Πεζοδρομήσεις και καταστήματα
Επιπλέον, 70% των ανθρώπων είναι πρόθυμοι να εξυπηρετούν τις μετακινήσεις τους με μικροκινητικότητα, DAO και για εμάς, κολύμπι στον Σηκουάνα, το Τελ Αβίβ είναι πλέον η ακριβότερη πόλη στον κόσμο
Καλή Κυριακή! Καλώς ήρθες στο Πόλεις για Ανθρώπους, όπου κάθε δύο εβδομάδες, γράφω και μοιράζομαι ιδέες, ειδήσεις, δουλειές και βιβλία γύρω από τις πόλεις και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. 🚲🌆
Αν σου ακούγεται ενδιαφέρον, μπορείς να το μοιραστείς με την παρέα σου, ή, αν δεν έχεις κάνει ήδη, να κάνεις subscribe.
Πόλεις για Ανθρώπους #22
«Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών είχε αντιρρήσεις. Πολλοί καταστηματάρχες θεωρούσαν ότι ο πεζόδρομος θα ήταν επιζήμιος για τα μαγαζιά τους. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς οργανώθηκαν και διαδήλωσαν προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το έργο. Υποστήριζαν ότι τα έργα θα εμπόδιζαν την κυκλοφορία του αγοραστικού κοινού, οι βιτρίνες των καταστημάτων θα ήταν δυσπρόσιτες, ενώ ακόμα και ο ανεφοδιασμός των εμπορευμάτων θα δυσχεραινόταν σημαντικά.»
Λίγους μήνες μετά, οι διαμαρτυρίες είχαν πάει περίπατο γιατί η πεζοδρόμηση έδωσε στην περιοχή ένα νέο αέρα και αύξησε κατακόρυφα τον τζίρο των καταστημάτων. Τα παραπάνω γράφονται για την Ερμού, που 24 χρόνια μετά τη πεζοδρόμηση της είναι ένας από τους εμπορικότερους δρόμους της Ευρώπης. Θα μπορούσαν όμως να γράφονται για πάρα πολλές άλλες περιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μιας και το έργο κάθε φορά είναι ίδιο. Γκρίνια, διαμαρτυρίες, πίεση και μετά, σε περίπτωση που καταφέρει να ολοκληρωθεί, αυξημένα έσοδα και εμπορικές αξίες.
Θεσσαλονίκη: Δυσαρέσκεια για τους ποδηλατόδρομους
Μιας και έρχονται Χριστούγεννα και αυτό για πολλούς σημαίνει δώρα και ψώνια, θεώρησα καλή ευκαιρία να κάνω την παραπάνω υπενθύμιση στους καταστηματάρχες. Γιατί πέραν των ανεκδότων, σχεδόν κάθε έρευνα που έχει γίνει δείχνει το ίδιο πράγμα. Λιγότερα αυτοκίνητα σημαίνουν περισσότερα έσοδα για τις επιχειρήσεις.
Από τις πιο ενδιαφέρουσες ήταν μια πρόσφατη ανάλυση που συνέκρινε τις αντιλήψεις τοπικών επιχειρήσεων στο Βερολίνο, με τις πραγματικές συμπεριφορές μεταφοράς των πελατών τους. Ενώ λοιπόν μόλις το 6,6% των πελατών χρησιμοποιούσε αμάξι για να φτάσει στα καταστήματα, οι καταστηματάρχες θεωρούσαν ότι αυτό το ποσοστό είναι 21,6%. Και ενώ όσοι έφταναν με το αυτοκίνητο ξόδευαν περισσότερα χρήματα, αυτό συνέβαινε επειδή πήγαιναν σπανιότερα στα μαγαζιά, με το αποτέλεσμα σε βάθος μιας εβδομάδας να ισσοροπεί.
Αυτοί που ψωνίζουν είναι οι άνθρωποι, όχι τα αυτοκίνητα. Με τις πεζοδρομήσεις ή τις ζώνες χαμηλής κυκλοφορίας, η αγορά σας γίνεται πιο ασφαλής και ελκυστική. Θα περάσει περισσότερος κόσμος και ο τζίρος αναμένεται να αυξηθεί έως και 40%. Η σύντομη στάθμευση 2-3 αυτοκινήτων μπροστά από την πόρτα ή τη βιτρίνα δε βοηθάει κανένα κατάστημα. Αυτό που βοηθάει είναι να μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό με παιδικό καρότσι, με αμαξίδιο, με ποδήλατο, με τα πόδια, με τα μέσα.
Μετράει και η ψυχολογία φυσικά. Όσο πιο ευδιάθετοι και λιγότερο αγχωμένοι είμαστε, τόσο περισσότερο χρόνο θα δώσουμε στα ψώνια μας και θα καταλήξουμε να ξοδεύουμε περισσότερο. Όταν λοιπόν έρθει ο Δήμαρχος σας με κάποια σχετική πρόταση, μην πανικοβληθείτε. Ο φόβος και η ανασφάλεια του καινούριου είναι λογικές αντιδράσεις, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι όλα με το μέρος σας. Σκεφτείτε την Ερμού.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους, θα τα ξαναπούμε με το νέο έτος!
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την χαρά να παρευρίσκομαι στο 1ο Συνέδριο του Δικτύου CIVINET Greece-Cyprus στην Ελλάδα, το οποίο έλαβε χώρα στις 9 & 10 Δεκεμβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της OTEAcademy στο Μαρούσι. Ακούσαμε, μάθαμε και συζητήσαμε πολλά που σίγουρα θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα και ελπίζω να ήταν μόνο η αρχή για ένα πιο θερμό δημόσιο διάλογο γύρω από τη βιώσιμη κινητικότητα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τη CIVINET Greece-Cyprus στο LinkedIn για να απολαύσετε τις ομιλίες από το διήμερο καθώς αυτές γίνονται διαθέσιμες. Την πρώτη και πολύ ενδιαφέρουσα που αφορά τα projects του δικτύου, μπορείτε να τη δείτε εδώ.
«Όχι, δεν φταίνε τα πόδια μου για τον αποκλεισμό μου αλλά αυτές εδώ οι σκάλες και οι συμπεριφορές εκείνων που μας θεωρούν τους άτυχους της περίστασης. Αγαπώ το σώμα μου έτσι όπως είναι και δεν αποδέχομαι ότι τα εμπόδια που βιώνω στην καθημερινότητα σχετίζονται με αυτό.» Ο Αντώνης Ρέλλας, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών, δίνει συνέντευξη στη Lifo με αφορμή την παράσταση «Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν» (Σύγχρονο Θέατρο) και την Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων (3/12).
Η οδός Τοσίτσα μετατρέπεται σε ήπιας κυκλοφορίας. μειώνεται το πλάτος του οδοστρώματος και το όριο ταχύτητας των διερχομένων οχημάτων. Μονοδρομείται και περιορίζεται η στάθμευση των ΙΧ, με χώρους προσωρινής στάθμευσης για μη ρυπογόνα μέσα.
Τα τελευταία δέκα χρόνια τα μισά περίπτερα της Αθήνας έχουν κλείσει.
Πόλεις του Κόσμου
Στο Παρίσι θέλουν να κολυμπάνε στο Σηκουάνα μέχρι το 2024. Επίσης στο Παρίσι, οι δρόμοι έξω από τα σχολεία έχουν αρχίσει να μοιάζουν κάπως έτσι:
Το Τελ Αβίβ είναι πλέον η ακριβότερη πόλη στον κόσμο για να ζεις.
6 αστικές τεχνολογικές θέσεις εργασίας της επόμενης δεκαετίας.
Μια «έξυπνη» πόλη χωρίς ανθρώπους είναι μια χαζή πόλη.
4 τρόποι με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να σχεδιάσουν ασφαλείς ποδηλατοδρόμους.
Το Μιλάνο ανακοίνωσε ότι επενδύει 250 εκατομμύρια ευρώ στη νέα του Στρατηγική Αστικής Ποδηλασίας.
«Καμία πόλη δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να εξισορροπήσει το βραχυπρόθεσμο όφελος της προσωπικής ευκολίας με το μακροπρόθεσμο κόστος της διάβρωσης της κοινοτικής ζωής.» Η σκοτεινή πλευρά του 15λεπτου delivery.
Με τις σωστές πολιτικές και τεχνολογίες, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα σε υπερ-πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, απελευθερώνοντας γη και επιτρέποντας στο φυσικό περιβάλλον να ανακάμψει.
Μεταφορές
Αυτό ακριβώς που συζητάμε τόσο καιρό. Οι πολιτικοί στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αυτοκίνητο, με τους εθνικούς ηγέτες να το προωθούν, ενώ τους δημοτικούς να θέλουν να το περιορίσουν.
Τέσσερις τρόποι που ο Αυτοκινητοκεντρισμός επηρεάζει την κουλτούρα μας.
Σκέψεις για το αυτοκίνητο της Apple.
Το Βερολίνο έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που περπατούν, κάνουν ποδήλατο και χρησιμοποιούν τη δημόσια συγκοινωνία για να φτάσουν στην εργασία τους (86%!) από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Αν η Αγγλία αντικαθιστούσε όλες τις σύντομες διαδρομές που τώρα εξυπηρετούνται με αυτοκίνητο με ebike, θα μείωνε τις εκπομπές CO2 σε μέγεθος ίσο με το 1/5 του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα της χώρας.
Μικροκινητικότητα
81% των ανθρώπων στην Ιταλία και 60% στις ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες μετακίνησης τους με οχήματα μικροκινητικότητας, με το ebike τη σαφή προτίμηση. Πόσο μακριά μπορεί να είμαστε εμείς εδώ;
Μόνο 1 στους 20 προτιμάει το ηλεκτρικό του πατίνι να είναι κοινόχρηστο με το 87% του συνόλου να θέλει το δικό του. Το 26% αυτών προτιμάει να το αποκτήσει με ένα μηνιαίο μίσθωμα.
Εάν είστε μια εφαρμογή delivery και έχετε δεσμευτεί να παραδώσετε στους πελάτες σας σε 10 λεπτά ή λιγότερο, πώς θα τα καταφέρετε; Η Gorillas ψηφίζει ebikes.
Μήπως πρέπει να φτιάξουμε ένα DAO για τη Μικροκινητικότητα;
Τι βλέπουμε / ακούμε
📹: Αυτή είναι παρέλαση. «Bikes! Bikes! Bikes!».
📹: Μερικά πράγματα πουλάνε από μόνα τους.
📹: Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να κάνουμε ποδήλατο χωρίς όμως να καταλαβαίνουμε πραγματικά πως αυτό λειτουργεί.
🎧:Τι δεν κατάλαβαν ποτέ στο Cop26.
Δουλειές
Senior Benefits Specialist, TIER Mobility (Αθήνα)
Embedded Software Engineer, Speen (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
A City Is Not a Computer: Other Urban Intelligences: Προγραμματισμός και αλγόριθμοι υπόσχονται να προσφέρουν νέες αποδόσεις και ανέσεις στο τρόπο που αλληλοεπιδρούμε με τις πόλεις μας. Τι χάνουμε όμως όταν αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τις πόλεις μας ως υπολογιστές;