Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα
Επιπλέον, πως το Άμστερνταμ αφαιρεί 10,000 θέσεις παρκαρίσματος, το μετρό στα Εξάρχεια, αλλαγές για δίκυκλα και φορτηγά στην Αθήνα, οι τεχνολογικές αγορές του κόσμου, 1 στα 10 ποδήλατα είναι ηλεκτρικό
Την προηγούμενη Κυριακή ήμουν σε ένα τραπέζι με 6 ανθρώπους γύρω στα 30 που γεννήθηκαν και πήγαν σχολείο, οι περισσότεροι και πανεπιστήμιο, στη Θεσσαλονίκη. Πλέον κανείς δεν έμενε εκεί, και κανείς δε σκεφτόταν ότι θα μπορούσε να επιστρέψει σε αυτή τη φάση της ζωής του για να δουλέψει και να κάνει οικογένεια εκεί. Ο πληθυσμός της (περιφέρειας) Θεσσαλονίκης την περίοδο 2011-2021 μειώθηκε κατά -1.7%, το οποίο όμως είναι καθαρό κέρδος σε σχέση με την συνολική μείωση του πληθυσμού της χώρας την ίδια περίοδο κατά -3.5%.
Πως γίνεται να συνάδουν αυτά τα δύο; Γίνεται γιατί ο πληθυσμός των γύρω περιοχών μειώθηκε ακόμα περισσότερο. Για παράδειγμα ο πληθυσμός των Σερρών μειώθηκε -14.3%, της Ημαθίας -7.5% και της Πέλλας -9.6%. Κάτι αντίστοιχο παρατηρούμε και στην Αττική που ο συνολικός πληθυσμός μειώθηκε -0.9%, δηλαδή ένα καθαρό κέρδος +2.6% σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Οι νέοι κάτοικοι μετακινήθηκαν κυρίως στην Ανατολική και Δυτική Αττική που είδαν σημαντικές αυξήσεις στους πληθυσμούς τους.
Ο καθένας μας προσπαθεί το καλύτερο για τον εαυτό και την οικογένεια του, και τα σταδιακά βήματα είναι συνήθως πιο εύκολα να τα δρομολογήσεις και κυρίως να τα φανταστείς. Από τις Σέρρες στη Θεσσαλονίκη, από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, από την Αθήνα κάπου στην Ευρώπη.
Το 2011 στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης ζούσε το 45.7% της χώρας, ενώ το 2021 το 46.8%. Αυτή η αύξηση παρατηρήθηκε σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης που το κόστος ζωής σε έσπρωχνε όσο πιο μακριά γίνεται από αυτές. Δεν είναι φυσικά ελληνικό φαινόμενο. Το Πεκίνο, για παράδειγμα, το 1950 είχε πληθυσμό 1,7 εκατομμυρίων. Το 2018 περισσότερα από 21 εκατομμύρια. Η Ντάκα αυξήθηκε από λιγότερο από μισό εκατομμύριο το 1950 σε 22 εκατομμύρια σήμερα.
Το ανθρώπινο είδος γενικότερα έγινε αστικό κάπου στο 2007. Από τότε και έπειτα δηλαδή, ζουν περισσότεροι άνθρωποι σε πόλεις παρά έξω από αυτές. Μέχρι το 2050 αναμένεται το ποσοστό της ανθρωπότητας που ζει σε πόλεις αναμένεται να ξεπεράσει το 66%. Γιατί συμβαίνει αυτό; Και είναι πρόβλημα;
Όσον αφορά την οικονομική, τεχνολογική, και πολιτισμική εξέλιξη του είδους μας (και κατά συνέπεια του κάθε τόπου) η απάντηση είναι περισσότερο όχι παρά ναι. Όσο αυξάνεται η πληθυσμιακή συγκέντρωση στα αστικά κέντρα, τόσο αυξάνονται τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από αυτή.
Οι πόλεις ως κέντρα οικονομικής δραστηριότητας επωφελούνται από τη διαθεσιμότητα ενός μεγάλου και ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού, καθώς και της πρόσβασης σε εξειδικευμένους προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών οι οποίοι μπορούν να δημιουργούν εξειδικευμένα προϊόντα γιατί απευθύνονται σε μεγαλύτερες αγορές.
Οι πόλεις ως κέντρα πολιτιστικής ανταλλαγής και ποικιλομορφίας, επωφελούνται όταν άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα και πολιτισμούς ενώνονται και αλληλεπιδρούν. Αυτό οδηγεί στην ανταλλαγή ιδεών, παραδόσεων και αξιών και ενισχύει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Οι πόλεις μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών υπηρεσιών και ανέσεων, όπως εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη, μεταφορές και ψυχαγωγία όταν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι να της συντηρούν.
Οι πόλεις, πατώντας σε όλα τα παραπάνω, γίνονται κόμβοι καινοτομίας, όπου αναπτύσσονται και δοκιμάζονται νέες ιδέες και τεχνολογίες. Λειτουργούν ως φάροι για τους πιο φιλόδοξους και αποφασισμένους ανάμεσα μας, μιας και παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη.
Τα οφέλη των οικονομίων κλίμακας έρχονται φυσικά σε σύγκρουση με τις αρνητικές επιδράσεις της πληθυσμιακής συγκέντρωσης όπως η έλλειψη στέγασης, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η κοινωνική απομόνωση, οι ανισότητες και η ρύπανση. Το τελευταίο, δηλαδή το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, είναι αρνητικό μόνο σε τοπική κλίμακα. Για τον πλανήτη μας, σε όσο μεγαλύτερες και λιγότερες πόλεις ζούμε, τόσο το καλύτερο.
Σε προσωπικό επίπεδο, στην Ελλάδα καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο κόσμους. Από τη μία τη δημιουργικότητα και τη φιλοδοξία και από την άλλη την ποιότητα ζωής. Κάποιοι φυσιολογικά επιλέγουν το δεύτερο, εξού και περιοχές που καταφέρνουν να την προσφέρουν, όπως το Νότιο Αιγαίο, βλέπουν τον πληθυσμό τους να ανθίζει. Η δουλειά των κρατών και των εκάστοτε δημάρχων όμως πρέπει να είναι να μας βγάζουν από αυτό το δίλλημα. Να απελευθερώνουν τη δύναμη της πληθυσμιακής συγκέντρωσης με τον ταυτόχρονο περιορισμό των αρνητικών επιδράσεων. Είναι κάτι που σαν είδος έχουμε καταφέρει σε πολλές περιστάσεις και τα εργαλεία τα έχουμε.
ΥΓ1. Vamos 🇦🇷
ΥΓ2. Θα πάρουμε άδεια τις επόμενες εβδομάδες οπότε εδώ θα τα ξαναπούμε με το νέο έτος. Καλές γιορτές να έχετε.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Η συγκατοίκηση (και μετά τις σπουδές) είναι κάτι που συναντάμε όλο και συχνότερα στις πόλεις μας.
Τα κοινόχρηστα ποδήλατα της Πάτρας βρίσκονται δεμένα στους διαδρόμους του Παμπελοποννησιακού Σταδίου. Τα έχουμε πει.
8 ερωτήματα για το μετρό στα Εξάρχεια.
Ξεκινά από τον Δήμο Αθηναίων το πρόγραμμα «Συμμετέχουμε» για την αφύπνιση της εθελοντικής συνείδησης.
Φρένο στο άναρχο παρκάρισμα δίκυκλων φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, δημιουργώντας πλαίσιο κανόνων για να δημιουργηθούν σχετικά πάρκινγκ στην πόλη.
9 το βράδυ με 9 το πρωί θα γίνεται η φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων στον δήμο της Αθήνας.
Πόλεις του Κόσμου
Υπέροχο αφιέρωμα σε 8 αγορές τεχνολογίας του κόσμου.
Το Βερολίνο επιτρέπει σε ποδήλατα και πατίνια να παρκάρουν δωρεάν σε θέσεις αυτοκινήτων.
Υπάρχει app που μπορείς να δεις τι προσφέρει κάθε δέντρο της Νέας Υόρκης στην πόλη.
Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά δεν είναι η σκέψη που κάνουμε. Η έλλειψη στέγης είναι πρόβλημα προσφοράς κατοικιών.
Μεταφορές
Θα έπρεπε τα ΜΜΜ να είναι δωρεάν;
Διαδρομές χωρίς σκαλιά από το Citymapper.
Τα νέα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στο Σαν Φρανσίσκο τα αυτόνομα ταξί.
Το αφήγημα ότι το ridehailing θα βελτίωνε την κατάσταση στους δρόμους μας δεν έχει περάσει το τεστ του χρόνου.
Μικροκινητικότητα
Ένα στα δέκα ποδήλατα που πωλούνται παγκοσμίως είναι ηλεκτρικό. 9.7 εκατομμύρια e-bikes δηλαδή.
Τα ηλεκτρικά μηχανάκια έχουν γίνει πλέον η πλειοψηφία των πωλήσεων στο Παρίσι. Τι προηγήθηκε; Η καθιέρωση χρέωσης για να παρκάρουν τα ορυκτής καύσης. 🥕+🥖
Περισσότερα για τα μικροαυτοκίνητα.
Η Κωνσταντινούπολη μειώνει τη μέγιστη ταχύτητα των πατινιών στα 20 χλμ./ώρα.
Ημιαυτόνομο ηλεκτρικό ATV για βιώσιμη γεωργία από την Cake.
Τι βλέπουμε / ακούμε
📺: Γιατί και πως στο Άμστερνταμ αφαιρούν 10,000 θέσεις παρκαρίσματος.
📷: Σοβαρά τώρα ρε Lego;
📺: Promo video για τη διπλή ανάπλαση της Αθήνας.