Πόλεις για Ανθρώπους #2
Οι περισσότερες νέες τεχνολογίες είναι συντηρητικές (Sustaining Technologies), δηλαδή βελτιώνουν καθιερωμένα προϊόντα προς κατευθύνσεις που θα εκτιμήσουν οι βασικοί πελάτες μιας επιχείρησης στις βασικές αγορές που αυτή δραστηριοποιείται. Καθώς, λοιπόν, οι εγκαθιδρυμένες επιχειρήσεις δημιουργούν προϊόντα υψηλής ποιότητας για να ικανοποιήσουν το πιο εύρωστο αγοραστικό κοινό (high-end market) τους, στο οποίο βρίσκουν και τα μεγαλύτερα κέρδη, χάνουν την επαφή με το πιο μαζικό κομμάτι αυτής της αγοράς.
“The problem established firms seem unable to confront successfully is that of downward vision and mobility” - Clayton Christensen, The Innovator's Dilemma
Αυτός είναι ο λόγος που τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και μεγαλύτερα και πιο ισχυρά, μιας και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που εκτιμώνται περισσότερο σε αυτά. Δε χρειάζεται να πάμε πιο μακριά από την προφανή κυριαρχία των SUVs τα τελευταία χρόνια για να γίνει εμφανές αυτό το γεγονός. Το ότι γίνονται και ακριβότερα είναι λογική συνέπεια.
Βλέποντας λοιπόν το στόλο επιβατικών αυτοκινήτων μιας χώρας με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δεν είναι περίεργο ότι η μέση ηλικία του είναι κοντά στα 16 χρόνια. Απλά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε το ρυθμό των αυτοκινητοβιομηχανιών. Μεγάλο ερώτημα επίσης είναι το πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τη μετάβαση στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο όταν αυτό ακόμα κοστίζει δύο φορές περισσότερο από το αντίστοιχο με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Όσο όμως θέλουμε ως χώρα να εναρμονιζόμαστε με τις περιβαλλοντολογικές οδηγίες της Ε.Ε. τόσο πιο αυστηροί θα γινόμαστε με τα παλαιότερα οχήματα, ενώ και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αρχίσουν να προσφέρουν μόνο οχήματα που τις βοηθούν να πιάσουν τους περιβαλλοντικούς στόχους τους, όσο ακριβότερα και αν είναι αυτά. Άρα, ενώ είναι προφανές ότι ο τωρινός στόλος των 5,5 εκατομμυρίων επιβατικών αυτοκινήτων θα πρέπει να αλλάξει ριζικά την επόμενη δεκαετία, το πώς θα γίνει αυτό είναι δυνατός γρίφος.
Επιστρέφοντας στη δουλειά του Clayton Christensen, υπάρχει και άλλος ένας τύπος τεχνολογιών. Οι "τεχνολογίες ρήξης” (Disruptive Technologies) έχουν χειρότερη απόδοση βραχυπρόθεσμα αλλά ξεκλειδώνουν αξία σε άλλες κατηγορίες όπως τιμή, απλότητα, μέγεθος ή ευκολία. Στην αρχή της ζωής τους μπορεί να απευθύνονται σε εξειδικευμένο κοινό, όμως ορμώμενες από αυτή την αρχική υιοθέτηση, βελτιώνονται και σταδιακά αρχίζουν να ικανοποιούν τις ανάγκες μεγαλύτερου μέρους μιας αγοράς.
Χαρακτηριστική τέτοια τεχνολογία είναι η μικροκινητικότητα. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα, για παράδειγμα, μπορεί σε κάποιους να φαίνονται ως ποδήλατα υψηλής κατηγορίας για ανθρώπους που βαριούνται να ιδρώνουν, όμως στην πραγματικότητα είναι οχήματα χαμηλού κόστους και χαμηλής συντήρησης για ανθρώπους που οδηγούν 5 χιλιόμετρα μόνοι τους κάθε μέρα για να πάνε στη δουλειά τους.
Πριν από λίγα χρόνια τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα υπόλοιπα ΕΠΗΟ («Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα») ήταν αναξιόπιστα, με μικρές μπαταρίες και στοιχειώδη σχεδιασμό. Πλέον όμως μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μετακίνησης της πλειονότητας των ανθρώπων μέσα σε έναν αστικό ιστό πολύ πιο φθηνά, εύκολα και πράσινα και αυτό είναι πολύ πιθανό να τα κάνει σημαντικό κομμάτι της λύσης στον παραπάνω γρίφο.
Τι διαβάζουμε
Τι κάνει η ηχορύπανση στις καρδιές μας.
80-χρονος διανομέας εφημερίδων αναβάλλει τη συνταξιοδότησή του μετά τη μετάβαση σε ηλεκτρικό ποδήλατο.
Τα e-bikes της Cowboy κατευθύνουν τους αναβάτες τους ώστε να αποφεύγουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η Revel, που μέχρι τώρα δραστηριοποιούταν στα κοινόχρηστα ηλεκτρικά μηχανάκια, επεκτείνει τη γκάμα των προιόντων της και προσφέρει στους κατοίκους της Νέας Υόρκης συνδρομή σε ηλεκτρικό ποδήλατα με $99/μήνα, ακολουθώντας το δρόμο της Swapfiets, της Dance και το δικό μας!
Αυτά τα ασφαλή κουτιά χωράνε μέχρι και εφτά ποδήλατα σε μία θέση πάρκινγκ.
Το μεγαλύτερο εργοστάσιο για e-bikes της Ευρώπης βρίσκεται υπό κατασκευή στη Ρουμανία. Μόλις ολοκληρωθεί, το εργοστάσιο θα έχει ετήσια παραγωγή 1,5 εκατομμυρίων μονάδων, ένα τεράστιο νούμερο για αυτή τη βιομηχανία. Για να καταλάβετε, η ποδηλατομάνα Taiwan το 2020 εξήγαγε 760,000 e-bikes.
Το Google Maps, που έχει 154.4 εκατομμύρια μοναδικούς χρήστες μόνο στις ΗΠΑ, σύντομα θα επιτρέπει την αγορά εισιτηρίων για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μέσα από το app.
Μια ευρεία νέα μελέτη από το Διεθνές Φόρουμ Μεταφορών διαπιστώνει ότι μια διαδρομή με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε αστική περιοχή είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο από μια διαδρομή με ποδήλατο, e-bike ή e-scooter.
Το νέο φορτηγάκι των ΕΛΤΑ των ΗΠΑ (USPS) μπορεί να μοιάζει με πάπια και να έχει βάλει σε λειτουργία το ιντερνετικό meme machine, αλλά το συγκεκριμένο design, συγκρινόμενο με το όλο και μεγαλύτερο μερίδιο που έχουν τα SUVs στους δρόμους μας, θα σώσει ζωές.
Μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση ενός δρόμου της Βοστόνης για διάστημα 7 ημερών. Το 18% των διερχόμενων αυτοκινήτων ξεπερνούσε το όριο ταχύτητας, ενώ 4 στα 7 παρκαρισμένα αυτοκίνητα δε κουνήθηκαν καθόλου σε αυτό το διάστημα.
Τι βλέπουμε / ακούμε
Αυτή τη Δεύτερα και Τρίτη (01/03-02/03) θα παρακολουθήσουμε το ετήσιο συνέδριο του Bloomberg CityLab. Έχει πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα!
Μια βόλτα με το monorail στην Οσάκα.
Δουλειές
Το MoRo Technology Group προσλαμβάνει για διάφορες θέσεις (κυρίως developers, engineers για Αθήνα ή Remote) στις διάφορες εταιρείες του (Moro / Mobito / Tomorrow).
Operations Manager, SMOVE.CITY (Αθήνα)
E-mobility Engineer, PROTASIS (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
Invisible Cities: Ο Calvino, τον οποίο διάβασα για πρώτη φορά την περασμένη χρονιά, έχει γίνει από τους πολύ αγαπημένους μου. Στο Invisible Cities, ο Μάρκο Πόλο εξιστορεί στον Κουμπλάι Χαν τα ταξίδια του σε διάφορες φανταστικές πόλεις. Δεν έχει νόημα παραπάνω εξήγηση, είναι μαγική η εμπειρία. Για να πάρετε μια γεύση, τα δικά μου highlights εδώ.