Urbanism Darlings
Επιπλέον, μείωση κατανάλωσης 18% στα καύσιμα, η Αθήνα μισεί τους πεζούς, τα μηχανάκια θα πληρώνουν για να παρκάρουν στο Παρίσι, USB-C φόρτιση, τι σημαίνει μικροκινητικότητα το 2022, e-bikes go vroom
Λέω μετά το πιο επιτυχημένο γράμμα αυτού του newsletter μέχρι σήμερα, να κάνουμε κάτι πολύ διαφορετικό για να μη βαριόμαστε. Έχουμε φτάσει πλέον στα μέσα Ιουλίου, κάτι που σημαίνει πως οι περισσότεροι προσπαθούμε πιο έντονα να βρούμε στιγμές, μέρες, ή εβδομάδες χαλάρωσης και πως τα πρωινά της Κυριακής ακολουθούν κάποιο γάμο, συναυλία, και άλλα συναφή άρα και τα επίπεδα ενέργειας είναι πιο χαμηλά.
Σε αυτό το κλίμα, θα μοιραστώ μαζί σας πέντε από τις αγαπημένες μου ταινίες στην κατηγορία Urbanism Darlings. Η κατηγορία αυτή ορίζεται με τα εξής κριτήρια:
η πόλη στην οποία διαδραματίζεται η ταινία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο - αν αυτές οι ταινίες είχαν γυριστεί οπουδήποτε αλλού θα ήταν άλλες ταινίες
την πόλη στην οποία διαδραματίζεται η ταινία μπορούμε να την επισκεφθούμε - ταινίες σε φανταστικές πόλεις πάνε σε άλλη κατηγορία
η πόλη στην οποία διαδραματίζεται η ταινία είναι μεγάλη και μεταφέρει την ενέργεια, τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες του να ζεις ή να επισκέπτεσαι μια από τις μητροπόλεις του πλανήτη μας
Ξεκινάμε.
(1) Oslo, The Worst Person in the World, 2021
Η προσωπικά πιο πρόσφατη προσθήκη σε αυτή τη λίστα, και η έμπνευση για την ύπαρξη της. Πως αντιδράς μπροστά στις φαινομενικά ατελείωτες δυνατότητες της σύγχρονης ζωής σε μία μεγάλη πόλη; Πως μπορείς να δεσμευτείς σε οτιδήποτε όταν έχεις τόσα ερεθίσματα; Η σκηνή που η πρωταγωνίστρια περπατάει στους δρόμους του Όσλο και παρατηρεί διαφορετικές ζωές μέσα από τα φωτισμένα παράθυρα των σπιτιών είναι η απόλυτη μεταφορά αυτών των ερωτημάτων, ένα σύγχρονο φαινόμενο που ταλαιπωρεί αρκετά τη δική μου γενιά.
(2) Hong Kong, Chungking Express, 1994
Μια από τις αγαπημένες μου ταινίες γενικότερα, το Chungking Express, όπως και οι περισσότερες ταινίες του Γουόνγκ Καρ Γουάι, εξερευνεί τα βάθη της μοναξιάς και της αποξένωσης στη σύγχρονη ταχύτατη αστική πραγματικότητα, βρίσκοντας όμως αισιοδοξία και ρομαντισμό ακόμα και στο εφήμερο. Η ταινία χρησιμοποιεί τρεις γλώσσες (αγγλικά, μανδαρινικά και καντονέζικα) για να επιδείξει τη μοναδική κουλτούρα του Χονγκ Κονγκ, έχει μια από τις καλύτερες διασκευές τραγουδιών όλων των εποχών, και τεχνικά είναι αριστούργημα.
(3) New York City, Do the Right Thing, 1989
Παρότι έχουν γυριστεί χιλιάδες ταινίες στη Νέα Υόρκη, η επιλογή της πιο εμβληματικής για τους σκοπούς αυτής της λίστας ήταν εύκολη. Το Do the Right Thing επιτίθεται κατά μέτωπο στην ίσως πιο βασική ερώτηση του κινήματος του ουρμπανισμού αλλά και αυτού του newsletter. Σε ποιον ανήκει ο δρόμος; Σε ποιον ανήκει μια γειτονιά; Η σύγκρουση ομάδων και δικαιωμάτων στον αστικό ιστό, είτε προέρχεται από φυλετικές διαφορές όπως στη συγκεκριμένη ταινία, είτε από οικονομικές διαφορές (βλέπε gentrification), είτε από οτιδήποτε άλλο είναι μια πολύ έντονη πρόκληση ειδικά στο κλίμα πόλωσης που ζούμε.
(4) Tokyo, Lost in Translation, 2003
Για το Τόκυο αντιθέτως η επιλογή μιας ταινίας είναι πολύ δύσκολη και το αυτή να μην είναι από κάποιον Ιάπωνα shokunin όπως π.χ. το Tokyo Story του Όζου είναι οριακά βλάσφημο. Όμως το Lost in Translation μεταφέρει απόλυτα το πως το να χαθείς μέσα σε μια μεγαλούπολη μπορεί να σε απελευθερώσει και να σε κάνει να βρεις τον εαυτό σου. Αυτό και Bill F*cking Murray.
Η συγκεκριμένη ταινία ουσιαστικά δεν πληροί το δεύτερο κριτήριο για την επιλογή της στη λίστα, γιατί η Πόλη του Μεξικού που μας δείχνει δεν υπάρχει πια. Ο Κουαρόν έκανε μια τρομερή δουλειά ώστε να αναδημιουργήσει τη γειτονιά στην οποία μεγάλωσε και να αντιμετωπίσει τις ταξικές διακρίσεις που δεν αναγνώριζε τότε. Ο έντονος εκσυγχρονισμός, οι κοινωνικοί αγώνες και οι φυσικές καταστροφές αλλάζουν τις πόλεις μας ραγδαία και τα στοιχεία (πολιτισμικά, αρχιτεκτονικά, κτλ.) τα οποία εμείς έχουμε συνυφασμένα με την πόλη στην οποία ζούμε, μπορεί ήδη να υπάρχουν μόνο στη μνήμη μας.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
H Αθήνα μισεί τους πεζούς.
Μείωση κατανάλωσης 18% στα καύσιμα τον Ιούνιο. Κόβουμε μετακινήσεις με το αυτοκίνητο λόγω κόστους. 75% των Αμερικανών δηλώνουνότι θα αλλάξουν συνήθειες όταν η τιμή της βενζίνης φτάσει τα 1.3€ το λίτρο (έφτασε). Εδώ (και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου) έχουμε αρχίσει ήδη.
Ανακοινώθηκε η Ψηφιακή Βίβλος του Δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση φωτογραφίας του flâneur Νίκου Βατόπουλου, «Κάτοικος Μουσείου», θα βρίσκεται στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έως 20 Σεπτεμβρίου.
[PLUG] Η Kineo αποφοίτησε από το πρώτο Social Sustainable Entrepreneurship Accelerator στην Ελλάδα και εξέδωσε το επίσης πρώτο Sustainability Report της.
Πόλεις του Κόσμου
Το Τορόντο σκοτώνει την έξυπνη πόλη, επιλέγοντας αντί αυτού να γίνει μια πόλη που είναι έξυπνη.
Όλοι μισούν την ιδέα της πόλης χωρίς αυτοκίνητο - μέχρι να ζήσουν σε μία.
Barack Obama, urbanist.
Στο Παρίσι θα αρχίσουν να πληρώνουν τη στάθμευση στους δρόμους της πόλης και τα μηχανάκια.
Καταλαβαίνω απόλυτα το συναίσθημα, αλλά αυτά είναι καλό να μη γίνονται.
Τα δέντρα πρέπει να θεωρούνται κρίσιμο κομμάτι των αστικών υποδομών.
Το ανθρωποκεντρικό πλάνο για την αναμόρφωση της περιοχής γύρω από τη Νοτρ Νταμ.
Μεταφορές
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ανέτοιμα να σηκώσουν το βάρος που τους έχει δοθεί.
Στη Στοκχόλμη θα μετακινούνται σύντομα με τα ταχύτερα ηλεκτρικά φέρι του κόσμου.
Μπορούμε στην Ευρώπη να αντικαταστήσουμε τα αεροπορικά ταξίδια με τρένα υψηλών ταχυτήτων;
Η Σιγκαπούρη ελέγχει αυστηρά τον αριθμό των ιδιωτικών αυτοκινήτων στους δρόμους της δίνοντας συγκεκριμένο αριθμό αδειών για τις οποίες πιθανοί οδηγοί μπαίνουν σε διαδικασία πλειστηριασμού, και έχει μετατρέψει το αυτοκίνητο σε πολυτέλεια και όχι βασική ανάγκη.
Μικροκινητικότητα
Η Amazon, σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες, ανοίγει «κέντρο μικροκινητικότητας» στο ανατολικό Λονδίνο με σκοπό να εξυπηρετεί 5 εκατομμύρια παραδόσεις το χρόνο με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Κάλεσμα για USB-C φόρτιση σε όλα τα οχήματα μικροκινητικότητας. Συνυπογράφω.
Στη Γερμανία τα e-bikes είναι τόσο το ηλεκτρικό όχημα που χρησιμοποιείται περισσότερο όσο και το αγαπημένο από όλες τις εναλλακτικές.
Η Ρώμη επιβάλει νέους, πιο αυστηρούς κανόνες, για τα κοινόχρηστα πατίνια στους δρόμους της.
Τα micro-bikes είναι μια ενδιάμεση κατηγορία από τα ηλ. ποδήλατα και τα ηλ. πατίνια που αναλόγως πως το βλέπεις συνδιάζουν το καλύτερο ή το χειρότερο από δύο κόσμους.
Τι βλέπουμε / ακούμε
🎧: Horace Dediu: Τι είναι η μικροκινητικότητα, 2022 έκδοση.
📹: Μισή και μισή ρόδα = μία ρόδα.
📷: Οδός Βενιζέλου, Λάρισα, 1952 και σήμερα.
🎧: Η Μαρία Βασιλάκου, πρώην αντιδήμαρχος Βιέννης, εξηγεί γιατί πρέπει να περπατάμε στην πόλη.
Δουλειές
Lead Mechanic, Kineo (Αθήνα)
Various Tech Roles, TIER Mobility (Αθήνα)
Operations Support Engineer, Cyclopolis (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
Road to Nowhere: What Silicon Valley Gets Wrong about the Future of Transportation, Paris Marx, 2022
Το Road to Nowhere παίρνει την αντίθετη θέση από το όραμα της Silicon Valley για το μέλλον των μεταφορών, θεωρώντας ότι οι περισσότερες τεχνολογικές υποσχέσεις είναι απίθανες και δυνητικά απειλητικές για το τι πρέπει να είναι μια κοινωνία. Σε απάντηση, προσφέρει ένα όραμα για την κινητικότητας που θα να είναι το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζουμε και ζούμε στις μελλοντικές μας πόλεις. Ένα απόσπασμα εδώ.