Εθνική στρατηγική για το ποδήλατο
Επιπλέον, R.I.P. Jaime Lerner, ποδηλατοβόλτες, ο παγκόσμιος νόμος επισκεψιμότητας των ανθρωπίνων μεταφορών, Ολυμπιακοί Αγώνες και Τμήμα Μελλοντικής Γήρανσης
Το 2018 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 3η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, και ανήμερα αυτής παρουσιάστηκε η νέα εθνική μας στρατηγική για το ποδήλατο. Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση σε αυτό το link της Lifo, η οποία τις προηγούμενες μέρες έκανε και αναλυτικό ρεπορτάζ για τον κόσμο του ποδηλάτου στην Ελλάδα.
Τι ανακοινώθηκε λοιπόν; Όσον αφορά τις υποδομές, σχεδιάζεται η σύνδεση, μέσω ποδηλατόδρομου, του σταθμού Μετρό στην Κατεχάκη με την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη και η επέκταση αυτού του άξονα προς το Καλλιμάρμαρο και το κέντρο της Αθήνας, ώστε να συνδεθεί τελικά με τον ποδηλατόδρομο Κηφισιά - Φάληρο. Αυτός ο ποδηλατόδρομος, συνολικού μήκους 27 χιλιομέτρων, φυσικά δεν υπάρχει ακόμα, μιας και το κομμάτι Κηφισιά - Γκάζι το παλεύουμε πολλά χρόνια τώρα. Πλέον όμως το έργο είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου και βαίνει προς άμεση δημοπράτηση. Όταν τα καταφέρουμε επιτέλους, θα είναι ένας πραγματικά πολύ σημαντικός κεντρικός άξονας (η αντίστοιχη ποδηλατική Κηφισίας), πάνω στον οποίο μπορεί να στηθεί το υπόλοιπο δίκτυο, ώστε να μπορείς να μεταβαίνεις στο κέντρο της πόλης με ποδήλατο ακόμα και αν μένεις έξω από αυτό, χωρίς να πρέπει ούτε να γεμίσεις άγχος μπαινοβγαίνοντας σε έναν αυτοκινητόδρομο, ούτε να κάνεις τεράστιους κύκλους ψάχνοντας εναλλακτικές διαδρομές.
Παράλληλα, 70 χλμ. ποδηλατόδρομου προγραμματίζονται για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, με το αστικό κομμάτι μέχρι τη Βούλα να είναι τα 22χλμ. από αυτά. Αναμενόμενα, πολλή ενέργεια δαπανήθηκε σε πιθανά οφέλη στον τουρισμό και την αναψυχή, που και ας είναι το ψωμοτύρι μας στην Ελλάδα, ίσως μπορείτε να φανταστείτε ότι δε θα μας απασχολήσουν ιδιαίτερα στις ‘Πόλεις για Ανθρώπους’.
Αντιθέτως, πολύ ενδιαφέρον έχει το ότι η προώθηση ποδηλάτου στις εμπορευματικές μεταφορές φαίνεται να αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του σχεδίου. Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα σε εταιρείες διανομών, οι οποίες θα μπορούν να προμηθεύονται για τους υπαλλήλους τους μέχρι και 10 ποδήλατα, με πριμοδότηση έως και 800 ευρώ για καθένα. Ήταν ένα προφανές κενό του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, ειδικά από τη στιγμή που υπήρχε αντίστοιχη πρόβλεψη για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ο αριθμός φυσικά είναι μικρός για να αλλάξει τα τωρινά σμήνη από μηχανάκια, όμως είναι αρκετός για να κάνει κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου να δοκιμάσουν το ηλεκτρικό ποδήλατο ως εναλλακτική σε αυτά και στη συνέχεια να το υιοθετήσουν ως λύση στους στόλους τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πλειονότητα των διαδρομών αυτού του χώρου μπορούν να γίνουν με μέσα πιο φιλικά προς την πόλη, την υγεία και το περιβάλλον μας, όντας όμως ταυτόχρονα πιο ανταγωνιστικά στο κόστος, δίνοντας αξία στην εμπορική επωνυμία (brand equity) και, κυρίως, ξεκλειδώνοντας την αγορά εργασίας μιας και πλέον δεν θα περιορίζεσαι σε ένα υποσύνολο του μόνο και μόνο επειδή έχει ένα συγκεκριμένο δίπλωμα στα χέρια. Στην Kineo, έχουμε ήδη τρέξει πιλότους με μεγάλες εταιρείες του χώρου στην Ελλάδα με πολύ θετικά αποτελέσματα και χαίρομαι πολύ που αναγνωρίζεται η ανάγκη για αλλαγή στον κλάδο και σε κρατικό επίπεδο.
Τέλος, για την υποστήριξη της ιδιοκτησίας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως, αν χρειαστούν, υπάρχουν και περαιτέρω κεφάλαια για να συνεχιστεί να επιδοτείται η αγορά των ηλεκτρικών ποδηλάτων μιας και η απορρόφηση του “Κινούμαι Ηλεκτρικά” προχωράει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Προσωπικά, έχω τις αμφιβολίες μου για το αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα πετυχαίνει τους σκοπούς του ή επιτρέπει, κυρίως, στους περισσότερο εύπορους συμπολίτες μας να δοκιμάσουν ένα νέο χόμπι. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον, και το θεωρώ απαραίτητο, στην ολοκλήρωση του να γίνει μια ανασκόπηση με κοινωνικοοικονομική ματιά.
Από την άλλη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας, ζήτησε οικονομικά κίνητρα και για τα συμβατικά ποδήλατα. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς, αλλά από την άλλη υπάρχουν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες συμβατικά ποδήλατα που παραμένουν στα γκαράζ ή κάνουν βόλτες μόνο στο τετράγωνο γύρω από αυτό.
Θα πρέπει λοιπόν το σύνολο των προσπαθειών μας να επικεντρωθούν στο πως θα επιτρέψουμε την καθημερινή χρήση των ποδηλάτων, είτε συμβατικών είτε ηλεκτρικών, και αν κάτι να επιδοτήσουμε τη χρήση και όχι την ιδιοκτησία, π.χ. με φοροελαφρύνσεις για αυτούς που μεταφέρονται καθημερινά στη δουλειά με αυτά.
Θα κλείσω με λίγες φωτογραφίες από το τι έκανα εγώ την ώρα που αναγγελλόταν τα παραπάνω. Μια ποδηλατοβόλτα που ξεκίνησε με την ομάδα της Kineo, αλλά στο δρόμο μετατράπηκε σε μια πολύ μεγαλύτερη και πολύ όμορφη παρέα. Αυτές οι ώρες μας γέμισαν με αισιοδοξία και δύναμη για τη συνέχεια και επιβεβαίωσαν τη δίψα όλων μας να έρθουμε πιο κοντά. Τόσο ο ένας με τον άλλον, όσο και με την πόλη μας.
Τι διαβάζουμε
Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στη μάχη για ανθρώπινες πόλεις, ο Βραζιλιάνος ουρμπανίστας Jaime Lerner, πέθανε στις 27/05. Μεταξύ άλλων, ήταν και ο πατέρας των συστημάτων "γρήγορης μεταβίβασης σε λεωφορεία" (bus rapid transit).
Ομόφωνη απόφαση για όριο 30/χλμ. στην Ηλιούπολη.
Το 2021 θα είναι το καλοκαίρι των πόλεων.
Τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι η συχνότητα που επισκέπτεσαι διάφορα σημεία μέσα σε μια πόλη, όπου και αν είναι αυτή, μπορεί να προβλεφθεί με μαθηματική ακρίβεια; Ο παγκόσμιος νόμος επισκεψιμότητας των ανθρωπίνων μεταφορών.
Γιατί να σταματάμε στα τσιγάρα; Προειδοποιητική επισήμανση και στα SUVs.
Ποιο είναι το κόστος των δωρεάν ΜΜΜ και τι μπορεί να σημαίνουν αυτά για μια πόλη; Στη Γαλλία το εξερευνούν.
Πως η κινητικότητα ως υπηρεσία μπορεί να ξεκλειδώσει την προσβασιμότητα στις μεταφορές.
Ένα από τα πιο περίφημα κτήρια του Τόκυο προορίζεται για κατεδάφιση.
Το δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε κτίριο με ιδιωτικό αυτοκίνητο, είναι στην πραγματικότητα το δικαίωμα να καταστρέψεις την πόλη σου.
2020: Η χρονιά που η Ευρώπη αγάπησε το ηλεκτρικό ποδήλατο. Κάποιοι και γιατί είναι καλή άσκηση.
Μήπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρειάζονται μια μόνιμη τοποθεσία;
Με το δημογραφικό ζήτημα, ίσως χρειαζόμαστε και εμείς Τμήμα Μελλοντικής Γήρανσης στις πόλεις μας.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τις “έξυπνες πόλεις” να δουλέψουν, Kenya edition.
Shammeless Plug / Βόλτα στην Αθήνα με τα ηλεκτρικά ποδήλατα της Kineo. Το TEDxPanteionUniversity κάνει και giveaway.
Τι βλέπουμε / ακούμε
Για όλες τις δουλειές υπάρχει το κατάλληλο εργαλείο.
Το trailer του ντοκιμαντέρ για το πως ένα e-bike άλλαξε τη ζωή του Duncan Booth που έχει διαγνωστεί με M.S.
Δουλειές
Head of Product / Developers / Engineers, MoRo Technology Group (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
The Well-Tempered City: What Modern Science, Ancient Civilizations, and Human Nature Teach Us About the Future of Urban Life: Ένα μοντέλο για το πώς να σχεδιάσουμε και να αναμορφώσουμε τις πόλεις μας με στόχο την προαγωγή ίσων ευκαιριών, ανθεκτικότητας, ευημερίας και αδιάκοπη αρμονίας μεταξύ πολιτισμού και φύσης.