Προτιμήσεις και επιλογές
Επιπλέον, Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας, η σταθερά του Μαρκέτι, Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στο Σάο Πάολο, η παρακμή του ride-hailing, τα EVs τρακάρουν και σκοτώνουν συχνότερα
Πόλεις για Ανθρώπους #40
Μια νέα έρευνα ποσοστικοποίησε αυτό που οι περισσότεροι ξέραμε. Όσον αφορά το ποδήλατο, τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας του δεν εγγυούνται απαραίτητα την αυξημένη χρήση του. Ενώ η ιδιοκτησία αυτοκινήτου εξηγεί το 57% της διακύμανσης στη χρήση του, νούμερο που «χαλάνε» κάποιες χώρες με εξαιρετικά δίκτυα ΜΜΜ όπως η Ιαπωνία ή η Ελβετία, το αντίστοιχο ποσοστό για τα ποδήλατα είναι στο 36%.
Παρατηρώντας το δρόμο πόσα ποδήλατα θα λέγατε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα ο ποδηλατικός στόλος το 2015 ήταν στα 4,5 εκατομμύρια και το ποσοστό χρήσης στο 9%. Το πρώτο νούμερο φαντάζει μεγάλο αλλά είναι λογικό. Ενδεικτικά στην περίοδο της κρίσης στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας πωλούνταν πάνω από 250.000 ποδήλατα το χρόνο. Το δεύτερο νούμερο λαμβάνει υπόψιν οποιονδήποτε πάει έστω και μια βόλτα σε εβδομαδιαία βάση, με τους πραγματικούς commuters να είναι κάτω από το 3% πανελλαδικά. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τα νούμερα σήμερα είναι γύρω στο 1% και 2% αντίστοιχα.
Τα σχετικά ποσοστά του αυτοκινήτου πλησιάζουν το 100% σχέσης αγοράς και χρήσης. Έχουμε μισό αυτοκίνητο ανά κάτοικο (7 στους 10 στην πιο σχετική κατηγορία 18-64 ετών) και σχεδόν όλοι το χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Για να κάνουμε τη σύγκριση πιο άμεση, εκτιμάται ότι τη τελευταία τριετία στην Αττική σημειώθηκαν πωλήσεις άνω των 300.000 ποδηλάτων, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δέκα το δοκίμασε, αλλά μόνο ένας στους εκατό κατέληξε να το χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Δηλαδή 9 στα 10 ποδήλατα κατέληξαν να μαζεύουν σκόνη και σκουριά ή να περιορίζονται σε κάποια βόλτα το Σαββατοκύριακο.
Γιατί λοιπόν έχουμε 1 ποδήλατο για 70 αυτοκίνητα στο δρόμο, όταν έχουμε 1 ποδήλατο για λιγότερο από 2 αυτοκίνητα στα σπίτια μας; Ας κάνουμε και μια γενναία έκπτωση στο στόλο των ποδηλάτων για αυτά που πλέον δεν είναι λειτουργικά, για αυτά που αγοράστηκαν εξαρχής μόνο για το εξοχικό, κτλ. Στο ένα προς 70 δε φτάνουμε. Ακούω συχνά ότι είναι θέμα προτιμήσεων. Το οποίο δε στέκει ούτε ανεκδοτικά (πόσοι από τους συναδέλφους σας έρχονται κάθε πρωί με γκρίνια και νεύρα για τη τελευταία ώρα που πέρασαν και πόσοι χαρούμενοι και σίγουροι για την επιλογή τους;) αλλά ούτε στατιστικά.
Η διαφορά βρίσκεται στα πρακτικά. Στο ότι οι μεν έχουν άδεια και σιγουριά να παρκάρουν τα οχήματά τους νύχτα μέρα όπου βρουν και οι δε πρέπει να κάνουν ζογκλερικά στο ασανσέρ και να τα στριμώξουν στο διαμέρισμα τους. Και στο ότι οι μεν έχουν πάντα όλο το δημόσιο χώρο προσαρμοσμένο πάνω τους, και οι δε συγκαλούν το συμβούλιο του Έλροντ ώστε να απαντήσουν στην απειλή της Μόρντορ του Μέγα Θεού ΖιΛ. Αν κάνουμε δουλειά σε αυτά τα μέτωπα η διαφορά στο δρόμο θα φανεί γρήγορα.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας αυτή που τρέχει. Εδώ οι Ελληνικοί δήμοι που συμμετέχουν και οι δράσεις τους.
Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους έως 39 ετών και ανέγερση κοινωνικών κατοικιών περιλαμβάνονται στο σχέδιο κοινωνικής στέγασης της κυβέρνησης. Τη τελευταία τετραετία το κόστος κατοικίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί 44%.
Πόλεις του Κόσμου
Ο νεοουρμπανιστής Βασιλιάς Κάρολος.
Η Ιαπωνία έχει μόλις 2,24 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, λιγότερο από το ένα πέμπτο του ποσοστού των ΗΠΑ (12,7 ανά 100.000), και λιγότερο από το μισό του ποσοστού της Ελλάδας (5,7 ανά 100.000). Πως τα έχει καταφέρει.
Στη Γαλλία δεν αρέσουν καθόλου τα dark stores.
12 πλατείες από ψηλά.
Ο φωτισμός του δρόμου ως εργαλείο παρακολούθησης.
Πως οι Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο μεταμορφώνουν το Σάο Πάολο.
To Ringway του Μπέρμιγχαμ.
Μεταφορές
Η παρακμή του ride-hailing στη γενέτειρα του.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα 50% συχνότερα λόγω των γρήγορων, απότομων επιταχύνσεων τους. Και λόγω του μεγαλύτερου βάρους τους είναι πιο θανατηφόρα.
Το βασικό ενεργειακό ταμπού στη Γερμανία είναι η πυρηνική ενέργεια, αλλά φαίνεται πως υπάρχουν και άλλα όπως οι ταχύτητες στους αυτοκινητόδρομους.
Η σταθερά του Μαρκέτι. Οι άνθρωποι από πάντα ταξιδεύουν μια με μιάμιση ώρα τη μέρα άσχετα από το μέσο που χρησιμοποιούν.
Μικροκινητικότητα
Οι χαρές που δίνει ένα e-bike.
Άτοκα δάνεια για αγορά e-bike στη Σκωτία.
Τι βλέπουμε / ακούμε
🎧: Τα μυστικά της αγοράς και της οδήγησης ενός ηλεκτρικού πατινιού στην Ελλάδα.
🎧: Στο δικό της podcast πάντως, η McKinsey ψηφίζει ναι στην μικροκινητικότητα.
📺: Χιμπατζής έφυγε από ζωολογικό κήπο στην Ουκρανία και μετά επέστρεψε σε αυτόν με ποδήλατο.
Πρόταση Βιβλίου
Sideways: The City Google Couldn't Buy, Josh O'Kane, 2022
Εδώ μια συζήτηση με τον συγγραφέα.