Κινούμαι Ηλεκτρικά 3
Επιπλέον, νέα όρια για golden visa, 25% των κατοίκων του Παρισιού ζει σε δημόσιες κατοικίες, peak city Tokyo #451, Waterstudio, "προσοχή στα φρούτα που πέφτουν", "βιβλιοθήκες” ηλεκτρικών ποδηλάτων
Σας περιμένουμε την Πέμπτη (04/04) στο Impact Hub!
Το Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 φτάνει στο τέλος του και ο νέος κύκλος του προγράμματος είναι υπό σχεδιασμό. Ο πρώτος κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά έκλεισε στις 18.000 αιτήσεις, ενώ για τον δεύτερο είχαν υποβληθεί 20.500 αιτήσεις μέχρι τον Φεβρουάριο και άλλες 1.000 το Μάρτιο. Σύνολο, χονδρικά, 40,000 αιτήσεις μέχρι σήμερα. Περίπου το 40% από αυτές αφορούν ηλεκτρικά ποδήλατα, με μεγάλη συγκέντρωση όμως στην αρχή του προγράμματος και τις καραντίνες. Ίσως για αυτό κυκλοφορούν φήμες που θέλουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα να μην είναι κομμάτι του νέου προγράμματος.
Αφήνοντας τες στην άκρη για λίγο, μια νέα έρευνα από την Αμερική μπορεί να μας καθοδηγήσει στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του, τουλάχιστον όσον αφορά τα ποδήλατα.
Σύμφωνα με αυτήν, μπορούμε να αυξήσουμε τις αιτήσεις κατά 30% δίνοντας την επιδότηση στο ταμείο, αντί της σημερινής μακροσκελούς και πολύπλοκης διαδικασίας αίτησης, έγκρισης και αποταμίευσης μέσω του gov.gr, η οποία μπορεί να κρατήσει μέχρι και 6 μήνες. Αυτό το εύρημα εξηγείται από το γεγονός πως άνθρωποι με χαμηλότερο εισόδημα δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώσουν “προκαταβολή”, άρα καταλήγουν να μην αγοράσουν ποτέ. Την ίδια ώρα, τα υψηλότερα εισοδήματα θα αγόραζαν έτσι και αλλιώς. Η επιδότηση για αυτά χρησιμοποιείται κυρίως για να αυξήσει τη μέση αξία του καλαθιού τους.
Δεύτερο εύρημα, είναι πως τέτοιου είδους επιδοτήσεις είναι πιο πιθανό να αλλάξουν τις αποφάσεις των ατόμων που έχουν εισόδημα ανάμεσα σε 11.000 και 17.000 ευρώ, ή αλλιώς μεταξύ 200% και 300% του ορίου φτώχειας. Αυτό συμβαίνει γιατί για αυτή την ομάδα το κόστος ιδιοκτησίας αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα επίπονο, όμως μπορούν να διαθέσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο με σκοπό να εξοικονομήσουν χρήματα από καύσιμα και συντήρηση.
Στα ευρήματα της έρευνας, μπορούμε να προσθέσουμε τη διόρθωση των ανισοτήτων -σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα- του σημερινού προγράμματος. Σήμερα επιτρέπεται να κάνουν χρήση της επιδότησης μόνο τουριστικοί ΚΑΔ, άρα αποκλείονται χρήσεις delivery ή logistics. Δεν προβλέπεται επίσης επιδότηση για παροχή σε υπαλλήλους (leasing), χρήση που πουλάει 7 στα 10 καινούρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Με όλα τα παραπάνω θα έχουμε ένα ουσιαστικά καλύτερο αποτέλεσμα.
Ένα τελευταίο εύρημα της έρευνας, ήταν πως για να βγει ένα επιπλέον ηλεκτρικό ποδήλατο στο δρόμο χρειάζονται κατά μέσο όρο 4.252 δολάρια επιδότησης. Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει πως είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που αποτελεί και τον κύριο σκοπό της δράσης, μιας και ένα ποδήλατο πρέπει να αντικαταστήσει πάνω από 300.000 χιλιόμετρα μετακίνησης με αυτοκίνητο προτού η αξία των αποφευγόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπερβεί το κόστος των 4.252 δολαρίων.
Τα οφέλη της μετακίνησης με ποδήλατο όμως δεν αρκούνται στην μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Με 10 εκατομμύρια χρηματοδότηση θα αγοράζαμε 2.523 παραπάνω ποδήλατα. Αυτό το κόστος όμως, στην πραγματικότητα είναι αρνητικό.
Για κάθε χιλιόμετρο οδήγησης αυτοκινήτου που θα αντικατασταθεί, η οικονομία μας θα έχει ένα σημαντικό όφελος. Στη Δανία έχει υπολογιστεί στα 1,07€. Σε αυτή τη βάση, αν τα 2.523 ποδήλατα κάνουν κατά μέσο όρο 4.000 χιλιόμετρα το χρόνο (11 τη μέρα) θα έχουν επιστρέψει τα 10 εκατομμύρια επένδυσης σε ένα μόλις χρόνο.
Επιστρέφοντας στις φήμες περί διακοπής επιδότησης, κάθε απόφαση σε αυτό το επίπεδο θα έπρεπε να συνοδεύεται από δεδομένα, έρευνα και επαρκή αιτιολόγηση. Τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της χώρας μας (κόστος και ποιότητα ζωής) είναι πολύ έντονα για να αγνοήσουμε μία από τις καλύτερες λύσεις για αυτά. Μπορεί το Κινούμαι Ηλεκτρικά να είναι ή να μην είναι το κατάλληλο όχημα για να τις ενισχύσουμε. Όμως μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, πριν αποφασίσουμε πως δεν έχει νόημα.
Ελλάδα
Νέο όριο για Golden Visa σε Αττική και Θεσσαλονίκη (800.000 ευρώ) και απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) αυτών των ακινήτων.
Για τις κομμένες μουριές της Αθήνας.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του "The Grid" από την Foster + Partners, ενός νέου συγκροτήματος γραφείων στο Μαρούσι που εκτείνεται σε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Αστική ζωή
Το 25% των κατοίκων του Παρισιού ζει σε δημόσιες κατοικίες με πολλές από αυτές να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
62,3C έφτασε η θερμοκρασία στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Περισσότερο από κάθε άλλη αμερικανική πόλη, το Λος Άντζελες προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του μεταμορφώνοντας το δομημένο περιβάλλον.
[📹] Πως οι Παριζιάνοι λειτουργούσαν στην ίδια ώρα πριν τα ηλεκτρονικά ρολόγια.
Λίγα ακόμα εγκώμια για τη μικτή πολεοδομία και την εμπορική πυκνότητα - τον αριθμό των καταστημάτων σε μια περιοχή - του Τόκιο. Ενδεικτικά, η ευρύτερη περιοχή του Τόκιο διαθέτει 160.000 εστιατόρια ή ένα ανά 232 άτομα.
[📹] Οι πολυπληθέστερες πόλεις για κάθε χρονιά των τελευταίων 3.000 ετών. Το 1.500 π.Χ., η Κνωσός ήταν η τρίτη μεγαλύτερη με 50,000 κατοίκους.
Ο μεταμορφωτικός αντίκτυπος της ζωγραφικής στις κοινότητες.
Συνέντευξη του Ολλανδού αρχιτέκτονα πίσω από Waterstudio, ένα γραφείο που ειδικεύεται στην κατασκεύη κτιρίων που επιπλέουν στο νερό.
Έρευνα του Πανεπιστημίου Notre Dame δείχνει ότι το 81% των συμμετεχόντων στο HPS, ενός προγράμματος πρόληψης της αστεγίας στο Σαν Χοσέ που παρέχει οικονομική βοήθεια χωρίς δεσμεύσεις σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι τους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν άστεγοι εντός έξι μηνών από τη λήψη της βοήθειας. Για κάθε δολάριο που δαπανήθηκε, η έρευνα υπολόγισε πως η κοινωνία έχει επιστροφή 2,47 δολάρια. Η ίδια πόλη, είναι από τις πρώτες που χρησιμοποιεί τη τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζει καταυλισμούς αστέγων για, τουλάχιστον θεωρητικά, να παρακολουθεί καλύτερα το πρόβλημα.
[📹] Το Μπουτάν θέλει να οικοδομήσει μια νέα πόλη που θα εκτείνεται σε 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα βασίζεται στη φημισμένη φιλοσοφία της Ακαθάριστης Εθνικής Ευτυχίας του βασιλείου.
Η πόλη-πείραμα για 2,000 ανθρώπους που έχει κοστίσει στην Toyota 9 δις. ευρώ ολοκληρώνεται.
Και ο Ίντρις Έλμπα θέλει να χτίσει τη δική του πόλη.
Μια φιλοσοφική προσέγγιση σχετικά με τα μέτρα δημόσιας ασφάλειας του Χονγκ Κονγκ, όπως το "προσοχή στα φρούτα που πέφτουν".
Βιώσιμη κινητικότητα
Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι, στις αναπτυσσόμενες πόλεις, τα ηλεκτρικά ποδήλατα λειτουργούν ως "σημαντικός μετριαστής της ιδιοκτησίας αυτοκινήτων".
Το 2023 πουλήθηκαν συνολικά 2,1 εκατομμύρια ηλεκτρικά ποδήλατα στη Γερμανία το 2023. Ξεπέρασα τα συμβατικά, αντιπροσωπεύοντας το 53% της αγοράς.
Ενθουσιώδης με τα τρένα και τα ΜΜΜ έφηβοι στη Νέα Υόρκη παραβιάζουν εκτός λειτουργίας τρένα που είναι αποθηκευμένα υπόγεια ή σε αυλές για να ζήσουν το όνειρο του να τα λειτουργήσουν. Ενώ μια γυναίκα στο Λονδίνο, άλλαξε επίσημα το όνομα της για να περιλαμβάνει αυτό του αγαπημένου της σταθμού.
Τα αέρια του θερμοκηπίου από τις μεταφορές θα μπορούσαν να αποτελέσουν το 44% της συνολικής παραγωγής της Ευρώπης μέχρι το 2030.
Πώς - και γιατί - να ξεκινήσετε μια "βιβλιοθήκη” ηλεκτρικών ποδηλάτων στη γειτονιά σας.
Τεχνολογία
Η PopWheels θέλει να βάλει τέλος στις πυρκαγιές από μη συμμορφούμενες με τις οδηγίες μπαταρίες ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Θα ακριβύνουν στο μέλλον τα διαμερίσματα με μπαλκόνια σε σχέση με αυτά χωρίς λόγω της ευκολίας παραδόσεων με drones;
Καλησπέρα, ευχαριστώ για ένα ακόμα ενημερωτικό newletter! Το link για τις κομμένες μουρίες τις Αθήνας στέλνει στο "The Grid"