Ανθισμένα δέντρα (απόφασης)
Επιπλέον, Δελφοί, car-sharing στην Αθήνα, έργα σε Ελληνικό και Ομόνοια, ήπια πυκνοκατοίκηση, ο πόλεμος στη στάθμευση, 0,27 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο που ποδηλατείς, η Λισαβόνα απαγορεύει το αυτοκίνητο
Ένα κλασικό επιχείρημα που ακούω για το γιατί «δεν γίνονται αυτά εδώ», όπου εδώ βάλτε οποιοδήποτε παράδειγμα ανά τον κόσμο από την Κοπεγχάγη μέχρι τη Μπογκοτά, είναι η κουλτούρα του Έλληνα. Δηλαδή ότι σκεφτόμαστε κάπως έτσι.
Το αντεπιχείρημα μου είναι ότι ακόμα και αν ίσχυε κάτι τέτοιο, το κομμάτι της κουλτούρας ή της προκατάληψης είναι μόνο η μισή υπόθεση. Οι επιλογές που κάνουμε δεν προκύπτουν από μονόλογο. Προκύπτουν από διάλογο με το περιβάλλον μας. Και οι επιλογές για το πως μετακινούμαστε και ζούμε στην πόλη μας, προκύπτουν από τον καθημερινό διάλογο με αυτήν. Η αρχιτεκτονική και η ποιότητα των επιλογών που μας δίνονται, οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, η ασφάλεια, το τι επιδοτείται άμεσα ή έμμεσα, το ποιες συμπεριφορές επιβραβεύονται και ποιες τιμωρούνται, όλα παίζουν τον ρόλο τους. Αν η πόλη μας είναι αυτοκινητοκεντρική, παθητική, και βαριεστημένη, όπως υποτίθεται είμαστε και εμείς, ο διάλογος τελειώνει γρήγορα.
Ο συνδυασμός δύο αυτοκινητοκεντρικών προσεγγίσεων αναπόφευκτα οδηγεί σε μια αυτοκινητοκεντρική κατάσταση, όπου οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε αυτοκίνητο (90%*80%) και που κάποιοι από εμάς νοιώθουμε αποκλεισμένοι. Αν όμως η πόλη μας δεν είχε τόσο τοξική προσωπικότητα και ήταν περισσότερο φιλική και συμπεριληπτική τότε θα συζητούσαμε πραγματικά.
Από την κουβέντα και τη διαφωνία παίρνουμε νέες πληροφορίες. Αυτές τις νέες πληροφορίες κάποιες φορές κάποιοι από εμάς τις διεργαζόμαστε και αλλάζουμε τις πεποιθήσεις μας. Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να προκύψει ένα διαφορετικό πολυτροπικό δέντρο απόφασης για τις μετακινήσεις μας. Μια νέα κουλτούρα. Από κάποιους έχει υιοθετηθεί ήδη επειδή «μίλησαν» με τις πόλεις τις οποίες επισκέφτηκαν για δουλειά, σπουδές ή απόλαυση. Και το γεγονός ότι δεν το εγκαταλείπουν, και ας προσπαθεί η εχθρική πόλη τους να το απορρίψει, δεν σημαίνει ότι είναι ήρωες. Σημαίνει απλά ότι είναι ένα καλύτερο, πιο υγιές δέντρο.
Πάνω σε αυτό το πλούσιο δέντρο ανθίζουν όλα αυτά που επιτρέπουν σε μια πόλη να λειτουργεί με τον άνθρωπο στο επίκεντρο της. Δυστυχώς ακόμα δεν το συναντάμε αλλά ούτε μπορούμε και να το φανταστούμε εύκολα στις δικές μας. Κουβαλάμε όμως όλοι τον σπόρο του. Γιατί η κλίμακα, ο ρυθμός και η αίσθηση του ανήκειν που συνδέονται με αυτόν είναι κομμάτια της ανθρώπινης φύσης. Η πόλη μας πρέπει να γίνει ο κηπουρός που θα τον καλλιεργήσει. Μέχρι τότε ας είμαστε ζιζάνια.
Ελλάδα
(📺) Από τους Δελφούς: πάνελ για τη στεγαστική κρίση και ο Δήμαρχος Αθηναίων για τη δουλειά του. Τα υπόλοιπα από τη 3η μέρα του Karamanlis Hall δε τα έχω βρει ακόμα online.
Κάτοικος της Τούμπας έβαλε 2,5 χρόνια προσωπικής εργασίας και μετάτρεψε έναν σκουπιδότοπο σε έναν υπέροχο κήπο.
Νέα car-sharing startup εξασφάλισε χρηματοδότηση και στοχεύει να προσφέρει την υπηρεσία της στην Αθήνα από τον χειμώνα.
Η προσθήκη της οπτικής του φύλου στις διεργασίες αστικής ανάπτυξης της πόλης των Ιωαννίνων είναι το αντικείμενο του προγράμματος «Ιωάννινα: Γέφυρες Συμμετοχής».
Πως προχωράνε τα έργα στο Ελληνικό.
(📺) 21 έργα από την Ομόνοια μέχρι το Μουσείο.
(🎧) Η Κυψέλη στο Food Neighbourhoods του Monocle.
Αστική ζωή
Το 2023, το 97% του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θεωρούνται επικίνδυνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η στάθμευση είναι το βασικό πεδίο μάχης για το μέλλον των πόλεων μας.
Σε κάποιους δρόμους της Χάγης θα πληρώνεις 50€ για να παρκάρεις ασχέτως διάρκειας.
Πολλαπλές γενιές κάτω από την ίδια στέγη.
(📺) Παρουσίαση μιας προσπάθειας μόνιμης κατοίκησης σε διεθνή ύδατα (seasteading).
Θα μπορείς να κολυμπάς στον Σηκουάνα το 2025;
Στο Holland του Michigan έχουν λύσει τον χειμώνα.
Είναι ενδιαφέρον το Ντουμπάι;
(📺) Νέα σειρά για τις πόλεις και την ήπια πυκνοκατοίκηση από το αγαπημένο Work in Progress. Το πρώτο επεισόδιο είναι για το Brooklyn.
Ευρωπαϊκά κινήματα για πόλεις φιλικές στα παιδιά.
Η οπτική ιστορία μιας εποχής στην Αμερική που το κρεβάτι ήταν η βασική μονάδα στέγασης.
Βιώσιμη κινητικότητα
Οι εργαζόμενοι στο Βέλγιο που μετακινούνται στην εργασία τους με ποδήλατο θα κερδίζουν 0,27 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο.
Παραπάνω πληροφορίες για το peak city Τόκιο και το πως ίσως είναι η πιο φιλική στους πεζούς μεγαλούπολη.
Η Λισαβόνα θα δοκιμάσει να απαγορεύσει τη διερχόμενη κίνηση αυτοκινήτων από το κέντρο της.
Οι συμπολίτες μας που υποστηρίζουν τη βιώσιμη κινητικότητα ίσως είναι περισσότεροι από όσοι νομίζουμε.
Το 2011 στην Ινδία, 48% περπατούσαν ή ποδηλατούσαν στη δουλειά, με μόλις ένα 3% να χρησιμοποιεί ιδιωτικό αυτοκίνητο. Μπορεί αυτό να διατηρηθεί όσο η χώρα αναπτύσσεται οικονομικά;
Το σχέδιο βιώσιμης κινητικότητας της Μαδρίτης.
(📺) Μπορεί να γίνει το Όσλο μια πραγματική ποδηλατούπολη;
Η χαμένη τέχνη της παράδοσης soba noodles με ποδήλατο.
Τεχνολογία
Πως η τεχνητή νοημοσύνη αντιλαμβάνεται τα μοντέρνα σπίτια σε 15 διαφορετικές χώρες.