Επιδοτείται το χθες
Επιπλέον, ενέργεια και ισότητα, το αποχετευτικό σύστημα στην κλιματική αλλαγή, οι πωλήσεις e-bikes ξεπέρασαν τις πωλήσεις κλασικών στην Ολλανδία, η μεταμόρφωση της Τζακάρτα, η πόλη δασκάλα Χρόνινγκεν
«Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 – όταν η Σαουδική Αραβία και άλλοι Άραβες εξαγωγείς πετρελαίου επέβαλαν εμπάργκο στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Ολλανδία για την υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ – τετραπλασίασε την τιμή του πετρελαίου. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής ομιλίας, ο πρωθυπουργός Den Uyl προέτρεψε τους Ολλανδούς πολίτες να υιοθετήσουν έναν νέο τρόπο ζωής και να ασχοληθούν σοβαρά με την εξοικονόμηση ενέργειας». Η τότε κυβέρνηση της Ολλανδίας κήρυξε επίσης μια σειρά από «Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο» και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Αυτά χωρίς κλιματική καταστροφή στον ορίζοντα.
Πίσω στο 2022, η Ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες μέτρα στήριξης για το οικονομικό κόστος του πολέμου στην Ουκρανία. Ανάμεσα σε αυτά, όπως και στα αντίστοιχα πακέτα αρκετών κυβερνήσεων, και η επιδότηση της τιμής της βενζίνης. Πολιτικά καταλαβαίνω το γιατί. Όταν όμως οι πόλεις μας ορίζουν Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης, απολογούνται στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για την ποιότητα του αέρα τους, μεγάλο ποσοστό των κατοίκων τους ζουν σε απαράδεκτα υψηλά όρια θορύβου, και έχουν δεσμευτικούς στόχους για την κλιματική ουδετερότητα, η υπεύθυνη επιλογή θα ήταν να πληρώνουμε τους ανθρώπους για να αφήσουν το αυτοκίνητο πίσω, όχι για να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν όπως πάντα. Πόσο μάλλον να μη δίνουμε διπλή έκπτωση στους ιδιοκτήτες οχημάτων με κινητήρα ντίζελ.
Την ίδια στιγμή, εκτός από αντιπεριβαλλοντική, η συγκεκριμένη επιδότηση δεν είναι και δίκαια. Ο ίδιος ο κος Σκυλακάκης είχε βγει και είχε υποδείξει τον ελέφαντα στο δωμάτιο πριν κάποιες εβδομάδες. Όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχει ένα νοικοκυριό τόσο πιο πιθανό να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο. Και ας υπάρχει εισοδηματικό πλαφόν, από τη στιγμή που η επιδότηση δίνεται μόνο σε συγκεκριμένη ομάδα για συγκεκριμένη χρήση και όχι στη μορφή ενός γενικού επιδόματος κινητικότητας, ενισχύει ανισότητες. Δεν επιδοτούμε καν μόνο ένα αμάξι ανά νοικοκυριό. «Έτσι, εάν το ένα αυτοκίνητο είναι στο όνομα της συζύγου και το άλλο στον σύζυγο, μπορείτε να πάρετε την επιδότηση και για τα δύο αυτοκίνητα».
Οι αυξήσεις στα καύσιμα, αν τις αφήσεις, οδηγούν τον κόσμο να αναζητήσει εναλλακτικές. Σε έρευνα στην Αμερική, κάθε αύξηση 10% στο κόστος των καυσίμων οδήγησε σε αύξηση έως και 4% στην επιβατική κίνηση των λεωφορείων και 8% στην κίνηση των τρένων. Την ίδια ώρα, έχουν αρχίσει και ανεβαίνουν ξανά παγκοσμίως οι πωλήσεις ποδηλάτων. Στη θεωρία, αυτά τα μέσα τα προτιμάμε σαν κράτος από τα αυτοκίνητα ορυκτής καύσης.
Τέτοιες εναλλακτικές μπορείς να τις υποστηρίξεις περαιτέρω για να επιταχύνεις τη μετάβαση. Είτε άμεσα, είτε έμμεσα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εξέδωσε πλάνο 10 σημείων για τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου. Ανάμεσα σε αυτά η μείωση των ορίων ταχύτητας (οι υψηλότερες ταχύτητες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια για να διανύσουν την ίδια απόσταση), οι «Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο» και η επιδότηση των ΜΜΜ.
Οι υψηλές τιμές της βενζίνης δεν είναι μια προσωρινή ανωμαλία που πρέπει να διορθωθεί με βραχυπρόθεσμες νομοθεσίες και επιδοτήσεις. Κάθε ευρώ που ξοδεύουν οι κυβερνήσεις προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος οδήγησης ως απάντηση σε αυτές τις τιμές είναι μια ακόμη επιδότηση (βλ. ΠΓΑ-03) σε ένα σύστημα που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Θα περίμενε κανείς, αν όχι απαιτούσε, ότι στις εποχές που ζούμε θα παλεύουμε συνειδητά να εκμεταλλευτούμε κάθε σημείο καμπής μπας και μπούμε σε ένα μονοπάτι που επιτρέπει την επίτευξη των μακροχρόνιων υπαρξιακών στόχων μας, όπως η κλιματική ουδετερότητα. Η καλύτερη στιγμή να κάνουμε κάτι για αυτό ήταν χθες. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι σήμερα. Εμείς ακόμα ελπίζουμε για το αύριο.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Ο Δήμος Χανίων κατέκτησε τη διάκριση Smart City of the Year στα Best City Awards, βραβεία που επιβραβεύουν την Καινοτομία και την Ποιότητα Ζωής στις ελληνικές πόλεις.
Στην Ελλάδα, για κάθε κατά ένα βαθμό Κελσίου αύξηση της μέσης θερμοκρασίας πάνω από τους 34 βαθμούς, η ημερήσια θνησιμότητα αυξάνεται κατά περίπου 3%. Η συνέντευξη της Ελένης Μυριβήλη.
"One-stop-shop" για τη μετακίνηση θέλει να γίνει (και) η Uber.
Πόλεις του Κόσμου
Οι πόλεις έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε νέα συστήματα αποχέτευσης τα οποία όμως είναι ήδη παρωχημένα μιας και οι εκτιμήσεις για τη βροχόπτωση που χρησιμοποιήθηκαν κατά το σχεδιασμό τους είναι τελείως άκυρες λόγο της κλιματικής αλλαγής.
Οι Βρυξέλλες σε πληρώνουν 900€ για να αποσύρεις το αυτοκίνητο σου.
Trilith, η εταιρική πόλη της Marvel.
Μεταφορές
Περισσότεροι από 3600 θάνατοι από ισχαιμική καρδιοπάθεια (IHD) θα μπορούσαν να προληφθούν ετησίως στην Ευρώπη αν μειώναμε το θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας.
Στη Τζακάρτα, τα τελευταία 5 χρόνια η κάλυψη της δημόσιας συγκοινωνίας έχει διπλασιαστεί σε 82%, και η χρήση ποδηλάτου έχει αυξηθεί μέχρι και 1000% σε κάποιες περιοχές της πόλης.
Οι 10 πιο καινοτόμες εταιρείες στον τομέα των μεταφορών κατά το Fast Company.
Μικροκινητικότητα
Ο σκελετός αυτού του ποδηλάτου είναι και η κλειδαριά του.
Πώς να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Ah και W(a)h όταν συγκρίνετε μπαταρίες για ebikes.
Στην Ολλανδία πλέον αγοράζουν περισσότερα e-bikes από κλασικά.
Τι βλέπουμε / ακούμε
🎧: Ο Γιάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρασίνου & Καθημερινότητας Δήμου Ηρακλείου, μιλάει για τη μεταμόρφωση της πόλης τα τελευταία χρόνια.
📹: Πώς το ποδήλατο ενίσχυσε το κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών.
📹: Πώς το Παρίσι και η Βαρκελώνη έμαθαν αστικό σχεδιασμό από το Χρόνινγκεν.
📹: Το νέο τρίκυκλο της Arcimoto.
🎧: [PLUG] Μίλησα με την ομάδα της IACES Thessaloniki για τα ποδηλατικά δίκτυα και τις μετακινήσεις μας μέσα στην πόλη.
Δουλειές
Various Roles, TIER Mobility (Ελλάδα)
Πρόταση Βιβλίου
Energy and Equity, Ivan Illich, 1973
Μιας και μιλάμε για ενέργεια, κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης που αναφέρθηκε στην πρώτη παράγραφο του γράμματος, ο Αυστριακός φιλόσοφος Ivan Illich δημοσίευσε το «Energy and Equity». Εκεί ανέλυσε τη σχέση ανάμεσα στην ενέργεια, τις κοινωνικές σχέσεις και την πολιτική. Η υψηλή κατανάλωση ενέργειας συσχετίζεται αντιστρόφως με την ισότητα και αναπόφευκτα υποβαθμίζει τις κοινωνικές σχέσεις και τις ανθρώπινες ελευθερίες. Ένα παράδειγμα αυτού είναι όταν το σύστημα μετακινήσεων μας αναγκάζει να δουλεύουμε για να πληρώνουμε ένα αυτοκίνητο, τη βενζίνη του, την ασφάλεια του, κ.ο.κ. (και να χρειαζόμαστε επιδοτήσεις για να το συντηρήσουμε) όταν την ίδια στιγμή υπάρχουν επιλογές με πολύ χαμηλότερο κόστος, ενεργειακό και μη. Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο εδώ.