στη διασταύρωση του αστικού σχεδιασμού και της επιστήμης της ευτυχίας για το πως οι πόλεις μπορούν να διαμορφώσουν τις σκέψεις μας και τη συμπεριφοράς μας.