Νίκη θα είναι οι άνθρωποι
Επιπλέον, το πολιτικό ζήτημα της Βασ. Όλγας, 70% χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, τα μπαλκόνια μας, περπατώντας στον παράδεισο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν αυτοκίνητα #4209, πολυκατοικίες "Chawl"
Μια διώροφη μονοκατοικία του Μεσοπολέμου στην Κυψέλη, η οποία ήταν στη λίστα της Πολεοδομίας Αθηνών με τα υπό κατεδάφιση ιστορικά κτίρια που παρουσίασε πρόσφατα η LiFO, είναι πολύ πιθανό να διασωθεί. Μια «μικρή» νίκη στη μεγάλη μάχη για τη διάσωση των ιστορικών κατοικιών του αθηναϊκού μοντερνισμού, στην οποία όμως συνεχώς υπάρχουν νέες απώλειες.
Ποιανού είναι αυτή η νίκη; Ποια είναι τα στρατόπεδα στη μάχη; Να σας πω την αλήθεια μου, δεν έχω καταλάβει.
Κέρδισε το ίδιο το κτίριο; Είναι νίκη για αυτό να παραμένει άδειο, μέχρι να πέσει μόνο του; Να το κοιτάνε όσοι εκτιμούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική και να μη δίνει τίποτα σε κανέναν άλλο; Θα ήταν νίκη ή ήττα, να το κάναμε μπουτίκ ξενοδοχείο, εστιατόριο ή μπαρ αν έτσι το διατηρούσαμε αλλά επιταχύναμε τη διάβρωση του χαρακτήρα της γειτονιάς που το φιλοξενεί;
Θα ήταν ήττα να έχουμε περισσότερα διαμερίσματα σε μια πόλη απρόσιτη για τους κατοίκους της; Θα ήταν νίκη να περιοριστούν τα Airbnb για να έχουμε περισσότερα διαμερίσματα; Και ήττα να χτίσουμε περισσότερα διαμερίσματα σε σημεία που δεν παράγεται ούτε όποια αξία παράγει ένα Airbnb;
Είναι νίκη για NIMBYς που επικαλούνται «το κέρδος που προκύπτει για εργολάβους και ιδιοκτήτες» και επιπτώσεις που δεν ισχύουν; Ή νίκη για δονκιχωτιστές που ελπίζουν πως κάπως κάποιος θα βρει την τελευταία στιγμή τη μυστική φόρμουλα που θα πάει κόντρα στο ποτάμι της σύγχρονης αστικοποίησης;
Δεν ξέρω, έχω μπερδευτεί. Για να ξεμπερδευτώ ίσως θα έπρεπε διαβάζω για το πως όλα αυτά θα επηρεάσουν τους κατοίκους μιας πόλης. Τι κερδίζουν οι άνθρωποι από το να διατηρήσουμε ή κατεδαφίσουμε αυτά τα κτίρια. Ίσως η μόνη πραγματική νίκη να είναι αυτή που θα επιτρέψει σε αυτά τα κτίρια να επανακατοικηθούν από ανθρώπους που θέλουν να μένουν σε αυτά και στις γειτονιές τους. Αλλά αυτό κάποιος θα πρέπει να το πληρώσει. Και αν δε μπορούμε να το κάνουμε οι ίδιοι και δε θέλουμε να το κάνει κάποιος για κέρδος, δεν μένουν και πολλές επιλογές.
Ελλάδα
Ανοιχτή επιστολή για την Βασ. Όλγας από τον Θάνο Βλαστό, συγκοινωνιολόγο - πολεοδόμο καθηγητή του ΕΜΠ, προς τον αυριανό Δήμαρχο της Αθήνας Χ. Δούκα, για όλους τους λόγους που το κλείσιμο της Βασ. Όλγας στους πεζούς είναι λάθος απόφαση. Και κάποιες ακόμα απόψεις.
Τρεις ειδικοί απαντούν στο πως η Αθήνα μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινη πόλη. Και μια συζήτηση με τον Στάθη Καλύβα και τη Μυρτώ Κιούρτη για το κέντρο της πόλης και το μέλλον της Αθήνας.
Το μοναδικό στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για νέους, το «Σπίτι μου», φαίνεται πως απευθυνόταν μόνο σε όσους είχαν την οικονομική στήριξη των γονιών τους.
Κάτοικοι και επαγγελματίες του ευρύτερου κέντρου διαμαρτύρονται για την προγραμματιζόμενη κοπή εκατοντάδων τεράστιων δέντρων στην Ακαδημία Πλάτωνα με στόχο την ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων και την ανέγερση ενός μεγάλου μουσείου.
Η μοναξιά του ποδηλατόδρομου των Αγίων Αναργύρων.
Ένας Γερμανός αρχιτέκτονας και ένας Έλληνα φωτογράφος, ερεύνησαν για πέντε χρόνια την αθηναϊκή πολυκατοικία, κτίρια που χτίστηκαν από τη δεκαετία του '30 μέχρι το 1975, και την έκαναν βιβλίο.
Το 70% των ελληνικών κτιρίων έχουν χτιστεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό ή με παλαιότερους κανονισμούς, ανεπαρκείς για τα σημερινά δεδομένα.
Τα Εξάρχεια στη λίστα του Timeout με τις πιο cool γειτονιές στον κόσμο.
ΔΕΗ e-bike festival το μήνα Νοέμβριο.
Αστική ζωή
Οι πολυκατοικίες "Chawl" χτίστηκαν πριν από δεκαετίες και μπορούν να ενοικιαστούν σήμερα για 1 δολάριο το μήνα. Επέτρεψαν στη Βομβάη να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια κατοίκους όμως σήμερα σχεδιάζεται να κατεδαφιστούν πολλές από αυτές.
Τα νέα κτίρια ευθύνονται για περισσότερους από έναν στους 10 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση οικοδομικών υλικών - όπως ο χάλυβας, το γυαλί, η πέτρα και η ξυλεία - το συνολικό ποσό θα μπορούσε να μειωθεί σχεδόν κατά 60%.
Για την υγεία μας, το πού ζούμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε. Σχεδόν κανένας από όσους σχεδιάζουν τις πόλεις μας όμως το σκέφτεται αυτό.
Περί ‘μπλασίνου’ στα Ιαπωνικά φανάρια.
Οδηγός για τα διαφορετικά σχέδια στα μπαλκόνια μας.
Βιώσιμη κινητικότητα
Η “πρωταθλήτρια κόσμου” στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Νορβηγία, καταλαβαίνει σίγα σιγά ότι παρότι αυτά είναι ζωτικής σημασίας, ούτε αρκούν για την επίλυση της κλιματικής αλλαγής, ούτε παύουν να είναι αυτοκίνητα.
Πως το Μοντρεάλ φτιάχνει μέσα σταθερής τροχιάς στο 1/15 του κόστους του Σαν Φρανσίσκο.
📹: Κάθε Κυριακή οι δρόμοι γύρω από τους μεγάλους σταθμούς στο Τόκιο δίνονται στους πεζούς. Αλλά αντί να τους ονομάζουν "χωρίς αυτοκίνητα", ο ιαπωνικός όρος είναι "Hōkōsha Tengoku" που σημαίνει "περπατώντας στον παράδεισο".
Τεχνολογία
Οι σημερινοί γκουρού της ευτυχίας έχουν πολλές συμβουλές για μια καλή ζωή. Διαλογισμός, καλός ύπνος, αποταμίευση. Αλλά ελάχιστοι θα μιλήσουν για έναν από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε τη ζωή μας.
Μπορεί το ξύλο να χρησιμοποιηθεί για να βελτιώσει τις κατασκευές και τις πόλεις μας;