Πειράματα στο δρόμο
Επιπλέον, Heat Risk Index στην Αθήνα, στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα, τι κάνει το Ισραήλ για να χτίσει νέες κατοικίες, επιχειρήματα υπέρ του μπρουταλισμού, το Apple Car είναι παρελθόν
Σε παγκόσμιο επίπεδο γινόμαστε μάρτυρες μιας πληθώρας πειραμάτων που αποσκοπούν στο να κάνουν τους δρόμους μας πιο ευχάριστους για τους ανθρώπους. Τέτοιου είδους πειράματα γίνονται εδώ και δεκαετίες, όμως αυξήθηκαν ραγδαία εν μέσω των καραντινών του COVID.
Αναλύσεις αυτών των πειραμάτων δείχνουν θετικές επιπτώσεις στη σωματική δραστηριότητα, στη μετατόπιση της κινητικότητας από το αυτοκίνητο προς το περπάτημα, την ποδηλασία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην αύξηση της ασφάλειας, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και του κοινωνικού κεφαλαίου, ενώ δεν διαπιστώθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις. Οι θετικές επιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες σε πειράματα μεγαλύτερης κλίμακας, δηλαδή σε περιπτώσεις επαναχρησιμοποίησης ολόκληρων δρόμων, και μεγαλύτερης διάρκειας.
Στο πλαίσιο του 2nd CIVINET Forum (28/05-30/05), συνδιοργανώνουμε ένα τέτοιο πείραμα, ή αλλιώς ένα εργαστήριο μετασχηματισμού του οδικού χώρου. Ο δρόμος που θα φιλοξενήσει τη δράση είναι η οδός Ιάκχου (από την οδό Περσεφόνης μέχρι την οδό Βουτάδων), ένα οδικό τμήμα μήκους περίπου 100 μέτρων. Ενδεικτικά παραδείγματα του τι περιμένουμε να δούμε εκείνες τις ημέρες είναι η διαπλάτυνση πεζοδρομίου με κινητές κατασκευές, parklets, μποστάνια, asphalt art, σταθμούς ασφαλούς στάθμευσης οχημάτων μικροκινητικότητας, αστικά παιχνίδια και αστικό εξοπλισμό.
Στόχος του εργαστηρίου είναι να εμπνεύσει, σε συμπολίτες μας και δήμους, μια διαφορετική προσέγγιση για πως θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ο δημόσιος χώρος που αυτή τη στιγμή, χωρίς δεύτερη σκέψη, πηγαίνει στην κίνηση και τη στάθμευση ιδιωτικών αυτοκινήτων. Οι δυνατότητές τέτοιων πειραμάτων ως εναύσματα μιας ευρύτερης συστημικής αλλαγής είναι ασαφείς, όμως επιτρέπουν με χαμηλό κόστος και αντίσταση, τη βιωματική εμπειρία μιας πόλης σχεδιασμένης για ανθρώπους.
Μελετήστε και αν έχετε κάποια ιδέα ή ερώτηση, στείλτε μου ένα μήνυμα!
Ελλάδα
Υπολογισμός και απεικόνιση του δείκτη Heat Risk Index (θερμοκρασία επιφάνειας + πυκνότητα πληθυσμού + κάλυψη από δέντρα) για το 2023 στην Αθήνα.
Επισκόπηση της στεγαστικής πολιτικής στην Ελλάδα, ανάδειξη των καλών πρακτικών και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από το Eteron.
Η κηδεία του Μεταξουργείου και ποιο είναι το τρέχον αφήγημα της Αθήνας.
Φρέσκια αμεσότητα από περιοδικό αυτοκίνησης στο γιατί κυκλοφορούμε με σαράβαλα χωρίς βέβαια να μπορεί να φανταστεί πως η λύση βρίσκεται σε άλλα μέσα.
Ο άνθρωπος που ήρθε από το πουθενά για να τρέξει στην Αθήνα.
[📹] «Για κάθε αυτοκινητάκι που φεύγει, φυτεύουμε ένα δέντρο». Ο Αρχιτέκτονας - Αρχιτέκτονας Τοπίου Θωμάς Δοξιάδης, σε διάλογο με θέμα «Επιχειρηματικότητα & Βιωσιμότητα. Αντίθεση η Συμβίωση;», μιλάει για την Αθήνα, την κλιματική αλλαγή και το δημόσιο χώρο.
[🎧] Λαντίνο - σώζοντας την Ισπανοεβραϊκή γλώσσα της Θεσσαλονίκης.
Αστική ζωή
Σε μια προσπάθεια να ανανεώσει το απόθεμα κατοικιών του, το Ισραήλ δημιούργησε δύο πολιτικές που προσπερνάνε όσους αντιστέκονται στις νέες κατασκευές. Οι πολιτικές αυτές σήμερα παρέχουν το ένα τρίτο των νέων κατοικιών της χώρας και περισσότερες από τις μισές νέες κατοικίες στο Τελ Αβίβ.
[📹]: Περί στεγαστικής κρίσης σε Ιρλανδία και Σκωτία ή γιατί τα πλαφόν στα ενοίκια καταλήγουν να χειροτερεύουν την ποσότητα και ποιότητα της προσφοράς κατοικιών.
Καθώς ο αριθμός μεμονωμένων νοικοκυριών στη Νότια Κορέα αυξάνεται ραγδαία, η Σεούλ θα παρέχει προσιτές ενοικιαζόμενες κατοικίες για μεμονωμένα άτομα με τη μορφή χώρων συγκατοίκησης.
Συνεντεύξεις από το 1966 με πέντε έμπειρους οδηγούς ταξί στη Νέα Υόρκη. Θυμούνται να περιμένουν πίσω από καροτσάκια, άμαξες, και παλιά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που χρειάζονταν φόρτιση.
Εδώ και χρόνια, ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται στην Ευρώπη. Αλλά όχι στη Φινλανδία η οποία είναι το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει εξαλείψει σχεδόν πλήρως το πρόβλημα.
Επιχειρηματολογία υπέρ του μπρουταλισμού και της προσπάθειας δημιουργίας κοινότητας μέσω της αρχιτεκτονικής.
Περίπου 100 πόλεις έχουν πλέον κάποια μορφή «νυχτερινού δημάρχου», ρόλου υπεύθυνου για πολιτικές ώστε να παραμένουν οι πόλεις ανοιχτές και λειτουργικές όλο το εικοσιτετράωρο.
[🎧] Πώς θα ήταν μια πόλη σχεδιασμένη αποκλειστικά από παιδιά;
Όπως και άλλες αστικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε μια «πόλη-σφουγγάρι», αντικαθιστώντας αδιαπέραστες επιφάνειες, όπως το σκυρόδεμα, με διαπερατές, όπως το χώμα και τα φυτά. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε 3 μέρες, καθώς οι ανελέητες βροχές έπλητταν το Λος Άντζελες, η πόλη συγκέντρωσε αρκετό νερό για να συντηρήσει πάνω από 100.000 νοικοκυριά για ένα χρόνο.
Τι κάνει μια πόλη περπατήσιμη; Δεν είναι μόνο οι υποδομές.
Η παρακμή της μεθόδου cut-and-cover για την κατασκευή μετρό, μιας τεχνικής που περιλαμβάνει το σκάψιμο τάφρων και στη συνέχεια την κάλυψή τους. Αν και η μέθοδος αυτή είναι συχνά φθηνότερη, η σημαντική διατάραξη της ζωής στην επιφάνεια του δρόμου που προκαλεί οδηγεί σε πολιτική και κοινωνική αντίσταση. Κατά συνέπεια, οι μηχανές διάνοιξης σηράγγων (TBM) έχουν γίνει πιο δημοφιλείς παρά το υψηλότερο κόστος τους.
Βιώσιμη κινητικότητα
Το Δουβλίνο θα απαγορεύσει την διερχόμενη κίνηση στο κέντρο της πόλης.
«Η μαμά μου πήρε e-bike. Της άλλαξε τη ζωή.»
Τα ηλεκτρικά ποδήλατα προσφέρουν περισσότερη άσκηση από τα ποδήλατα με πεντάλ λόγω της συχνότερης χρήσης και των μεγαλύτερων και απαιτητικότερων διαδρομών που επιτρέπουν στους αναβάτες τους.
Τεχνολογία
Οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην πολεοδομία.
Η Apple φαίνεται να ακύρωσε επίσημα το Project Titan, δηλαδή τη δημιουργία ενός αυτόνομου αυτοκινήτου.