Γιατί πάω στο Βιετνάμ
Επιπλέον, η διαδρομή με τα 48 εμπόδια, ολονύκτια τρένα, IKEBUS, τα ετοιμόρροπα ιστορικά κτίρια στην ΑΘήνα
Πόλεις για Ανθρώπους #51
"Από το πρώτο λεπτό που ήρθα σε αυτή τη χώρα, ήξερα ότι η ζωή μου είχε αλλάξει. Η παλιά μου ζωή ξαφνικά δεν θα ήταν ποτέ αρκετά καλή. Χρειαζόμουν μια νέα, όπου θα μπορούσα να επιστρέφω συνέχεια εδώ." Αυτή είναι μία από τις πολλές εκφράσεις αγάπης του Άντονι Μπουρντέν για το Βιετνάμ, το οποίο επισκέφτηκε 8 φορές για τις εκπομπές του. Την Κυριακή θα προσγειωθώ και εγώ εκεί για πρώτη φορά.
Δε ξέρω αν θα αλλάξει γενικότερα η ζωή μου πέραν του ότι σας στέλνω αυτό το γράμμα βράδυ Παρασκευής, όμως ξέρω ότι από μακριά ο βιετναμέζικος ουρμπανισμός με γοητεύει. Στην Ελλάδα έχουμε 606 αυτοκίνητα ανά 1,000 ανθρώπους. Στο Βιετνάμ, για τώρα, 34. Όπως και στην υπόλοιπη Νοτιοανατολική Ασία, το βασικό μέσο μεταφοράς είναι το μηχανάκι. Θα έχει ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια να δούμε αν κάποιες από αυτές τις χώρες θα καταφέρουν να ξεφύγουν από το μέχρι τώρα αφήγημα που συνδέει την οικονομική ανάπτυξη με την υιοθέτηση του αυτοκινήτου και να θέσουν ως φιλοδοξία τον εξηλεκτρισμό του δίτροχου στόλου τους.
Εξίσου εμβληματικά για τον βιετναμέζικο ουρμπανισμό είναι τα tube houses, τοπικά γνωστά ως nha ong. Τα σπίτια μεικτής χρήσης χρησιμοποιούν το ισόγειο ως ανοιχτό εμπορικό χώρο και τους επάνω ορόφους ως χώρους διαβίωσης. Αυτά τα μαγαζιά-σπίτια, ενθαρρυμένα από έθιμα και πολιτικές που βασίζουν τον φόρο ακίνητης περιουσίας στο πλάτος του πρώτου ορόφου και όχι στην συνολική έκταση του κτηρίου, έχουν συνήθως πλάτος 5 με 7 μέτρα, και είναι από 2 έως και 8 όροφοι. Οι όροφοι αυτοί μπορεί να έχουν προστεθεί σε διαφορετικές φάσεις και να αντανακλούν διαφορετικές αρχιτεκτονικές τάσεις. Με αυτό το τρόπο ένα μικρό οικόπεδο καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας οικογένειας.
Αυτή η ξεκάθαρα βιετναμέζικη αρχιτεκτονική φιλοσοφία σε συνδυασμό με την έντονη παράδοση συμμετοχής στην τοπική κοινότητα προσφέρει ιδιαίτερη προσαρμοστικότητά και αίσθηση του ανήκειν. Ταυτόχρονα, λόγω και των χωροταξικών περιορισμών, έχει δημιουργήσει μια κουλτούρα του να τρως, να ζεις, να κοινωνικοποιείσαι και να διασκεδάζεις στο δρόμο με τους γείτονες σου. Χαρακτηριστικά, στη Σαϊγκόν (οι ντόπιοι δεν αποκαλούν την πόλη Χο Τσι Μιν, το όνομα που πήρε το 1975) ένας στους δέκα βγάζει τα προς το ζην πουλώντας φαγητό στο δρόμο.
Προσθέστε στο μείγμα πως αναφερόμαστε σε μια από τις 5 (ονομαστικά) κομμουνιστικές χώρες στον κόσμο, όπου οι νέοι μεταξύ 16 και 30 ετών αποτελούν σχεδόν το 25% του πληθυσμού και η οποία τα τελευταία 100 χρόνια έχει περάσει από τη Γαλλική αποικιοκρατία στη διάσπαση της χώρας στα δύο, στον πόλεμο του Βιετνάμ και την επανένωση της, στο γαϊτανάκι μεταξύ ελεύθερου εμπορίου, εξωστρέφειας, τουρισμού, προπαγάνδας και καταπάτησης της ελευθερίας του τύπου.
Εσείς δεν θέλετε να πάτε;
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
«Χρειάστηκε να διασχίσει δύο πολυσύχναστους δρόμους και τρία στενά, χωρίς σήμανση διάβασης, και να ανεβοκατέβει το πεζοδρόμιο 48 φορές συνολικά στη διαδρομή από και προς τον προορισμό της, λόγω της ύπαρξης δέντρων, κάδων σκουπιδιών, παρκαρισμένων μηχανών και αυτοκινήτων που εμπόδιζαν την κίνηση στο πεζοδρόμιο.»
Οι ψηφιοποιημένοι «Χάρτες της Αττικής» του 1875.
Τα ιστορικά κτίρια στον δήμο Αθηναίων που χαρακτηρίζονται ως επικινδύνως ετοιμόρροπα ξεπερνούν τα 2.500.
Τι γίνεται με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Αθήνας;
Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Απριλίου λαμβάνει χώρα το Athens Bike Festival 2023.
Άλλο ένα άρθρο περί κίνησης στην Αθήνα.
Η CAKΕ έρχεται σε Ελλάδα και Κύπρο.
Πόλεις του Κόσμου
Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει τη δική του πόλη.
Περί μουσικής σε δημόσιους χώρους.
Η Ολλανδία είχε κάποτε όση κίνηση όσο η Αμερική.
Μεταφορές
Τα ολονύκτια τρένα επανέρχονται στην Ευρώπη.
Μικροκινητικότητα
Ο Top Gear James May λατρεύει το ebike του.
Τι βλέπουμε / ακούμε
📺: Τέτοιοι άνθρωποι είναι από τους λόγους που λατρεύω αυτή τη χώρα. Το υπέροχο IKE BUS στην Ιαπωνία.
📺: Τους δίκασε. Αλλά έχει δίκιο. Τα SUVs είναι τραγικά.
📺: 😂😂😂😂😂
📺: Θα σας ενοχλούσε να περνάει ένα τρένο μέσα από την πολυκατοικία σας;