Πέρα από τους τίτλους
Επιπλέον, εθνική στρατηγική για το περπάτημα, συμμετοχικός προϋπολογισμός, οι ποδηλάτες ξεπερνούν πλέον τους αυτοκινητιστές στο Λονδίνο, πως το Παρίσι μείωσε τη χρήση αυτοκινήτου κατά 60%
Πήρε κάπου το μάτι σας αυτές τις μέρες πως «το Παρίσι απαγόρευσε τα ηλεκτρικά πατίνια»; Στην πραγματικότητα αυτό που ψήφισε σε συντριπτική πλειοψηφία (90%) το 7% των Παριζιάνων που πήγε στις κάλπες είναι πως τα 15,000 κοινόχρηστα πατίνια των Lime, Tier, και Dott τους έχουν σπάσει τα νεύρα. Ο λόγος είναι πως αρκετοί από αυτούς που τα ξεκλειδώνουν και τα οδηγούν (συνήθως τουρίστες και νέοι για διασκέδαση) ανεβαίνουν δικάβαλοι στα πεζοδρόμια και τα αφήνουν όπου βρουν. Την ίδια στιγμή, οι Γάλλοι αγοράζουν 900 χιλιάδες trottinettes το χρόνο για προσωπική χρήση. Κανείς ούτε θέλει ούτε σκέφτεται να το περιορίσει αυτό σε μια πόλη που μείωσε σχεδόν 60% τη χρήση αυτοκινήτου μεταξύ 2001 και 2018. Αυτή η ιδιωτική αγορά θα συνεχίσει να ανθίζει και πιθανότατα θα ενισχυθεί μετά την ψηφοφορία. Δεν το ακούς όμως αυτό αν δεν ψάξεις.
Ο mainstream τύπος, συμπεριλαμβανομένου του εγχωρίου, δείχνει μια αντίσταση στο να καταλάβει πως υπάρχουν περισσότερα από ένα μοντέλα ιδιοκτησίας στην μικροκινητικότητα και να βάλει τα πράγματα στην σωστή τους οπτική. Αν διαβάζεις απλά τους τίτλους νομίζεις ότι η μικροκινητικότητα πρόκειται για κάτι ακόμα που κάποιοι εκνευριστικοί enterpreneurs και VCs προσπαθούν να κάνουν blitzscale μέσα στις πόλεις μας χειροτερεύοντας τη ζωή όλων στο ενδιάμεσο. Όλα αυτά όταν το μερίδιο αγοράς των κοινόχρηστων οχημάτων στα οποία αναφέρονται είναι 0,5% στην Ευρώπη. Ούτε στην μικροκινητικότητα εκτιμάται να ξεπερνάει το 10%. Δε μιλάμε φυσικά για χώρες σα την Ελλάδα που δεν έχουν μεγάλους στόλους. Εδώ τα ιδιόκτητα οχήματα (ή η ευέλικτη ιδιοκτησία) έχουν σχεδόν το 100% της αγοράς. Πάραυτα σε μια αγορά τουλάχιστον 80 χιλιάδων οχημάτων βλέπουμε τίτλους όπως αυτός επειδή η Ridemovi απέσυρε 100 ποδήλατα.
Σε προσωπικό επίπεδο η κοινοχρησία δεν με απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι κάτι niche με συγκεκριμένες χρήσεις. Αν ο Δήμος Αθηναίων αποφασίσει ποτέ να κάνει κάτι στην κλίμακα του Vélib' και του Citibike ίσως αλλάξω απόψη. Αυτό που θα με απασχολεί μέχρι τότε είναι ότι στην πραγματικότητα, η μικροκινητικότητα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές μετακίνησης παγκοσμίως και δεν ανοίγουμε τα μάτια μας να το δούμε. Με απασχολεί που κάποιος υπουργός, δήμαρχος και λήπτης αποφάσεων θα διαβάσει απλά έναν τίτλο και θα αρχίσει να τον χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα για τελείως άσχετα πράγματα. Αγνοήστε την προπαγάνδα. Ο πόλεμος κερδίζεται.
Ελλάδα
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, συνέταξε την εθνική στρατηγική για το περπάτημα. Τη βρίσκετε εδώ.
Νέα έλευση κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα κοινόχρηστα ποδήλατα της RideMovi εμφανίστηκαν ξανά στην Αττική. Αυτή τη φορά στα βόρεια προάστεια.
Ανοίγουν τον Απρίλιο οι αιτήσεις επιδότησης για «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Αν έχετε ερωτήσεις να απευθυνθείτε στους φίλους μου στη Solmate.
Αστική ζωή
Από τη στιγμή που είμαστε πηγή πόρων για το δήμο μας και ταυτόχρονα καταναλωτές των υπηρεσιών του, δεν θα έπρεπε να έχουμε έναν απευθείας τρόπο να επηρεάζουμε το πως θα δαπανηθούν αυτοί οι πόροι; O συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι ένας τέτοιος τρόπος.
Το διαζύγιο του Χονγκ Κονγκ από το Neon, ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του χαρακτήρα του.
Περπατώντας το Λος Άντζελες.
Fallingfruit.org, ένας open source χάρτης που απεικονίζει βρώσιμα φυτά σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Τι μαρτυρούν οι μέλισσες για την υγεία της πόλης μας.
6 πόλεις με δημιουργικές πρωτοβουλίες.
Βιώσιμη κινητικότητα
Οι ποδηλάτες ξεπερνούν πλέον τους αυτοκινητιστές στο Λονδίνο.
🎧: Θα έπρεπε να είναι τα ΜΜΜ δωρεάν; Και γιατί, σε οικονομικούς όρους, δεν μπορούν να θεωρούνται δημόσιο αγαθό.
Η φυσική του ποδηλάτου.
Υπάρχουν πολλές επιλογές για ηλεκτρικά cargo ποδήλατα.
Τεχνολογία
Η κατάσταση των αυτόνομων ταξί στο Σαν Φρανσίσκο.
Οι έξυπνοι δρόμοι του μέλλοντος.
Ωραίο το άρθρο για την φυσική του ποδηλάτου αλλά ήθελε disclaimer, ήταν ένα γεμάτο δίωρο 😂