Cop26, και τώρα τι;
Επιπλέον, Chaos στην Πανεπιστημίου, πως πραγματικά πρέπει να μοιάζει μια διάπλαση δημόσιου χώρου, νερουλάδες και πληθωρισμός στο αυτοκίνητο, πόλεις και μεταφορές στο Metaverse
Καλή Κυριακή! Καλώς ήρθες στο Πόλεις για Ανθρώπους, όπου κάθε δύο εβδομάδες, γράφω και μοιράζομαι ιδέες, ειδήσεις, δουλειές και βιβλία γύρω από τις πόλεις και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. 🚲🌆
Αν σου ακούγεται ενδιαφέρον, μπορείς να το μοιραστείς με την παρέα σου, ή, αν δεν έχεις κάνει ήδη, να κάνεις subscribe.
Πόλεις για Ανθρώπους #20
Κανονικά σήμερα θα σας έγραφα για την γαλήνη του να μετακινείσαι στην Κοπεγχάγη, αλλά με πρόλαβε η επικαιρότητα. Από την Κοπεγχάγη στο Cop26 λοιπόν, όπου χθες το βράδυ εγκρίθηκε το «Σύμφωνο της Γλασκώβης για το κλίμα» (το πλήρες κείμενο εδώ).
Τις προηγούμενες 2 εβδομάδες διενεργήθηκαν συζητήσεις και ημερίδες για τους διαφορετικούς τομείς που σχετίζονται με το κλίμα και την ενέργεια, και εμείς αναμενόμενα θα εστιάσουμε σε αυτόν που εκπέμπει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), τις μεταφορές.
Το φόντο; Μέχρι το 2050, η ζήτηση για τη μεταφορά επιβατών προβλέπεται να υπερβεί τα διπλάσια επίπεδα του 2015, ενώ η ζήτηση για τη μεταφορά εμπορευμάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,6 φορές την ίδια περίοδο. Με βάση την τρέχουσα τροχιά λοιπόν, οι εκπομπές CO2 από τις μεταφορές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 16% μεταξύ 2015 και 2050. Ωστόσο, μόνο το 16% των χωρών έχουν συγκεκριμένους στόχους μείωσης των σχετικών εκπομπών.
Στα πλαίσια του Cop26, η ατζέντα απογοήτευσε μιας και, όπως έχουμε συνηθίσει, περιορίστηκε στην 1:1 αντικατάσταση του τωρινού στόλου οχημάτων με έναν νέο ηλεκτρικό στόλο οχημάτων ίδιου τύπου. Δηλαδή αυτοκίνητα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Έξι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες και 30 εθνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά τις πωλήσεις αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης παγκοσμίως έως το 2040. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στον κόσμο, όπως η Toyota, η Volkswagen και η συμμαχία Nissan-Renault, δεν συμμετείχαν στη συμφωνία, που δεν είναι νομικά δεσμευτική έτσι και αλλιώς. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ιαπωνίας επίσης απείχαν. Στα εγχώρια, αναμένουμε πλέον να ψηφιστεί νέος κλιματικός νόμος, που θα επιτρέπει την πώληση μόνον μηδενικών εκπομπών ΙΧ και ελαφρών επαγγελματικών από το 2030.
Ούτε τρένα, ούτε ΜΜΜ, ούτε ποδήλατο λοιπόν. Δεν θα ξαναγράψω το γιατί αυτή η κουβέντα δεν έχει καμία ουσία όταν μιλάμε για τα επίπεδα μείωσης εκπομπών που χρειαζόμαστε, αλλά και γιατί, ακόμα και αν ήταν αρκετό περιβαλλοντικά, δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή παρά για πολύ λίγες χώρες. Μπορείτε καλύτερα να διαβάσετε τι είπαν το δίκτυο δημάρχων C40 Cities για τα ΜΜΜ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας για το ποδήλάτο, ο ΠΟΥ για την υγειονομική αναγκαιότητα να δώσουμε προτεραιότητα στο ποδήλατο, το περπάτημα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή κάτοικοι και οργανώσεις για το πως φαντάζονται οι ίδιοι το μέλλον.
Υπάρχει μια πραγματική αποσύνδεση μεταξύ των τοπικών αστικών ενδιαφερομένων μερών και των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων στο ανώτατο επίπεδο (που συνήθως ζουν σε προάστια). Πρέπει να σκεφτούμε ιδέες για το πως θα γεφυρωθεί εγκαίρως. Η πιθανότητα του να μη χρειαστούμε αυτή τη γέφυρα επειδή θα κάνουμε σε προσωπικό επίπεδο τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητα μας, δυστυχώς δεν είναι μεγάλη.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε το Σεπτέμβριο με πολίτες Ευρωπαϊκών χωρών, οι ερωτηθέντες δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν περισσότερα μόνοι τους. Ενώ το 76% δήλωσε ότι θα αποδεχτούν αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες και κανονισμούς, σχεδόν οι μισοί (46%) θεώρησαν ότι δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη να αλλάξουν τις προσωπικές τους συνήθειες για διάφορους λόγους, όπως το ότι ήδη είναι περήφανοι για τις προσπάθειες τους (74%). Και αυτό είναι προβληματικό κυρίως γιατί δίνουμε προτεραιότητα σε μέτρα που είναι ήδη συνήθειες (όπως η ανακύκλωση) αλλά όχι που είναι απαραίτητα αυτά που έχουν πραγματικό αντίκρισμα.
Σε άλλη έρευνα της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων, πέντε στους έξι Έλληνες (83%) πιστεύουν ότι η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της αποτελούν την μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα, ενώ είμαστε και πιο πεπεισμένοι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (σε ποσοστό 74%!) ότι πρέπει να επιβληθεί περιβαλλοντικός φόρος στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που συμβάλλουν περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ναι, είμαι και εγώ μπερδεμένος.
Αν κάπως συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω βγαίνει το συμπέρασμα ότι έχουμε αποδεχτεί όλοι πλέον την αναγκαιότητα του να αλλάξουμε τον κόσμο μας και των απαραίτητων θυσιών που θα έρθουν με αυτό. Κάπου στην πορεία όμως χάνουμε τις άμεσες και έτοιμες λύσεις, μη καταφέρνοντας να ξεφύγουμε από τα στεγανά που έχουμε δημιουργήσει οι ίδιοι.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Το ποδήλατο δεν έχει θέση στα τελικά σχέδια του Μεγάλου Περιπάτου. Απογοήτευση.
Από την άλλη, τουλάχιστον σύμφωνα με την ΕΡΤ (!!), είναι στα πλάνα μας σαν κράτος να επικροτήσουμε «το όχημα πόλης με τελική που θα αγγίζει τα 500 χιλ./ώρα.». Ελπίζω να πρόκειται για αστείο γιατί αυτό δεν είναι καθόλου.
Πάνω από 3860 εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα έχουν απομακρυνθεί από τους δρόμους της Αθήνας τα τελευταία δύο χρόνια.
Ελληνικά νησιά, νερουλάδες, σαμποτάζ, αφαλάτωση και πλαστικό.
Πόλεις του Κόσμου
Γιατί το Τόκυο δουλεύει.
Το κλιματικό κόστος της δωρεάν στάθμευσης.
Στο COP26, σχεδιαστές της SOM παρουσίασαν το όραμα τους για αρχιτεκτονική με αρνητικό ισοζύγιο άνθρακα.
Μετατρέποντας τις πόλεις σε σφουγγάρια για να απορροφούν τις πλημμύρες.
Το 2023, η Σεούλ σχεδιάζει να ανοίξει το «Metaverse 120 Center», όπου avatars θα χειρίζονται τις ανησυχίες των πολιτών και θα εκπληρώνουν δημοτικές υπηρεσίες.
Τελειοποιώντας τον νεούορκέζικο δρόμο. Τίποτα που να μην ισχύει για εμάς, φανταστικό.
Μεταφορές
Τo Metaverse μπορεί να αλλάξει και τις μεταφορές, μιας και θα κάνει ακόμα πιο αχρείαστα τα επαγγελματικά ταξίδια και το να πηγαίνουμε στο γραφείο. Πως μπορεί να μοιάζει λοιπόν ένα σύστημα μεταφορών που θα το χρησιμοποιούμε κυρίως για αναψυχή;
Η οικονομική κρίση στο Λίβανο έχει οδηγήσει στην αναθεώρηση της εξάρτησης από το αυτοκίνητο.
Στην Αυστρία μπορείς πλέον να αγοράσεις το Klimaticket, να μετακινείσαι σε όλη τη χώρα με €3.5 τη μέρα και να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα.
Πόλεις στην Αμερική προσπαθούν να καταλάβουν τι θα σήμαινε η καθολική βασική κινητικότητα.
Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στην Αμερική (αλλά και γενικότερα) το κόστος της βενζίνης είναι αυξημένο +55%, ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου +52% και της ενοικίασης αυτοκινήτου +110%.
Μικροκινητικότητα
Τα e-bikes, και όχι τα αυτοκίνητα, είναι το ηλεκτρικό όχημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Τα κοινόχρηστα ποδήλατα έχουν μερίδιο μικρότερο του 0,5% στην Ολλανδία.
Η Ιταλία αυστηροποιεί τη χρήση των monopattini (ηλεκτρικών πατινιών), μειώνοντας μεταξύ άλλων τη μέγιστη ταχύτητα από 25 στα 20χλμ./ώρα.
Η ζωή των κυνηγών κλεμμένων ποδηλάτων της Vanmoof.
Συνεχίζεται εντωμεταξύ το debate για το καινούριο της ‘hyperbike’, και ο κόσμος αναρωτιέται πότε σταματάει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο να είναι ποδήλατο.
Τι βλέπουμε / ακούμε
🎧: John Manoochehri (BASE2), Horace Dediu (Asymco), Caroline Hjelm (Voi), Sampo Hietanen (MaaS Global), και Adam Wais (Rolo Bikes, Motion Devices) συζητούν για τη μικροκινητικότητα.
📹: Τι να το κάνεις το SUV όταν ξέρεις φυσική.
Δουλειές
Various Tech Positions, TIER Mobility (Αθήνα)
Embedded Software Engineer, Speen (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
The Life and Death of Ancient Cities: A Natural History: Αυτό το βιβλίο αφηγείται την ιστορία της ανόδου και της κατάρρευσης του πρώτου μεγάλου αστικού πειράματος της Ευρώπης, των αρχαίων πόλεων στην Μεσόγειο. Βασιζόμενο στα πιο πρόσφατα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία, παρέχει μια πλούσια περιγραφή και προσπαθεί να απαντήσει τα ανοιχτά ερωτήματα.