Ποια είναι η ιδανική πόλη;
Επιπλέον, η νέα επανάσταση του Elon, το Tinder μας, μια διαδρομή σου ένα αεροπλάνο, Πλατεία Συντάγματος μέσω Πεκίνου, #allbodiesonbikes και #jointheride
Ο Δανός αρχιτέκτονας Γιαν Γκελ, έχει δηλώσει ότι «Μια καλή πόλη είναι σαν ένα καλό πάρτι. Μένεις για περισσότερο από ό,τι υπολόγιζες».
H φιλοσοφική αναζήτηση της ιδανικής πόλης έχει ξεκινήσει περίπου 8,000 χρόνια πριν, μαζί δηλαδή με τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο πατέρας της πολεοδομίας Ιππόδαμος ο Μιλήσιος, στην ανακατασκευή της γενέτειράς του, σχεδίασε ένα «διαμαντένιο πλέγμα», δηλαδή μια σειρά από ευρείες και ευθείες οδούς, το οποίο επηρεάζει τον αστικό σχεδιασμό μέχρι και σήμερα.
Από τότε φυσικά έχουν δοκιμαστεί και άλλα πολλά διαφορετικά σχέδια. Οι μεσαιωνικές πόλεις, τα προάστεια, οι βιομηχανικές πόλεις του Στάλιν, οι πύργοι του Λε Κορμπυζιέ, και οι σύγχρονες “οικολογικές ουτοπίες” των χώρων του Κόλπου (Μάσνταρ / ‘the Line’). Έχει αποδειχθεί όμως, πως ούτε η γεωγραφία, ούτε η γεωμετρία δεν είναι αρκετές για να δημιουργήσεις την ιδανική πόλη.
Επιστρέφωντας στον Ιππόδαμο, και σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο ιδανικός πολεοδομικός σχεδιασμός συνοδεύεται και με έναν ιδανικό κοινωνικό σχεδιασμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάθε πόλη θα έπρεπε να έχει αρκετούς άνδρες, ούτε πολλούς ούτε λίγους, χωρισμένους σε συγκεκριμένες τάξεις, και τον απαραίτητο υποστηρικτικό αριθμό γυναικών, παιδιών και σκλάβων. Από τότε έχουν αλλάξει αρκετά τα κριτήρια μας και θεωρούμε πιο σημαντικά σημεία, όπως οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και εργασία, η υγιεινή και το περιβάλλον ή οι διαθέσιμες υπηρεσίες.
Ο Γκελ, όντας ένας από τους διαδόχους της Τζέιν Τζέικομπς στην μάχη για ανθρωποκεντρικό πολεοδομικό σχεδιασμό και έχοντας περάσει πλέον πάνω από μισό αιώνα να παρατηρεί πως οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με το αστικό περιβάλλον, περιγράφει ότι το ιδανικό πάρτι/πόλη θα πρέπει να σε προστατεύει από τα κακά αυτού του κόσμου και να είναι άνετο και ευχάριστο.
Στον πυρήνα αυτού του πάρτι λοιπόν, και συνοψίζοντας το τι κάνει τις σύγχρονες πόλεις θελκτικές, βρίσκουμε τις παρακάτω αρχές:
Να είναι οικονομικά και οικολογικά βιώσιμες
Να επιτρέπουν σε όλους τη πρόσβαση σε εργασία, υγειονομική περίθαλψη, στέγαση, εκπαίδευση και υπηρεσίες
Να προάγουν την αίσθηση της κοινότητας, της συνεργασίας και της συμμετοχικότητας
Να είναι ασφαλής, απέναντι τόσο στο περιβάλλον, φυσικό και τεχνητό, όσο και στο έγκλημα
Να είναι ζωντανές, με ελκυστικούς δημόσιους χώρους και πολιτισμό, τέχνη και δραστηριότητες
Πως κρίνονται οι δικές μας πόλεις απέναντι σε αυτά τα κριτήρια? Μάλλον όχι και τόσο θετικά. Σίγουρα θα χρειαστεί μια κεντρική προσπάθεια για να γίνουν τα μεγάλα άλματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά εγώ έχω σημειωμένο και το τι έχει πει ο δάσκαλος του Αριστοτέλη, Πλάτωνας.
“Αυτή η πόλη είναι αυτό που είναι γιατί οι πολίτες της είναι αυτό που είναι”
Ας σκεφτούμε λοιπόν πρώτα πως μπορούμε να εφαρμόσουμε τις παραπάνω αρχές στη δική μας ζωή, και ίσως αλλάξει και η πόλη μας.
Τι διαβάζουμε
Η νέα ημέρα στις αστικές μεταφορές αποκαλύφθηκε επιτέλους στις 19/04/2021. Υπόγεια μεταφορά ανθρώπων με ηλεκτρικά μέσα για να αποφύγουμε την κίνηση. Κλάμα, αλλά αν κάποιος θέλει να το κάνει και εδώ μπας και κρύψουμε κάνα αυτοκίνητο, υπόσχομαι πως δε θα κοροϊδέψω.
Οι Ευρωπαϊκές πόλεις που δημιούργησαν έστω και pop-up υποδομές για το ποδήλατο κατά την πανδημία, είδαν τη χρήση του να αυξάνεται έως και 48% περισσότερο από τις υπόλοιπες. Ένας λόγος πρέπει να είναι και ότι οι ποδηλατόδρομοι, δεν κάνουν τους χρήστες οχημάτων μικροκινητικότητας μόνο ασφαλέστερους, αλλά κάνουν και τις διαδρομές να φαίνονται συντομότερες. Πόσο συντομότερες? 59%!
Σα το Tinder, αλλά όλοι μισούνε το αυτοκίνητο.
Αν αντικαθιστούσες το αυτοκίνητο έστω σε μια διαδρομή της μέρας σου με ποδήλατο, θα μείωνες το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μεταφορών σου κατά 67% και θα αντιστάθμιζες μια υπερατλαντική πτήση.
Η παγκόσμια εγκατάλειψη της δημόσιας συγκοινωνίας δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για την επόμενη μέρα.
Θα αγόραζες το καινούριο μοτοποδήλατο της Ninebot με €350? Ή μήπως είσαι φαν της κλασσικής Vespa, την οποία πλέον μπορείς να μετατρέψεις σε ηλεκτρική?
To Google Maps θα αντικαταστήσει ως βασική πρόταση την πιο σύντομη διαδρομή με την πιο “πράσινη” διαδρομή.
Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα στο Internet επέστρεψε. Μπορείτε να ανατρέξετε για highlights και σε αυτό το thread.
Η καθιστική ζωή σκοτώνει 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Βάλτε το περπάτημα και το ποδήλατο στη ζωή σας.
Τι βλέπουμε / ακούμε
Το πρώτο “Electric & Micro Mobility Forum” έλαβε χώρα στις 31/03 με αρκετά ενδιαφέρουσες ομιλίες. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε επανάληψη εδώ. Η ενότητα της μικροκινητικότητας ξεκινάει γύρω στο 50:00, με την Kineo στο 1:20:00.
Άλλη μια πολύ ενδιαφέρουσα λύση στο πρόβλημα των μεταφορών αγαθών στα αστικά κέντρα.
Υπέροχα γυρισμένο προφίλ δύο γυναικών που στοχεύουν να αλλάξουν την αντίληψη ότι για να απολαύσεις το ποδήλατο πρέπει να είσαι λεπτή. All bodies on bikes!
Το παρακάτω όμορφο από Πεκίνο. Ελπίζουμε στην επόμενη έκδοση να έχει και ποδήλατα!
Δουλειές
City Delivery Specialist, Kineo (Αθήνα / Θεσσαλονίκη)
Operations Associate, Kineo (Αθήνα)
Pricing Data Scientist, Beat (Αθήνα) (Keep yourself updated with advances in the fields related to ride-hailing and micro-mobility.)
Operations Manager, SMOVE.CITY (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
Copenhangenize: Δε θα βρείτε γκρίζες ζώνες, ούτε καμιά βαθυστόχαστη ανάλυση, αλλά θα βρείτε ένα μανιφέστο για τη ζωή με το ποδήλατο, γεμάτο φωτογραφίες και δεδομένα. Για να πάρετε μια γεύση, τα δικά μου highlights εδώ.