Airbnb και εμείς (1/3)
Επιπλέον, οι θέσεις των υποψήφιων Δημάρχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τραπεζοκαθίσματα και δέντρα στην Αθήνα, δροσίζοντας τη Σιγκαπούρη και το Μεντεγίν, το πρόβλημα του τρόλεϊ και τα αυτόνομα αυτοκίνητα
Η Φλωρεντία, στην προσπάθεια της να απελευθερώσει σπίτια για τους ντόπιους, απαγόρευσε τις νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και δίνει κίνητρα για να απελευθερωθούν και οι υφιστάμενες. Οι Παριζιάνοι περιορίζονται στο να νοικιάζουν την κύρια κατοικία τους 120 ημέρες το χρόνο. Για δεύτερες κατοικίες ή για να νοικιάσουν ένα ακίνητο για περισσότερο από 120 ημέρες, πρέπει να το μετατρέψουν επίσημα σε τουριστικό κατάλυμα. Στην Βιέννη και το Λονδίνο το ανώτατο όριο ημερών είναι 90. Στο Άμστερνταμ 30. Η Πορτογαλία έχει σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες για Airbnbs εντός των πόλεων. Σχεδόν σε όλες τις πόλεις υπάρχει μητρώο διαμερισμάτων, παντού φορολογείται το εισόδημα, κάπου φορολογείται και η διαμονή ή οι επισκέπτες πληρώνουν δημοτικά τέλη. Σε λίγότερες πόλεις, υπάρχει και περιορισμός του επιτρεπόμενου αριθμού βραχυχρόνιων μισθώσεων ανά γειτονιά.
Και εδώ, τι μέτρα έχουμε; Στην Ελλάδα, περιοριζόμαστε στη δήλωση των ακινήτων στην ΑΑΔΕ και έπειτα τη φορολόγησή τους ως αστικές μισθώσεις. Αν έχετε ακούσει κάτι σχετικό με ημέρες και περιορισμούς, η πραγματικότητα είναι πως δεν ισχύει. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site αυτών των διαχειριστών Airbnb:
– Μπορώ να νοικιάσω το ακίνητό μου στο Airbnb για πάνω από 90 μέρες;
– Γίνεται να έχω 2 ακίνητα στο ίδιο ΑΦΜ;
– Μπορούν τα έσοδα μου να ξεπεράσουν τις 12.000 ευρώ;Η απάντηση είναι σε όλα ΝΑΙ.
Ένα μεγάλο μπέρδεμα έχει δημιουργηθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων σχετικά με το τι ισχύει και το τι επιτρέπεται νομικά για τα airbnb καταλύματα. Όλο αυτό έχει δημιουργηθεί από έναν νόμο του 2016 που τελικά ΔΕΝ εφαρμόστηκε ποτέ. Άρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως όριο στα έσοδα που μπορεί να βγάλει ένα ακίνητο μέσα από την βραχυχρόνια μίσθωση, ούτε στις ημέρες που μπορεί να είναι νοικιασμένο στην Airbnb και στην Booking.
Μιας και τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο, αυτή τη φορά για τους Δήμους της χώρας, η κουβέντα για το Airbnb στις πόλεις μας φούντωσε ξανά. Με την ίδια την Airbnb να μη μένει αμέτοχη και, τις τελευταίες ημέρες, να βομβαρδίζει με διαφημίσεις. Γιατί όμως μας απασχολεί τόσο αυτό το θέμα;
Προσιτή Στέγαση
Ο πρώτος λόγος είναι η προσιτή στέγαση. Όταν ένα σημαντικό τμήμα του διαθέσιμου αποθέματος διαμερισμάτων εξαιρείται από την αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης, μειώνεται η προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση. Η ζήτηση όμως παραμένει σταθερή (ή αυξάνεται) και έτσι ασκούνται αυξητικές πιέσεις στις τιμές ενοικίων και ακινήτων.
Στο τέλος του 2020 στο κέντρο της Αθήνας υπήρχαν 15.837 αυτόνομα καταλύματα, ενώ στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης 5.388. Αυτά τα νούμερα σήμερα είναι μάλλον αυξημένα. Η αναλογία ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ως προς το σύνολο των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων το 2019 έφτανε μέχρι το 95%. Δηλαδή για κάθε 1 διαμέρισμα που βλέπαμε στις αγγελίες και τα μεσιτικά, βρίσκαμε 19 στο Airbnb.
Πόσο επηρεάζει τα ενοίκια αυτή η κατάσταση; Στην ίδια έρευνα η Grant Thornton υπολογίσε μια αύξηση 9,3% στις τιμές ενοικίων λόγω αυτής της δυσαναλογίας. Βάση για αυτόν τον υπολογισμό ήταν άλλες έρευνες, όπως αυτή στη Βαρκελώνη. Το κύριο αποτέλεσμα της ήταν πως μια αύξηση κατά 1% του ποσοστού ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης προς το ποσοστό ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης προκάλεσε αύξηση κατά 4% στις τιμές ενοικίασης των ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης.
Αν δεν υπήρχε κανένα Airbnb στην πόλη λοιπόν, αντί για ενοίκιο 450 ευρώ για 50 τετραγωνικά, θα πληρώναμε σήμερα περίπου 405 ευρώ. Το πόσο ρεαλιστικό ή θεμιτό είναι αυτό σε μια χώρα που παράγει κυρίως τουρισμό είναι μια σημαντική παράμετρος. Αν απλά το περιορίζαμε, το αποτέλεσμα στην τσέπη μας θα ήταν κάτι μικρότερο, ας πούμε 2% του ενοικίου μας.
Τέλος, όποτε συζητάμε για Airbnb και ενοίκια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει μια περίπου διπλάσια ομάδα διαμερισμάτων που παραμένει αδιάθετη μέσα σε κενά κτήρια. Αν αναλογιστούμε πως αυτά τα διαμερίσματα δεν παράγουν τίποτα για κανέναν, η διάθεση τους είναι πιο αποτελεσματική για τη μείωση του κόστους στέγασης (≈20%) και δε στερεί έσοδα που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση άλλων πτυχών της πόλης.
Γεωγραφική συγκέντρωση
Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα με την σημερινή κατάτασταση αποτελεί η γεωγραφική συγκέντρωση της. Όπως και εμείς όταν ταξιδεύουμε, οι τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα θέλουν να μένουν κεντρικά, σε περιοχές με μνημεία και μουσεία, κοντά σε μετρό. Αυτό στην Αθήνα μεταφράζεται στις περιοχές γύρω από την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. Δηλαδή στις ήδη πιο ακριβές περιοχές κάνοντας τις ακόμα πιο απρόσιτες για τον τοπικό πλυθησμό. Από την έκθεση της Eteron:
Ελλοχεύει έτσι ο κίνδυνος μετατροπής μιας σειράς περιοχών σε μονοθεματικές περιοχές ελκυστικές κυρίως στους τουρίστες, και άρα ο κίνδυνος απώλειας του μικτού χαρακτήρα χρήσεων και δραστηριοτήτων που χαρακτηρίζει τον αστικό χώρο της πόλης. Πρόκειται για εξελίξεις που δεν αποτελούν βέβαια ιδιαιτερότητα της Αθήνας αλλά διεθνώς κοινή εμπειρία και περιγράφονται στη διεθνή βιβλιογραφία με τους όρους «τουριστικοποίηση» και «τουριστικός εξευγενισμός».
«Αστικές μισθώσεις» ή τουριστικά καταλύματα;
Το τρίτο σημαντικό θέμα είναι ο χαρακτηρισμός των Airbnb και ότι τον ακολουθεί. Είναι ακόμα κομμάτι της «οικονομίας του διαμοιρασμού» όπως ήταν ο αρχικός σκοπός της εταιρείας ή πρέπει να αρχίσουμε να τα θεωρούμε πλέον οργανωμένη τουριστική δραστηριότητα; Όταν το 87% των ακινήτων μισθώνονται ως ολόκληρα διαμερίσματα και υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης με δεκάδες καταλύματα στο χαρτοφυλάκιο τους μάλλον η πλάστιγγα γέρνει προς το δεύτερο.
Η βασική πτυχή που επηρεάζει αυτός ο ορισμός είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και η φορολόγηση τους. Με το τωρινό καθεστώς, μιας και η φορολογία των ξενοδοχείων είναι μεγαλύτερη από εκείνη των βραχυχρόνιων μισθώσεων, προκύπτουν καθαρές απώλειες από τα δημόσια έσοδα. Χάνονται επίσης θέσεις εργασίας. Τουλάχιστον νόμιμης.
Ανησυχίες για την τωρινή κατάσταση έχουν εκφραστεί από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και φυσικά από τους κατοίκους των περιοχών που έχουν επηρεαστεί περισσότερο.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Να το απαγορεύσουμε; Να το περιορίσουμε; Να μοιραστούν τα Airbnb σε περισσότερες γειτονιές; Να τα φορολογούμε όπως τα ξενοδοχεία; Για να απαντήσουμε αυτές τις ερωτήσεις, ή τις αντίστοιχες για οποιοδήποτε άλλο θέμα, θα πρέπει να εστιάσουμε στην εξεύρεση κοινού εδάφους και στη δημιουργία συναίνεσης, ώστε να καταλήξουμε στις κοινές αξίες και προτιμήσεις μας ως κοινωνία. Και αυτές οι κοινές αξίες και προτιμήσεις να αποτελέσουν τη βάση οποιασδήποτε πολιτικής.
Περισσότερα για αυτό στο επόμενο γράμμα. Καλή ψήφο!
Ελλάδα
Πως συγκρίνονται οι θέσεις των υποψήφιων Δημάρχων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αν θέλετε ακούτε τους Αθηναίους και σε συνεντεύξεις εδώ.
Πάνω από 1.300 παραβάσεις σε ένα βράδυ στην Αττική σημειώθηκαν από στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους.
18 κάμερες έχουν απομείνει στην Περιφέρεια Αττικής για να διαχειρίζεται.
Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες του δημοσίου χώρου για να καταλαβαίνετε τι συμβαίνει με τα τραπεζοκαθίσματα στη γειτονιά σας.
4.800 δέντρα. Αυτό είναι το σύνολο των δέντρων που φυτεύτηκαν στην Αθήνα τα από το 2019, όταν η προεκλογική υπόσχεση αφορούσε ένα νούμερο 16 φορές μεγαλύτερο.
Ο απολογισμός της τελευταίας τετραετίας για τον Δήμαρχο Αθηναίων.
Η πραγματικότητα της δραματικής υποβάθμισης του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα σε σχέση με τους αυτοκινητοδρόμους από μεγάλη έρευνα της Greenpeace, η οποία διεξήχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο/η δήμαρχός μου θα ήθελα να…
Αστική ζωή
30 πράσινοι διάδρομοι στο Μεντεγίν που συνδέουν κάθετους κήπους, ρυάκια, πάρκα και κοντινούς λόφους. Το έργο έχει γίνει πλέον γνωστό σε όλο τον κόσμο λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων του στην ψύξη της πόλης.
12.000 άνθρωποι αναμένεται να ζήσουν σε μια πλωτή συνοικία στα ανοικτά των ακτών του Buson της Νότιας Κορέας. Το έργο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο πραγματικό πρωτότυπο μιας βιώσιμης πλωτής πόλης.
Έκθεση για το ρόλο των πόλεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Το Βελιγράδι φιλοξενεί πέντε από τις 15 πιο μολυσμένες, από άποψη ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συνοικίες της Ευρώπης.
Η Λισαβώνα τεστάρει τα “superblocks”.
Κάμερες θορύβου. Τις χρειαζόμαστε.
Η υποχρεωτική κομποστοποίηση έρχεται, μετά από δεκαετίες συζήτησης, στη Νέα Υόρκη.
Ο 120 χρονια πόλεμος των αυτοκινήτων εναντίον των ανθρώπων.
Οι γυναίκες χρησιμοποιούν τις πόλεις διαφορετικά από τους άντρες. Γιατί δε το λαμβάνουμε υπόψιν στο σχεδιασμό τους;
Το Τόκιο είναι διαφορετικό. Τον τελευταίο μισό αιώνα η πόλη έχει προσθέσει περισσότερες κατοικίες από τον συνολικό αριθμό των κατοικιών της Νέας Υόρκης. Παρέμεινε οικονομικά προσιτό, ενώ έγινε η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου. Η μήπως έγινε η μεγαλύτερη πόλη του κόσμου επειδή παρέμεινε προσιτό.
Τα γειτονικά μαγαζιά της Νέας Υόρκης που εξαφανίζονται.
Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης περιέργως έχει περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως "ζωή ή θάνατο" και όχι ως κάποια ευκαιρία. Τι κάνει η πόλη για να δροσιστεί;
Βιώσιμη κινητικότητα
Το μήκος των αυτοκινητοδρόμων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 60% μεταξύ 1995 και 2020, ενώ οι σιδηρόδρομοι συρρικνώθηκαν κατά 6,5%- για κάθε 1 ευρώ που ξόδεψαν οι κυβερνήσεις για την κατασκευή σιδηροδρόμων, ξόδεψαν 1,6 ευρώ για την κατασκευή δρόμων.
Το ποδήλατο είναι η απόλυτη μηχανή εξοικονόμησης χρόνου.
"Το εισιτήριο είναι δωρεάν για όσους είναι άνω των 65 ετών, και έτσι ορισμένοι συνταξιούχοι περνούν τις μέρες τους ταξιδεύοντας στα τρένα μέχρι το τέλος της γραμμής".
Στην Αμερική, η ομάδα υπεράσπισης Disability Rights ζητάει από πολιτικούς να δεχθούν την πρόκληση μιας εβδομάδας χωρίς αυτοκίνητο.
Η γαλλική κυβέρνηση θέλει να εξαλείψει τα αεροπορικά χαμηλού κόστους και προτείνει ελάχιστες τιμές εισιτηρίων για όλες τις πτήσεις προς και από τις 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
[📹] Τα φορτηγάκια διανομής που κάνουν τα όνειρα μας για παραδόσεις την επόμενη μέρα της παραγγελίας πραγματικότητα αυξάνουν τις εκπομπές CO2, ενώ γεμίζουν τους δρόμους μας και τους κάνουν λιγότερο ασφαλείς. Ευτυχώς, υπάρχει ένας ήρωας που περιμένει στα παρασκήνια: το ηλεκτρικό ποδήλατο μεταφοράς εμπορευμάτων.
Τον Απρίλιο, η πόλη του Μπέργκεν στη Νορβηγία (περίπου 270.000 κατοίκων) εγκαινίασε τη σήραγγα Fyllingsdalen, έναν εντυπωσιακό ποδηλατόδρομο τριών χιλιομέτρων για ποδήλατα και πεζούς που διανοίχτηκε μέσα από ένα βουνό.
Τεχνολογία
[🎧] Το πρόβλημα του τρόλεϊ ρωτά αν θα ανακατευθύνατε ένα ακυβέρνητο τρόλεϊ ώστε να σκοτώσετε ένα άτομο, αν αυτό θα έσωζε τη ζωή πέντε άλλων ατόμων. Φανταστείτε τώρα ότι γράφετε λογισμικό για ένα αυτόνομο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό. Τι θα του πείτε να κάνει;
Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αυτόνομων αυτοκινήτων.
Οι πωλήσεις ποδηλάτων στη Γερμανία άγγιξαν το ρεκόρ των 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, με τα ηλεκτρικά ποδήλατα να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των πωλήσεων. Το 2023 αναμένεται να είναι η πλειοψηφία.
Τέλειο το κομμάτι για τα Airbnb 👏🏻
Στο άρθρο για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των αυτόνομων αυτοκινήτων δεν είδα και πολλά μειονεκτήματα 😂