Ο κύβος
Επιπλέον, το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, μικρο-σπίτια 18 τ.μ. για άστεγους, το βασίλειο των αμαξιδίων γκολφ, τα κοινόχρηστα πατίνια έφυγαν από το Παρίσι, αυτοκινητοπαχυσαρκία, νυχτερινά τρένα
“Διαλέξτε οκτώ ιδέες. Αναθέστε τις στα σημεία ενός κύβου. Κάθε πλευρά του κύβου αντιπροσωπεύει τώρα έναν συνδυασμό τεσσάρων ιδεών. Τροφοδοτήστε κάθε όψη στο Midjourney και έχετε έναν κύβο από βάιμπς”.
Τι θεωρούμε πιο σημαντικό για την πόλη μας; Για εμένα, αν έπρεπε να διαλέξω 8 αρχές ίσως να ήθελα η πόλη μου να είναι ισότιμη, βιώσιμη, ανθεκτική, ζωντανή, έξυπνη, κοσμοπολίτικη, ασφαλής και προσιτή.
Ας γεμίσουμε τον κύβο με εικόνες, χρησιμοποιώντας αυτές τις αρχές ως prompts για το Midjourney.
Ισότιμη+Βιώσιμη+Ανθεκτική+Ζωντανή
Ισότιμη+Βιώσιμη+Κοσμοπολίτικη+Έξυπνη
Βιώσιμη+Έξυπνη+Ανθεκτική+Προσιτή
Ισότιμη+Κοσμοπολίτικη+Ζωντανή+Ασφαλής
Κοσμοπολίτικη+Ασφαλής+Έξυπνη+Προσιτή
Ζωντανή+Ασφαλής+Προσιτή+Ανθεκτική
Παρότι παρέχουμε μόνο γενικές αρχές τα αποτελέσματα είναι παρεμφερή και μοιράζονται κοινά βασικά χαρακτηριστικά. Στη θέση του αυτοκινήτου βλέπουμε πεζούς και ποδήλατα. Μέσα μαζικής μεταφοράς, πράσινο και καθαρή ενέργεια σε πρώτο πλάνο. Πυκνοκατοικημένες γειτονιές, μαγαζιά και σπίτια να μοιράζονται τους ίδιους δρόμους.
Αυτό συμβαίνει γιατί το Midjourney είναι μια τεχνητή νοημοσύνη μετατροπής κειμένου σε εικόνα που χρησιμοποιεί ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) για τη δημιουργία εικόνων από περιγραφές φυσικής γλώσσας. Το LLM εκπαιδεύεται σε ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων κειμένου και εικόνων και μαθαίνει να συσχετίζει ορισμένες λέξεις και φράσεις με ορισμένες οπτικές έννοιες.
Με απλά λόγια, η ανθρωπότητα έχει συσχετίσει τις συγκεκριμένες αρχές με συγκεκριμένες εικόνες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι συγκεκριμένες αρχές δεν έρχονται τυχαία, ούτε είναι αναγκαστικά αποτέλεσμα κουλτούρας και ιστορίας. Υπάρχουν αντίστοιχες αρχές σχεδιασμού που τις επιτρέπουν και τις προωθούν.
Η ανθρώπινη κλίμακα, οι προσβάσιμοι δημόσιοι χώροι, η περπατησιμότητα, η συνδεσιμότητα, η ανάπτυξη προσανατολισμένη στη δημόσια συγκοινωνία, ο βιώσιμος σχεδιασμός, η περιβαλλοντική διαχείρηση, ο παραδοσιακός σχεδιασμός γειτονιάς, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η πυκνοκατοίκηση, οι μικτές χρήσεις γης, η ποιότητα στην αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό, η αίσθηση του τόπου, η συμμετοχή των πολιτών στην διαδικασία σχεδιασμού και τη λήψη αποφάσεων. Μπορείτε να βρείτε αυτά τα στοιχεία στις παραπάνω εικόνες;
Ακόμα πιο σημαντικά, μπορείτε να βρείτε αυτά τα στοιχεία στα σημεία της πόλης σας στα οποία νιώθετε πιο καλά; Σε αυτά που σας δημιουργούν ευφορία και αίσθηση του ανήκειν; Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε εκεί παρατηρήστε τα. Περιτυλίξτε τους δικούς σας κύβους από βάιμπς με πραγματικά μέρη. Κρατήστε τους κοντά σας.
Ελλάδα
Πάρκο 215 στρεμμάτων στο Βοτανικό (αναμένεται να είναι έτοιμο το 2025), ενώ σε χώρο πρασίνου αναμένεται να μετατραπεί και το σημερινό γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Νέα καθαριστικά μηχανήματα για γκράφιτι σε κάθε κοινότητα του Δήμου Αθηναίων.
Όσοι δημότες των Βριλησσίων ανακυκλώνουν λαμβάνουν 10% έκπτωση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Αστική ζωή
9 ιδέες, όπως οριζόντια νεκροταφεία, για καλύτερες πόλεις.
Τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης πόλης βελτιώνονται για να ανταποκριθούν σε ένα δύσκολο μέλλον.
[📺] Πως να μένεις στο Λονδίνο με 50 λίρες το μήνα.
Το πρότυπο σύστημα κομποστοποίησης της Νότιας Κορέας.
H δημοκρατία των σούπερ γειτόνων.
Μικρο-σπίτια 18 τ.μ. για τους άστεγους του Σάο Πάολο.
[📺] Το Τόκιο με τρένο.
Το New Ground είναι η πρώτη κοινότητα συγκατοίκησης στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκλειστικά για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Περισσότερες ιδέες για να απαντήσει μια πόλη το ερώτημα, «τι να κάνω με τα άδεια γραφεία;»
Η ιδανική πόλη της ελίτ της Silicon Valley; Σπίτια μεσογειακού στιλ και γειτονιές που είναι προσβάσιμες με τα πόδια και το ποδήλατο.
Βιώσιμη κινητικότητα
Τα κοινόχρηστα πατίνια μαζεύτηκαν από τους δρόμους του Παρισιού.
Από τα 13.000 νοικοκυριά της Peachtree City της Τζόρτζια, τα 9.300 έχουν ένα αμαξίδιο γκολφ.
Η νέα γραμμή μετρό του Τελ Αβίβ χρειάστηκε περισσότερες από δύο δεκαετίες για να κατασκευαστεί, αντί για τα έξι χρόνια που προβλεπόταν. Άλλα τα κατάφεραν.
Αστυνομία και εκπαιδευτές οδήγησης στην Ιαπωνία υιοθέτησαν μια ανορθόδοξη προσέγγιση επιτρέποντας στους οδηγούς να καταναλώνουν αλκοόλ πριν καθίσουν πίσω από το τιμόνι.
[📺] Αυτή η πόλη απαγόρευσε όλα τα αυτοκίνητα, εκτός από τα ηλεκτρικά μικροαυτοκίνητα.
[📺] Μια κατά λάθος τέλεια διαφήμιση για τα τρένα.
Συνειδητοποιούμε το προφανές (για το οποίο σας γράφω σχεδόν 3 χρόνια). Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά σε αυτές τις τιμές, δεν μπορούν από μόνα τους να καταφέρουν τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχουμε θέσει.
Περισσότερα από 150 μοντέλα αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο Ηνωμένο Βασίλειο δε χωράνε σε κανονικές θέσεις στάθμευσης.
Μια ωδή στα νυχτερινά τρένα.
Πολλοί Φιλιππινέζοι αγκάλιασαν την ποδηλασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με την επιστροφή στην «κανονικότητα» προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα.
Τεχνολογία
Πως θα χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση των οδικών υποδομών της Σουηδίας.
Τα έργα έξυπνων πόλεων του Άμστερνταμ, της Σιγκαπούρης και της Βαρκελώνης.