Πόσο μακριά είμαστε από την κινητικότητα ως υπηρεσία;
Επιπλέον, Agora Athens, το κόστος ζωής ενός αυτοκινήτου είναι €600χιλ. και η κοινωνία πληρώνει το 40%, ποδηλατολεωφορεία παντού, Παρίσι: «ναι στα τελεφερίκ, όχι στα αυτοκίνητα», jerks everywhere
Καλή Κυριακή! Καλώς ήρθες στο Πόλεις για Ανθρώπους, όπου κάθε δύο εβδομάδες, γράφω και μοιράζομαι ιδέες, ειδήσεις, δουλειές και βιβλία γύρω από τις πόλεις και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. 👨🦽🚶♀️🚲🚌🌆
Αν σου ακούγεται ενδιαφέρον, μπορείς να το μοιραστείς με την παρέα σου, ή, αν δεν έχεις κάνει ήδη, να κάνεις subscribe.
Πόλεις για Ανθρώπους #27
Οι προηγούμενες εβδομάδες είχαν διάφορα ωραία και ενδιαφέροντα. Ένα από αυτά ήταν η υπέροχη στιγμή που για πρώτη φορά η παραγγελία φαγητού που είχα κάνει έφτασε με ποδήλατο της Kineo. Ένα άλλο ήταν η συμμετοχή μου σε μια ημερίδα εργασίας για την κινητικότητα ως υπηρεσία και την πιθανή εφαρμογή της στην Αττική.
Η κινητικότητα ως υπηρεσία (MaaS ή Mobility as a Service) είναι μια σχετικά νέα αντίληψη για τις μετακινήσεις και αφορά μια ενοποιημένη υπηρεσία μέσω της οποίας μπορούμε να κάνουμε χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς σε μια πόλη. Για έναν χρήστη, η MaaS μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία μιας και θα χρησιμοποιεί μια ενιαία εφαρμογή για πρόσβαση σε όλο το φάσμα της κινητικότητας με έναν κοινό τρόπο κράτησης και πληρωμής. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εφαρμογή, αναλαμβάνει το κόστος της πλοήγησης ανάμεσα στις διαφορετικές υπηρεσίες μετακίνησης. Έτσι σχεδιάζει αποδοτικά διαδρομές ανάμεσα σε μέρη που ίσως από μόνοι μας να μη συνδέαμε ποτέ, ενώ κάνει και τις απαραίτητες συγκρίσεις χρόνου και κόστους που μας οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις.
Μια επιτυχημένη υπηρεσία MaaS φέρνει επίσης νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τρόπους οργάνωσης και λειτουργίας των διαφόρων επιλογών μετακίνησης, με πλεονεκτήματα και για τους παρόχους αυτών των υπηρεσιών, όπως πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών και ζήτησης και νέες ευκαιρίες για την εξυπηρέτηση ανεκπλήρωτων αναγκών. Μερικές από τις υπηρεσίες που θα περιμέναμε να συναντήσουμε σε μια τέτοια εφαρμογή είναι οι δημόσιες συγκοινωνίες, υπηρεσίες κοινοχρησίας οχημάτων (αυτοκινήτων, ποδηλάτων, μικροκινητικότητας), υπηρεσίες διαμοιρασμού διαδρομών (Ride Sharing), και υπηρεσίες μίσθωσης διαδρομών (Ride Hailing).
Θα είχε όμως νόημα μια τέτοια εφαρμογή στην Αττική; Ας κοιτάξουμε πρώτα την ανάγκη. Με σχεδόν 4εκ. πληθυσμό και χρήση ιδιωτικών αυτοκινήτων στο 75% των διαδρομών, τραγική ποιότητα αέρα, κίνηση, θόρυβο και όλα τα γνωστά, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στο να αλλάξει αυτή η εικόνα σίγουρα έχει νόημα. Επίσης δεν μας λες και παντογνώστες της τεχνολογίας, ούτε τόσο άνετους ακόμα με τις διαδικτυακές πληρωμές, οπότε μια καλά σχεδιασμένη εύχρηστη εφαρμογή με την αξιοπιστία που θα παρήχε η συμμετοχή δημόσιων υπηρεσιών, θα τη χρησιμοποιούσαμε και εμπιστευόμασταν πιο εύκολα απ’ ότι άλλες 10 ξεχωριστές.
Στην πλευρά της προσφοράς όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αρχικά, για να μιλάμε για MaaS, πρέπει να μιλάμε και για τα ΜΜΜ (την αποδοτικότερη μορφή αστικής μετακίνησης) αλλά και για ζωντανή ενημέρωση, ακρίβεια στα δεδομένα και επικεντρωµένο στο χρήστη σχεδιασμό. Για να συνυπάρξουν αυτά, πρέπει όλοι οι σχετικοί φορείς να περάσουν την ίδια μεταμόρφωση την οποία βλέπουμε τα τελευταία χρόνια να συμβαίνει με τις δημόσιες υπηρεσίες, το gov.gr και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη συνέχεια, πρέπει να υπάρξουν και οι απαραίτητες θεσμικές ρυθμίσεις για να μπορούν να δημιουργούνται οι υπηρεσίες που θα καλύπτουν όλο το φάσμα αναγκών. Με απλά λόγια, δεν έχει νόημα κάποια προσπάθεια για να καταλήξουμε να βλέπουμε ένα θεωρητικό πρόγραμμα λεωφορείων και να καλούμε ταξί.
Ερωτηματικά επίσης δημιουργούνται για το σε ποιον θα έπρεπε να ανήκει η σχέση με τους χρήστες, τα δεδομένα τους και η εφαρμογή. Θα έπρεπε να είναι προσπάθεια μιας από τις εταιρίες κινητικότητας που ήδη παρέχουν κάποια υπηρεσία και θέλουν να κάνουν την εφαρμογή τους super-app όπως π.χ. κάνει η μαμά της Beat Free Now; Θα έπρεπε να είναι μια νέα εταιρία με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη και τη λειτουργία της MaaS εφαρμογής όπως η MaaS Global, που τρέχει το πρόγραμμα στο Ελσίνκι (την πόλη πρότυπο για την MaaS), με το Whim; Μήπως η Google που οι χάρτες της έρχονται προεγκατεστοιμένοι στο 85% των κινητών και ήδη κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση; Ή μήπως θα έπρεπε να είναι κάποιος ερευνητικός, δημοτικός ή κρατικός φορέας;
Για τις πόλεις, η κινητικότητα ως υπηρεσία παρέχει μια νέα ευκαιρία για τον σχεδιασμό ολιστικών συστημάτων αστικής κινητικότητας αντί για τη ρύθμιση κάθε υπηρεσίας ανεξάρτητα. Για να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη, πρέπει να κατανοήσουν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της πολυτροπικής ολοκλήρωσης διαδρομών και να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο διακυβέρνησης που δίνει σαφή μηνύματα για πώς πρέπει να εξελιχθεί το σύστημα μεταφορών ώστε να υποστηρίζει ευρύτερους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς στόχους όπως η προσβασιμότητα, η κοινωνική ένταξη και η μείωση των εκπομπών του CO2. Με υπερβολικές ρυθμίσεις, ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δυσκολευτεί να καινοτομήσει ή να συμμετάσχει, με καθόλου ρυθμίσεις το δημόσιο συμφέρον μπορεί να μην εξυπηρετηθεί.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την αναδιαμόρφωση της εμπορικής αγοράς στις περιοχές Πλάκα και Μοναστηράκι.
Ο Άλιμος και το Ρέθυμνο στους 12 φιναλίστ Δήμους για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
Πόλεις του Κόσμου
Το 5% του αστικού χώρου των ΗΠΑ είναι πάρκινγκ. Το 5%.
Πως η Σιγκαπούρη πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση.
Το Παρίσι θα απαγορεύσει τα διερχόμενα αυτοκίνητα από το κέντρο του (50% του συνόλου των διαδρομών).
Μεταφορές
Το κόστος ζωής ενός μικρού αυτοκινήτου είναι περίπου $689χιλ., εκ των οποίων η κοινωνία πληρώνει το 40%.
Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα σύστημα αστικών συγκοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς;
Το ποδηλατολεωφορείο, το οποίο ξεκίνησε με λίγες συμμετοχές σε μια γειτονιά της Βαρκελώνης, είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο και ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινάει η μέρα για τα παιδιά και εμάς.
Ο καλλιτέχνης που αμφισβήτησε την αγάπη της μεταπολεμικής Γερμανίας για το αυτοκίνητο.
Μικροκινητικότητα
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα προσφέρουν παρόμοια οφέλη στην υγεία μας με τα κλασικά.
$1δις. το χρόνο «σηκώνουν» από το 2018 οι εταιρείες κοινόχρηστης μικροκινητικότητας.
6,000 άτομα έχουν ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ, αλλά πόσοι έχουν επισκεφτεί και τους 1,600 (προστίθεται ένας κάθε μέρα!) σταθμούς Citi Bike της Νέας Υόρκης;
Τι βλέπουμε / ακούμε
📹: Τελεφερίκ θα σε μεταφέρει από τα νότια προάστεια του Παρισιού στο κέντρο σε μια ακόμα προσπάθεια απεξάρτησης της πόλης από το αυτοκίνητο.
📹: Χρησιμοποιούμε τόσο λάθος τους δρόμους μας.
🎧: Η μικροκινητικότητα θα αλλάξει τις πόλεις μας.
📸: Μόνο χαρά σε αυτό το thread.
📸: Το κέντρο του Dallas το 1970.
Δουλειές
Embedded Software Engineer, Speen (Αθήνα)
Business Development Manager, Rhoé Urban Technologies (Θεσσαλονίκη)
Πρόταση Βιβλίου
The Language of Cities: Λες και ο συγγραφέας εξέθεσε όλες τις σκέψεις του για τις πόλεις, την ιστορία, την πολιτική, τον μετασχηματισμό και την παρακμή τους, καθώς και τι σκέφτηκαν άλλοι για αυτές, τι έκαναν συγκεκριμένες προσωπικότητες σε αυτές και πώς τις επηρεάζουν τα πλήθη. Πολύ εύπεπτο, με ενδιαφέροντα στοιχεία και ας μη μας αλλάζει τη ζωή.