Μετρήστε αυτό που έχει σημασία
Επιπλέον, 0,2% του ΑΕΠ για μείωση 3,8% των εκπομπών CO2, 589.000 επιπλέον χιλιόμετρα οδήγησης και 22 τόνοι εκπομπών CO2 ανά τετράγωνο ψάχνωντας πάρκινγκ, Βρυξέλλες-Βερολίνο με νυχτερινό τρένο
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις “Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα” με στόχο να παρέχει στους χρήστες σημαντικά στοιχεία που τις αποτυπώνουν στατιστικά. Στην τελευταία εκδοχή (Μάιος 2023) αυτού του κειμένου το ποσοστό ιδιοκτησίας ΙΧ επιβατηγού αυτοκινήτου εμφανίζεται σε δύο σημεία.
Το πρώτο είναι ο δείκτης «ποσοστό ατόμων με υλικές στερήσεις». Αυτός ο δείκτης εκτιμά το επίπεδο διαβίωσης, μετρώντας το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ή στερείται τουλάχιστον τριών από έναν κατάλογο εννέα αγαθών και υπηρεσιών. Τα υπόλοιπα 8 αγαθά, πέραν της ιδιοκτησίας ΙΧ, είναι η πληρωμή πάγιων λογαριασμών, οι διακοπές για μία εβδομάδα, διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, οι έκτακτες αναγκαίες δαπάνες, το τηλέφωνο, η έγχρωμη τηλεόραση, το πλυντήριο ρούχων, και η ικανοποιητική θέρμανση. Συνεπώς, για την ΕΛΣΤΑΤ το να χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ ή το ποδήλατο σου αποτελεί στέρηση αντίστοιχη με το να κρυώνεις τον χειμώνα, να μην τρέφεσαι ικανοποιητικά ή να μην μπορείς να ξεκουραστείς από τη δουλειά σου.
Το δεύτερο σημείο είναι ο Πίνακας 3. που αποτυπώνει το ποσοστό (%) νοικοκυριών ανάλογα με τις ανέσεις που διαθέτουν στην κατοικία τους. Προσωπικά δυσκολεύομαι να θεωρήσω άνεση το μέσο που ευθύνεται για 600 θανάτους το χρόνο, για την ποιότητα του αέρα που μας στέλνει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για δεκάδες χαμένες ώρες στην κίνηση, για το 20% των εκπομπών CO2 της χώρας, κ.ο.κ. και νοιώθω πλούσιος που έχω την πολυτέλεια να μην χρειάζεται να το χρησιμοποιώ. Γούστα είναι αυτά.
Παρένθεση. Το 2021 «καταφέραμε» να φτάσουμε το ποσοστό ιδιοκτησίας IX στο 69,7% των νοικοκυριών (+3,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) ακολουθώντας τη παγκόσμια τάση εν μέσω COVID. Περίπου 2.900.000 νοικοκυριά έχουν τα 5.400.000 IX που κυκλοφορούν, σχεδόν 1,9 αυτοκίνητα ανά νοικοκυριό.
Σε αυτόν τον πίνακα περιέχεται επίσης το % νοικοκυριών με κλειστό χώρο στάθμευσης. 1 στα 5 από αυτά τα νοικοκυριά (13,3% του συνόλου) έχουν κλειστό χώρο στάμθευσης, κάτι που σημαίνει πως τουλάχιστον (αν ο χώρος στάθμευσης χωράει και τα 1,9 αυτοκίνητα) 4.400.000 αυτοκίνητα ζουν αποκλειστικά στο δρόμο. Αυτά τα αυτοκίνητα καταλαμβάνουν 75 τετραγωνικά χιλιόμετρα δημοσίου χώρου. Δύο φορές η Αθήνα ή όσο ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης. Κλείνει η παρένθεση.
Η κατοχή αυτοκινήτου μπορεί πράγματι να υποδηλώνει ένα ορισμένο επίπεδο εισοδήματος και οικονομικής σταθερότητας, τα οποία σχετίζονται με τις συνθήκες διαβίωσης. Η ύπαρξη πόρων για την αγορά, τη συντήρηση και τα καύσιμα του μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα άτομο ή μια οικογένεια δεν ζει σε συνθήκες φτώχειας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί παράγοντες (κουλτούρα, δημογραφικά, αστικοποίηση, κτλ) που μπορούν να περιπλέξουν αυτή την εικόνα και το ότι εξισώνουμε το ΙΧ με τη διατροφή και τη στέγαση αποτυπώνει την αυτοκινητοκεντρική κοινωνία μας. Αυτό που χρειαζόμαστε για να ζούμε μια αξιοπρεπή, ανεξάρτητη ζωή είναι η εύκολη πρόσβαση στην εργασία, σε βασικές υπηρεσίες και στα κοινωνικά δρώμενα. Αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα στο ΙΧ και προτείνω στην ΕΛΣΤΑΤ στην επόμενη έκδοση να μετρήσει αυτή την πρόσβαση, που το περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. «Μια ανεπτυγμένη χώρα δεν είναι ένα μέρος όπου οι φτωχοί έχουν αυτοκίνητα. Είναι εκεί όπου οι πλούσιοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς» έχει δηλώσει, ο πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, Γκουστάβο Πέτρο αποτυπώνοντας πιο εύστοχα τον προβληματισμό μου.
Έχει σημασία; Ναι, γιατί αυτό που επιλέγουμε να μετρήσουμε μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, την πρόοδο που παρακολουθούμε και, τελικά, τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουμε. Για παράδειγμα, στη δημόσια πολιτική, αν μετράμε μόνο την οικονομική ανάπτυξη αλλά παραμελούμε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, μπορεί να ακολουθήσουμε πολιτικές που βλάπτουν το περιβάλλον. Έτσι και αν μετράμε την ιδιοκτησία ΙΧ αντί για την κινητικότητα οδηγούμαστε λογικά στο πως για να μειώσουμε το «ποσοστό ατόμων με υλικές στερήσεις» και να βελτιώσουμε τις «συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα» πρέπει να επενδύσουμε στο πως θα πάμε το ποσοστό ιδιοκτησίας από 69% στο 100% και όχι σε μέσα όπως τα ΜΜΜ τα οποία, με βάση αυτόν τον δείκτη, δυσχεραίνουν το βιοτικό μας επίπεδο. Θέλω να πιστεύω πως είναι προφανές προς όλους πως τέτοια μέτρα δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ελλάδα
«Κάθε φορά, πριν βγω, τηλεφωνώ στο μαγαζί για να δω αν είναι προσβάσιμο. Με ενδιαφέρει αν έχει ράμπα, γιατί μπορεί να έχει πολλά σκαλοπάτια στην είσοδό του, αν υπάρχει χώρος ώστε να μπορεί να κινηθεί το αμαξίδιο και κυρίως αν υπάρχει προσβάσιμη τουαλέτα. Δεν ψάχνω τουαλέτα ΑμεΑ, αυτό είναι πολυτέλεια.» Οι προσβάσιμοι χώροι δεν είναι πολυτέλεια, αλλά υποχρέωση εκ του νόμου.
Μια επένδυση της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ ετησίως μέχρι το 2030 στις δημόσιες μεταφορες θα μπορούσε να μειώσει τις συνολικές εκπομπές CO2 στην Ελλάδα κατά 3,8%. Γιατί; Γιατί το 85% των αυτοκινήτων μας έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 10 ετών.
Για τη 3ης Σεπτεμβρίου.
Τα σχέδια για την Ερμού.
Ο αρχικός προϋπολογισμός για την ανάπλαση της ΔΕΘ ήταν στα 120 εκατ. ευρώ. Σήμερα έχει ξεπεράσει τα 300 εκατ.
Αστική ζωή
Το urbanism Twitter διέλυσε το La Sombrita. Διαβάστε για αυτό και την προστασία σε στάσεις λεωφορείου ανά τον κόσμο.
«Περνάμε τη ζωή μας προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε στην ίδια στιγμή μια αχτίδα ήλιου και ένα ελεύθερο παγκάκι».
Οι επαναστάτες αρχιτέκτονες που γυρνάνε την πλάτη τους στον μοντερνισμό.
(📺) Η θάλασσα από μηχανάκια της Ταϊπέι.
Πως δημιουργείς το brand μιας ολόκληρης πόλης;
Στις Σκανδιναβικές χώρες τα πρόστιμα υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος.
97% των θέσεων στάθμευσης στη Νέα Υόρκη είναι δωρεάν. Μια εξάμηνη μελέτη σε μια περιοχή 15 οικοδομικών τετραγώνων διαπίστωσε ότι το να γυρίζεις μέχρι να βρεις θέση δημιούργησε ανά τετράγωνο 589.000 επιπλέον χιλιόμετρα οδήγησης τα οποία παρήγαγαν 22 τόνους εκπομπών CO2. Έτσι διορθώνεις αυτό το πρόβλημα, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη αλλά και εδώ.
Θα κάνουμε τα πάντα για τους άστεγους. Εκτός απτό να χτίσουμε νέα σπίτια.
Βιώσιμη κινητικότητα
Πως το Άμστερνταμ αγκάλιασε τα μικροαυτοκίνητα.
Μπορείς πλέον να πας από το Λονδίνο στο Βερολίνο σε 16 ώρες χρησιμοποιώντας το νέο νυχτερινό τρένο που κάνει τη διαδρομή Βρυξέλλες-Βερολίνο. Και ένα υπέροχο ηχητικό ρεπορτάζ της εμπειρίας.
Τεχνολογία
Μαζί με τα χρήματα των digital nomads έρχεται και ο πληθωρισμός σε νοίκια και εστίαση για τους ντόπιους.