Η σταθερά του Μαρκέτι και το Παγκράτι
Επιπλέον, που βρίσκεται ο χώρος για νέα δέντρα, τα απογοητευτικά πεζοδρόμια και λεωφορεία της Αθήνας, η επανάσταση στην χρηματοοικονομική περιοχή του Λονδίνου, Τζέρσεϊ και Ζανκτ Πάουλι
Η μορφή των πόλεών μας καθορίζεται κυρίως από ένα πράγμα: τις τεχνολογίες που μας μεταφέρουν μέσα σε αυτές. Όσο κι αν βελτιώνονται τα συστήματα μεταφορών, ο μέσος χρόνος που ξοδεύουμε για τις μετακινήσεις μας παραμένει ο ίδιος. Μισή ώρα για να πάμε στη δουλειά μας και άλλη μισή για να επιστρέψουμε από αυτήν. Αυτή η παρατήρηση έχει όνομα. Η σταθερά του Μαρκέτι.
Για χιλιάδες χρόνια, όσο μετακινούμασταν με τα πόδια, οι περισσότερες πόλεις είχαν περιορισμένο μέγεθος. Η μέση ταχύτητα που περπατάμε είναι περίπου 5 χλμ/ώρα, κάτι που μεταφράζεται σε 2,5χλμ τα 30 λεπτά. Πράγματι, η Αρχαία Ρώμη ή το μεσαιωνικό Παρίσι δεν ξεπέρασαν σε διάμετρο τα 3 χλμ. Μετά ήρθαν το τρένο, το ποδήλατο, το τραμ, το μετρό, και τέλος το αυτοκίνητο, και οι αποστάσεις μεγάλωσαν. Όσο τα μεταφορικά μας μέσα πήγαιναν πιο γρήγορα, αντί να ξοδεύουμε για τις μετακινήσεις μας λιγότερο χρόνο, απλά φτάναμε μακρύτερα.
Ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο Μαρκέτι στην έρευνα του, ήταν οι ελληνικές πόλεις. «Η μέση έκταση κάθε χωριού είναι λίγο πάνω από 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται σε ακτίνα περίπου 2,5 χιλιομέτρων. Αυτή είναι επίσης η μεγαλύτερη ακτίνα των τειχών αρχαίων πόλεων, όπως της Ρώμη, της Περσέπολης, του Μαρακές ή της Βιέννης». Όπου χωριό για τον Μαρκέτι, βάλτε π.χ. τη Λάρισα ή τα Τρίκαλα.
Συνεχίζοντας με τα χωριά, ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει έκταση 19,3 km2, ενώ ο Δήμος Αθηναίων έχει έκταση λίγο κάτω από 40 km2 κάτι που σημαίνει πως μια ακτίνα 2,5 χλμ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του και μια ακτίνα 3,5 χλμ τον καλύπτει ολόκληρο. Αυτό δεν έχει και πολλή σημασία, μιας και τα όρια του Δήμου είναι αυθαίρετα και δεν αποτυπώνουν πραγματικά που κοιμούνται και που δουλεύουν οι κάτοικοι του. Όμως δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά όταν διαβάζεις δηλώσεις όπως αυτή:
Χ.Δ.: Έμαθα το πρόβλημα με την Β. Όλγας μέσα από συζητήσεις με τους πολίτες στις γειτονιές, στο Μετς, το Παγκράτι, την Ακρόπολη κ.λπ. Εκεί μου είπαν πόσο μεγάλο θέμα είναι, διότι είναι αντιπεριβαλλοντικό το κλείσιμο της Όλγας, χρειάζεται να κάνουν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα, υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, πρέπει να φτάσουν μέχρι το Κουκάκι για να βγουν στο κέντρο, κάνουν 20 λεπτά, καταναλώνουν πολλή βενζίνη, εκνευρίζονται και όλοι οι δρόμοι είναι μονίμως μπλοκαρισμένοι.
Η δήλωση του νέου Δημάρχου δεν είναι κακόβουλη. Πηγάζει όμως από προκαταλήψεις, όχι από θεμελιώδεις αρχές. Είναι το όραμα μας για την Αθήνα και τις υπόλοιπες πόλεις μας, αποστάσεις 2,0-2,5 χλμ, ανθρωπολογικής σταθεράς χιλιετιών προτού ανακαλυφθεί το αυτοκίνητο, να τις καλύπτουμε όχι με τα πόδια, όχι με ποδήλατο, ούτε καν με τραμ, αλλά με το ιδιωτικό μας αυτοκίνητο;
Ίσως έχετε σκεφτεί ήδη αρκετές περιπτώσεις ατόμων που ξοδεύουν παραπάνω χρόνο από αυτή τη μισή ώρα του Μαρκέτι για να φτάσουν στην εργασία τους. Αυτή η παρατήρηση είναι απολύτως σωστή και εξηγείται από την παραπάνω δήλωση. Ο Μαρκέτι ενώ υπολόγισε με ακρίβεια την ακτίνα εξάπλωσης των πόλεων λόγω του αυτοκινήτου, υπολόγισε λάθος τη μέση ταχύτητα του. Αυτή, στις ώρες αιχμής, είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα 40χλμ/ώρα που χρησιμοποίησε στο μοντέλο του.
Ο λόγος που την υπολόγισε λάθος, είναι πως υποτίμησε το επίπεδο εξάρτησης μας από αυτό. Αυτή η εξάρτηση μας έχει φτάσει στο να θεωρούμε ακραίο το να περπατάμε ακόμα και 15 λεπτά για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Και έχουμε καταλήξει να το θεωρούμε ακραίο επειδή ο δημόσιος χώρος έχει κάνει το περπάτημα μια πραγματικά δυσάρεστη εμπειρία.
Οι πόλεις μας όμως, ευτυχώς, δεν χτίστηκαν για το αυτοκίνητο, όπως η Ατλάντα. Ζούσαν σε αυτές άνθρωποι πολύ παλαιότερα από την έλευση του και ο αστικός τους ιστός αποτυπώνει αυτό το γεγονός απόλυτα. Πρέπει λοιπόν να σταματήσουμε άμεσα να αγνοούμε τα θεμέλια τους και να επιτρέψουμε σε αυτές να λειτουργήσουν, όπως αρχικά σχεδιάστηκαν. Με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Ελλάδα
Το δεύτερο διεθνές συνέδριο για τη βιώσιμη κινητικότητα του δικτύου Civinet Greece-Cyprus έρχεται τον Μάιο στην Τεχνόπολη. Στα πλαίσια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και ζωντανό εργαστήριο μετασχηματισμού του οδικού χώρου της οδός Ιάκχου. Αν έχετε να προτείνετε κάποια ιδέα/έργο που θα θέλατε να φιλοξενηθεί εκεί και θέλετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό το mail.
Ο πιο κατάλληλος χώρος και άμεσα διαθέσιμος χώρος για όλα αυτά τα δέντρα που θέλουμε και πρέπει να φυτεύσουμε είναι ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
«Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είμαστε ακόμη σε διαδικασία επιστροφής χώρου στον πεζό, όπως οφείλουμε.» Το 2% των δρόμων του δήμου Αθηναίων δεν έχει καθόλου πεζοδρόμιο, το 37% των δρόμων έχει πεζοδρόμια με πλάτος μικρότερο του ενός μέτρου, το 32% με πλάτος από ένα έως δύο μέτρα, ενώ μόλις το 25% έχει πλάτος μεγαλύτερο των δύο μέτρων.
Κατά τη διάρκεια του 7ου EcoMobility Conference, η υφυπουργός Υποδομων και Μεταφορων αναφέρθηκε ξεκάθαρα (34:00) στα 30χλμ/ώρα ως όριο ταχύτητας στις πόλεις μας και μείωση χρήσης του αυτοκινήτου. 20.500 αιτήσεις στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 και μέχρι τα μέσα Μαϊου θα έχουν φτάσει τα αναμενόμενα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
🎧: H άγνωστη εβραϊκή πλευρά της Θεσσαλονίκης.
Τα διαθέσιμα λεωφορεία της Αθήνας καλύπτουν τις 258 γραμμές και σύμφωνα με τα στοιχεία εκτελούν μια τυπική καθημερινή μέρα 2.167 λιγότερα δρομολόγια από αυτά που θα έπρεπε.
Μοντέλο σύμπραξης του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, μέσω του οποίου θα κινητοποιούνται ιδιώτες για την αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέων, θέτει στη δημόσια συζήτηση η οργάνωση διαΝΕΟσις.
Ο λόφος του Στρέφη, το νέο πεδίο μάχης στο Δήμο Αθηναίων.
Περί των απατών σε δημοφιλείς πλατφόρμες εύρεσης κατοικίας.
Ενημερωτική επιστολή προς τις δημοτικές αρχές με θέμα το πόσιμο νερό στις πόλεις και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό έστειλε η Greenpeace.
Αστική ζωή
Θα μπορούσαν τα χιλιάδες νέα δέντρα που θέλουμε να φυτέψουμε στις πόλεις μας να μην τις κρατούσαν μόνο δροσερές αλλά και να βοηθούσαν να τρέφονται οι πληθυσμοί τους;
Το Ζανκτ Πάουλι γράφει ιστορία με το πρώτο δημοτικό συμβούλιο που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες.
Μια αθόρυβη επανάσταση στην χρηματοοικονομική περιοχή του Λονδίνου θα καταργήσει αυτοκινητόδρομους και θα εγκαταστήσει πλατύτερα πεζοδρόμια, νέους ποδηλατόδρομους και περισσότερες δημόσιες πλατείες και ανοιχτούς χώρους φιλικούς προς τους πεζούς.
Πώς το παλιρροιακό πάρκο του Ρότερνταμ προστατεύει την πόλη.
Πόσο “πράσινη” είναι η κατασκευή κτιρίων από ξύλο;
Οι κυριαρχούμενες από την κυκλοφορία γειτονιές που συνδυάζονται με την έλλειψη πάρκων, χώρων πρασίνου & άλλων προσβάσιμων φυσικών χώρων υψηλής ποιότητας, έχουν βλάψει την υγεία των παιδιών και υπονομεύσει την ποιότητα ζωής τους.
Βιώσιμη κινητικότητα
Το Τζέρσεϊ Σίτι εγκαινίασε το πρώτο ολοκληρωμένο δημοτικό δίκτυο στάθμευσης και φόρτισης ποδηλάτων των ΗΠΑ. Το σύστημα στάθμευσης θα παρέχει περισσότερους από 30 δημόσια προσβάσιμους σταθμούς εξυπηρετώντας σχεδόν 300.000 άτομα και θα χρηματοδοτείται από ψηφιακές διαφήμισεις και χορηγίες, κάτι που θα του επιτρέπει να λειτουργεί δωρεάν τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τους χρήστες.
Ο αριθμός των κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων της Santander στο Λονδίνο πρόκειται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 200% αυτό το καλοκαίρι.
‘Ενα πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών ποδηλάτων οδηγεί σε αύξηση 12,6% του μεριδίου του μέσου στις συνολικές μεταφορές.
Η γαλλική κυβέρνηση δίνει επιδότηση για αγορά ποδηλάτου (ηλεκτρικού ή μη) ύψους έως και 2.000 ευρώ, η οποία καλύπτει και μεταχειρισμένα μοντέλα.
Μελέτες που βασίζονται σε υλικού από κάμερες έχουν δείξει ότι ενώ το 66% των οδηγών αυτοκινήτων παραβιάζει συστηματικά τους νόμους οδικής κυκλοφορίας, μόνο το 14% των ποδηλατών το κάνει. Αυτό το δεύτερο ποσοστό μειώνεται σε μόλις 5% σε πόλεις με ποδηλατοδρόμους και άλλες υποδομές για ποδήλατο.
Μιλάνο, Σεβίλλη και Βρυξέλλες ίσως κάνουν ακόμα μεγαλύτερα βήματα από το Παρίσι όσον αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα.
Τεχνολογία
Τα επιχειρήματα υπέρ του microtransit.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται στην πόλη έχουν αποτύπωμα άνθρακα έξι φορές μεγαλύτερο από τα ίδια προϊόντα που καλλιεργούνται σε συμβατικά αγροκτήματα. Όμως υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν οι εκπομπές τους.
Το newsletter σου είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστώ!