Πράσινα μνημόνια
Επιπλέον, οι αυτοκινητόδρομοι φαντάσματα του Λονδίνου, το 25% της Νέας Υόρκης πίσω στους ανθρώπους, ένα τρίκυκλο ηλεκτρικό αμφίβιο τροχόσπιτο, τα πιο επικίνδυνα σημεία για τους πεζούς στην Αθήνα
Πόλεις για Ανθρώπους #33
Στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν σε περίπτωση που χρειαστεί να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να συμπεριληφθούν ανάμεσα σε άλλα μέτρα όπως η τηλεργασία 3 φορές την εβδομάδα, η μείωση των ορίων ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα και οι Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις.
Πέραν των ίδιων των μέτρων, που όποιος διαβάζει αυτά τα γράμματα ξέρει ότι τα ζητάω και χωρίς το φόβο της ενεργειακής ανεπάρκειας, έχει ενδιαφέρον να συλλογιστούμε τη φύση τους. Είναι άμεσες κεντρικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα μας, αντίστοιχες με τις πολλές που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε με τον κορονοϊό.
Υπάρχει στο μυαλό σας αμφιβολία ότι αν μέχρι το 2030 δεν έχουμε καταφέρει τίποτα ουσιαστικό στην πράσινη μετάβαση, θα έχουμε (δικαίως) πράσινα μνημόνια, περιβαλλοντικές καραντίνες και διάφορους περιορισμούς στις μετακινήσεις; Η McKinsey έχει υπολογίσει ότι σε αυτό το σενάριο (στο 1:35 σε αυτό το βίντεο), θα μειωθεί η κινητικότητα στις πόλεις κατά 40% και η ιδιοκτησίας αυτοκινήτου κατά 30%.
Τέτοιου τύπου βίαιες παρεμβάσεις συνοδεύονται από μεγάλο ψυχολογικό και διαχειριστικό κόστος στις κοινωνίες. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το έχουμε νοιώσει πολύ έντονα αυτό. Καλύτερα λοιπόν να σταματήσουμε να αργούμε και να κάνουμε όσα συζητάμε και υποσχόμαστε με τους δικούς μας όρους.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Συνέντευξη του Ζαν-Λουί Μισικά στην «Κ» για τη μεταμόρφωση του Παρισιού και για το τι μπορούμε να κάνουμε στην Αθήνα.
Ο Δήμος Κηφισιάς αποφάσισε από μόνος του να το καθιερώσει και θα απαγορεύει στα αυτοκίνητα την είσοδο στο κέντρο της Κηφισιάς ή της Νέας Ερυθραίας μια Κυριακή κάθε μήνα.
Τα 93.891 δέντρα της Αθήνας.
Πόλεις του Κόσμου
Οι αυτοκινητόδρομοι που δε χτίστηκαν ποτέ στο Λονδίνο αλλά και τι μαθήματα μπορούμε να πάρουμε από αυτούς για τις αστικές παρεμβάσεις. Εξαιρετικό, όπως και το Works in progress γενικότερα.
Πρόταση για να δοθεί το 25% των δρόμων της Νέας Υόρκης πίσω στους ανθρώπους μέχρι το 2025.
Το La Borda στη Βαρκελώνη, ένα μοντέλο κοινοτικής διαβίωσης που ευδοκίμησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κέρδισε ένα διάσημο βραβείο αρχιτεκτονικής.
Τα χαρακτηριστικά «Με-Βλέπεις-Σε-Βλέπω» σπίτια του Λάγος.
Τα σχέδια για τη βολκανική Bitcoin City στο Ελ Σαλβαδόρ.
Οι στυλάτοι ηλικιωμένοι της Σεούλ.
Μεταφορές
Η νέα πατέντα της Apple είναι ένα VR κράνος ώστε να μην ανακατεύεστε σε αυτόνομα οχήματα που δεν έχουν παράθυρα. Σε ποιον μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα αυτή η απομόνωση από το περιβάλλον μας; Ελπίζω να το καταλάβουν σύντομα και να το γυρίσουν σε e-bikes και AR κράνος.
Μια νέα διαφημιστική καμπάνια στη Νέα Υόρκη θέλει να σοκάρει τους οδηγούς για να σταματήσουν να τρέχουν.
Η νέα Elizabeth line του TfL (Transport for London) κάνει ντεμπούτο στις 24/05.
Μικροκινητικότητα
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα μεταμορφώνουν τη Νέα Υόρκη.
Ένα τρίκυκλο ηλεκτρικό αμφίβιο τροχόσπιτο. Καλά διάβασες.
Τι βλέπουμε / ακούμε
🎧: Τα πιο επικίνδυνα σημεία για τους πεζούς στην Αθήνα.
📹: Μια οδός, πολλά τρακαρίσματα.
📹: Δεν χρειάζεται να σε απασχολεί η γυμναστική, όταν το σκέφτεται η πόλη σου για εσένα.
Δουλειές
Various Tech Roles, TIER Mobility (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
Μια παρουσίαση της προόδου που έχει επιτευχθεί τα πρώτα χρόνια του κινήματος των έξυπνων πόλεων, ή πόλεων δεδομένων με κάποιες συναρπαστικές μελέτες όπως η τοποθέτηση αισθητήρων στους υπονόμους πόλεων για να ανιχνεύουν ίχνη ναρκωτικών. Για να καταφέρουμε να κάνουμε τη χρήση δεδομένων πραγματικά ουσιαστική στις πόλεις μας, πρέπει να ξεκινάμε με τις ανθρώπινες ανάγκες, εμπειρίες και επιθυμίες και στη συνέχεια να τα συλλέγουμε και να τα χρησιμοποιούμε για την παροχή λύσεων.