Πάρε πίσω την πόλη
Επιπλέον, κοινόχρηστα ποδήλατα στην Αθήνα, 5 δισεκατομμύρια αναβάτες για την μικροκινητικότητα, το Λουσαΐλ του Κατάρ, η μεγαλούπολη του μισού δισ. κατοίκων στην Αφρική, πως είναι να σε πατάει SUV
Πόλεις για Ανθρώπους #45
Πριν κάποιες μέρες, ο ArisP ρώτησε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όσ@ θέλουμε να συμμετάσχουμε στην αλλαγή της Αθήνας (ή της εκάστοτε πόλης στην οποία ζούμε).
Μερικές ιδέες από τη σχετική βιβλιογραφία:
Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο όσο λιγότερο γίνεται και επιλέγουμε το περπάτημα, το ποδήλατο, ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναλόγως των συνθηκών της ζωής μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε από ένα μικρό (δουλεύουμε μακριά από το σπίτι σε περιοχή με περιορισμένη προσβασιμότητα, είμαστε υπεύθυνοι για τις μεταφορές των παιδιών μας, κλπ.) μέχρι ένα μεγάλο (δουλεύουμε μέχρι 8 χλμ. από το σπίτι, είμαστε συνήθως μόνοι μας στις μετακινήσεις μας) ποσοστό των μετακινήσεων μας με μέσα φιλικά προς την πόλη μας. Αν ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, να αναρωτηθούμε αν χρειαζόμαστε όντως στην ιδιοκτησία μας ένα αυτοκίνητο, ειδικά αν το παρκάρουμε σε δημόσιο χώρο, ή αν τις λίγες μέρες του χρόνου που το χρειαζόμαστε μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας αλλιώς (ταξί, ενοικίαση).
Χρησιμοποιούμε τη φωνή μας όσο περισσότερο γίνεται για να υποστηρίξουμε ζητήματα που έχουν σημασία για εμάς, όπως η προσιτή στέγαση, τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σε δημόσιες διαβουλεύσεις, στα social media, με αρθρογραφία, στο δρόμο όταν συναντάμε αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Ασχολούμαστε με τα κοινά. Δε χρειάζεται απαραίτητα να κατέβουμε για δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος αν δεν μας το επιτρέπει η ζωή μας, μπορούμε να είμαστε στο σύλλογο γονέων του σχολείου μας ή σε έναν σύλλογο της γειτονιάς μας.
Υποστηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι υγιείς και δυναμικές τοπικές επιχειρήσεις συχνά λειτουργούν ως σημείο συνάντησης της κοινότητας, παρέχοντας ένα χώρο συγκέντρωσης για τους ανθρώπους να κοινωνικοποιηθούν και να συνδεθούν. Υποστηρίζοντας αυτές τις επιχειρήσεις, συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης αίσθησης της κοινότητας και του ανήκειν.
Γνωρίζουμε τους γείτονές μας και δημιουργούμε σχέσεις με άτομα που ζουν κοντά μας. Μας βοηθάει να νοιώσουμε περισσότερο συνδεδεμένοι με την πόλη μας και να επενδύσουμε περισσότερο στην ευημερία της.
Φροντίζουμε την πόλη μας. Συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις καθαρισμού, φροντίζουμε το πεζοδρόμιο μας, αναφέρουμε όλα τα προβλήματα.
Οργανώνουμε και συμμετέχουμε σε δράσεις ακτιβισμού. Μπορούν να αλλάξουν πολλά.
Επιχειρούμε. Μια urbantech startup μπορεί να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη λύσεων σε αστικές προκλήσεις, όπως την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την αποξένωση, την οικονομικά προσιτή στέγαση ή την διαχείριση του δημόσιου χώρου. Παραδείγματα εδώ.
Για όποι@ θέλει κάτι ακόμα πιο συγκεκριμένο, εδώ μια λίστα από projects που θα ήθελα να δω να γίνονται.
Συνοψίζοντας, οι τέσσερις βασικοί άξονες είναι η ενασχόληση με τα κοινά, ο εθελοντισμός, ο ακτιβισμός και η επιχειρηματικότητα. Αναλαμβάνοντας δράση σε αυτά και άλλα θέματα, μπορούμε να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας και να την κάνουμε ένα πιο ζωντανό, ευχάριστο και βιώσιμο μέρος για να ζούμε. Δεν έχουμε ούτε το χρόνο, ούτε την κατάλληλη ψυχοσύνθεση για να τα κάνουμε όλοι όλα αλλά σίγουρα μπορούμε να βρούμε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα θέλω και τις ικανότητες μας και να συμμετέχουμε στη λύση αντί για να μετράμε τα προβλήματα.
Τέλος, ο ArisP πρόσθεσε στην αρχική ερώτηση του, μια δεύτερη. “Υπάρχει σκέψη για κάποια πρωτοβουλία, δημιουργία ομάδας πίεσης, κάποιος τρόπος να οργανωθούμε και να δραστηριοποιηθούμε; Νομίζω αν κάποιος/α κάνει μια συγκεκριμένη αρχή, θα υπάρξουν αρκετοί/ες που θα συνδράμουν ενεργά.” Γνωρίζετε κάποια που υπάρχει ήδη; Θα σας ενδιέφερε και εσάς να συνδράμετε ενεργά; Πείτε μου εδώ.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
53.000 αυτοκίνητα αναμένεται να φύγουν από του δρόμους ως συνέπεια της Γραμμής 4 του Μετρό.
Τα Άσπρα Σπίτια η πρώτη έξυπνη πόλη της Ελλάδας;
Η Αγορά Μοδιάνο ανοίγει ξανά για το κοινό τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.
Αυξάνονται τα πρόστιμα για παράνομη στάθμευση.
41% των γυναικών και 27% των ανδρών αντιμετωπίζουν θέματα κινητικότητας στο Δήμο Βύρωνα.
Έχουμε πλέον κοινόχρηστα ποδήλατα στην Αθήνα.
Πόλεις του Κόσμου
Ο τελικός του Μουντιάλ φέτος θα γίνει στο Λουσαΐλ του Κατάρ, ‘ένα από τα πιο παράξενα μέρη στη γη’.
Νέα Υόρκη και Σιγκαπούρη είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου.
Το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά να απαγορεύσει τα κοινόχρηστα πατίνια.
Όταν ακτιβιστές ζωγραφίζουν μη εγκεκριμένες διαβάσεις πεζών.
Ανακύκλωση ακινήτων.
Ο προβλεπόμενος πληθυσμός για την παράκτια ζώνη που εκτείνεται από το Αμπιτζάν μέχρι το Λάγος θα φτάσει τα 51 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2035. Μέχρι το 2100; Μισό δισ.
Μεταφορές
Πως είναι να σε πατάει SUV.
Ο Υπουργός Υποδομών της Πορτογαλίας ξέρει τι συμβαίνει.
Τα καλύτερα δίκτυα ΜΜΜ στον κόσμο.
Αποχαιρετιστήριο στο Ford Model T. Από το 1936 στον New Yorker.
Μικροκινητικότητα
Τα καλύτερα ebikes για κάθε περίπτωση αναβάτη.
Η ηλεκτρική επανάσταση έχει ξεκινήσει, και συμβαίνει με δύο ρόδες.
Τι βλέπουμε / ακούμε
🎧: 5 δισεκατομμύρια αναβάτες. Αυτή είναι η αγορά της μικροκινητικότητας.
🎧: Η τοπική αυτοδιοίκηση με απλά λόγια.
📺: Bōsōzoku μικροκινητικότητα.
📺: Σας έχω σπαμάρει με τα ποδηλατολεωφορεία αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς.
Πρόταση Βιβλίου
Ένας Αθηναίος για την πόλη του, Βασίλης Σγούτας, 2021
Άσχετο, ένα νέο που βρήκα ενδιαφέρον:
https://www.dutchnews.nl/news/2022/12/amsterdam-to-reduce-speed-on-most-roads-to-30-kph/?utm_source=newsletter
Εξαιρετικό ποστ για άλλη μια φορά. Συγχαρητήρια για την κατάθεση όλων αυτών των ιδεών/επιλογών και για την πρωτοβουλία συλλογής τυχόν ενδιαφέροντος με το λινκ στο τέλος. Και κανείς/καμία να μην ενδιαφερθεί για κάτι περισσότερο, δεν απογοητεύομαστε, ήταν πολύ αξιόλογη η κίνηση σου, και μπράβο σου. Σε κάθε περίπτωση εύχομαι καλή συνέχεια και θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα κείμενα σου με τα ενδιαφέροντα λινκς/ερεθίσματα