Airbnb και εμείς (2/3)
Επιπλέον, νέοι δήμαρχοι στις πόλεις μας, 56% του εισοδήματος για νοίκι στην Αθήνα, μεταμορφώστε τον δικό σας δρόμο με AI, 78% των μικροπλαστικών στους ωκεανούς προέρχεται από ελαστικά
Δεν νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν ακόμη τη δημοκρατία ως ένα σύνολο τεχνολογιών, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ χρήσιμη άποψη, διότι όταν αναλύεις τη δημοκρατία με όρους κοινωνικής τεχνολογίας, τότε αναδεικνύονται νέοι τρόποι σκέψης.
Το 2013, η εφαρμογή UberX έφτασε στην Ταιβάν. Από την αρχή της λειτουργίας της ήταν πολύ δημοφιλής με το κοινό, αλλά οι παραδοσιακοί οδηγοί ταξί έχαναν πελάτες και υπήρξε μεγάλη διαμάχη γύρω από τη λειτουργία της. Οι οδηγοί ταξί και πολλά μέλη του κοινού θεώρησαν ότι η Uber είχε αθέμιτο πλεονέκτημα, ως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων όπως των χαμηλότερων από το ταξίμετρο χρεώσεων και τον διαφορετικό φορολογικό συντελεστή σε σχέση με τις τοπικές εταιρείες. Τα ζήσαμε και εδώ.
Το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ταιβάν τη θεώρησε εταιρεία μεταφορών και την διέταξε να υπακούσει τους ίδιους νόμους με τα ταξί, κάτι που η Uber αρχικά αρνήθηκε να κάνει. Η επικοινωνία μεταξύ της Uber και του Υπουργείου ήταν προβληματική και η ιδιαιτερότητα της Uber ως εταιρεία τεχνολογίας δημιούργησε προκλήσεις για τις παραδοσιακές πολιτικές προσεγγίσεις. Για αυτό το λόγο, η τότε υπουργός ψηφιακών υποθέσεων της Ταϊβάν, κάλεσε μια κοινότητα με την ονομασία g0v ("gov zero") να υποστηρίξει την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του ζητήματος.
Η g0v είναι μια τεχνολογική κοινότητα αφιερωμένη στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με βασικές αξίες τη διαφάνεια των πληροφοριών, τα ανοικτά δεδομένα και την ανοικτή συνεργασία. Βασική δραστηριότητα της είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την υποστήριξη μιας πιο ανοικτής διακυβέρνησης. Έγινε γνωστή το 2014, μετά τον ρόλο της στο Sunflower Student Movement.
Η λύση που έδωσε η g0v ήταν μια νέα διαδικασία συμμετοχής του κοινού που ονομάστηκε vTaiwan. Τον Αύγουστο του 2015, η vTaiwan φιλοξένησε την υπόθεση της Uber. Συγκεντρώνοντας πολίτες και ενδιαφερόμενους φορείς που εκπροσωπούσαν διαφορετικές οπτικές γωνίες για το ζήτημα, η διαδικασία σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει την ανοιχτή και διαφανή διαβούλευση, εξετάζοντας τι συνιστά δίκαιη ρύθμιση της Uber σε σχέση με τις ανταγωνιστικές τοπικές υπηρεσίες.
polis
Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για αυτή τη διαδικασία ονομάζεται polis. Χρησιμοποιώντας προηγμένη στατιστική και μηχανική μάθηση, το polis συλλέγει, αναλύει και κατανοεί σε πραγματικό χρόνο τι σκέφτονται μεγάλες ομάδες ανθρώπων, με τα δικά τους λόγια. Είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα και, πλέον, έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο από κυβερνήσεις, ακαδημαϊκούς, μέσα ενημέρωσης και πολίτες.
Η βασική λειτουργία της πλατφόρμας είναι η άντληση ιδεών από το πλήθος και η συγκέντρωση κοινών αξιών και προτιμήσεων. Στοχεύει στη συνοχή (σε τι συμφωνούμε όλοι ήδη), όχι στη σύγκλιση (πως μπορούμε να φτάσουμε να συμφωνήσουμε σε κάτι). Είναι μια διαβούλευση που παράγει μια ατζέντα για συζήτηση όσο το πρόβλημα ακόμα ορίζεται. Αλλά με ερωτήσεις που δεν έχουν διαμορφωθεί κεντρικά πριν αυτή ξεκινήσει.
Πιο συγκεκριμένα, το polis είναι μια πλατφόρμα, στην οποία οι συμμετέχοντες υποβάλλουν σύντομα σχόλια (<140 χαρακτήρες), τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται ημι-τυχαία σε άλλους συμμετέχοντες για να ψηφίσουν κάνοντας κλικ στο "συμφωνώ", "διαφωνώ" ή "δεν απαντώ". Αν θες να προσθέσεις κάτι στη συζήτηση μπορείς να κάνεις ένα νέο σχόλιο. Δεν υπάρχει κουμπί απάντησης. Γιατί;
Επειδή μιλάμε για ένα δημόσιο θέμα, το οποίο είναι εξ ορισμού διαπροσωπικό. Και το να παίρνεις μια διαπροσωπική δήλωση και να την κάνεις προσωπική - όπως σε μια προσωπική επίθεση - είναι σχεδόν πάντα μη εποικοδομητικό.
Το polis αναλύει όλες τις ψήφους στα σχόλια και αναδεικνύει οπτικά σε ποιες απόψεις υπάρχει συναίνεση και σε ποιες όχι. Παρουσιάζει σε έναν χάρτη το φάσμα των απόψεων, δηλαδή τόσο το χάσμα μεταξύ των διαφόρων ομάδων, αλλά και το που αυτές συναντιούνται μεταξύ τους. Αν εγώ και εσύ αισθανόμαστε ακριβώς το ίδιο για ένα θέμα, έχουμε τις ίδιες συντεταγμένες, οπότε βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο στον χάρτη. Μετράμε σαν μια μονάδα γιατί δεν προσθέτουμε κάτι παραπάνω στην συζήτηση.
Με ένα πιο κατανοητό παράδειγμα, το παραπάνω λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που το Netflix μας προτείνει τι να δούμε μετά. Και ψάχνει να βρει την ταινία στην οποία συμφωνούμε ήδη όλοι να δούμε. Όσοι άνθρωποι και να διαφωνούν με την άποψη μας, δεν σημαίνει πως η άποψη μας δεν μετράει. Σημαίνει πως είμαστε (κοινωνικά) απομακρυσμένοι από εκείνη την ομάδα. Αλλά κάπου θα βρεθούμε. Ίσως είναι στην ταινία με την οποία όλοι μεγαλώσαμε ή σε αυτήν που δεν έχει δει κανείς μας ακόμα.
Μια ανησυχία που θα μπορούσαμε να έχουμε είναι ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στη διαδικασία μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτικοί του συνολικού πληθυσμού. Από τη στιγμή όμως που η διαδικασία δεν σκοπεύει σε κάποια απόφαση, αλλά σε ανταλλαγή ιδεών, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αντιθέτως, η παρουσία πολλών ανθρώπων από το ίδιο “στρατόπεδο” μπορεί να είναι πολύτιμη. Μπορεί να γνωρίζουμε λιγότερα για τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους απ' ό,τι νομίζουμε και να μην είχαν ποτέ την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τις απόψεις άλλων ανθρώπων. Και όσον αφορά τα αποτελέσματα κάθε σχολίου (πόσες συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτό), το polis δεν μετράει κεφάλια. Αν 1.000 άνθρωποι αισθανόμαστε ακριβώς το ίδιο, είμαστε μία “ψήφος”, όσες δηλαδή και ο ένας που διαφωνεί. Για να πάρει κάποιο σχόλιο 100%, θα πρέπει να συμφωνήσουν μαζί του και οι 1.000 και ο ένας.
vTaiwan
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που κράτησε 4 εβδομάδες, 4.500 άτομα συμμετείχαν και ψήφισαν 145 σχόλια. Στην αρχή, προέκυψαν γρήγορα δύο μεγάλες ομάδες. Μία υπέρ της Uber και μία άλλη (διπλάσια σε μέγεθος) που ήταν κατά της.
Η g0v είχε αποφασίσει ότι για να προχωρήσει μια ιδέα στο επόμενο στάδιο, αυτό της ερμηνείας των αποτελεσμάτων, θα έπρεπε να συγκεντρώσει το 80% της αποδοχής όλων των συμμετεχόντων. Αυτό ώθησε τους συμμετέχοντες να κάνουν πιο μετριοπαθείς δηλώσεις για να διασχίσουν το χάσμα μεταξύ των δύο ομάδων. Στο τέλος της διαδικασίας προέκυψαν 6 (από τα 145) σχόλια που μάζεψαν αυτό το ποσοστό. Υπήρξε γενική συναίνεση σχετικά με την ανάγκη ρύθμισης της UberX και την προστασία των καθιερωμένων δημόσιων και ιδιωτικών μεταφορών.
Αυτές οι 6 συστάσεις, έγιναν η ατζέντα μιας συζήτησης με ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες, πολίτες και εκπροσώπους της Ένωσης Οδηγών Ταξί της Ταϊπέι, της Taiwan Taxi, της Uber και των Υπουργείων Μεταφορών, Οικονομικών και Οικονομικών. Η συνάντηση συνδύασε τα αποτελέσματα του polis με πιο λεπτομερείς συζητήσεις, επιτρέποντας την ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων. Οι προτάσεις αυτές διαμορφώθηκαν σε ένα προσχέδιο νόμου και στάλθηκαν στο κοινοβούλιο. Αντιμέτωπη με την πίεση του κοινού και τη συναίνεση γύρω από τα αιτήματα, η Uber αποδέχτηκε σχεδόν όλες τις συστάσεις πριν από την έναρξη της νομοθετικής διαδικασίας. Μετά από αυτή την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή του polis, δεκάδες θέματα έχουν συζητηθεί μέσω του vTaiwan, με τη συμμετοχή να έχει αυξηθεί και τις διαδικασίες εμπλοκής του κοινού να έχουν επεκταθεί.
Airbnb και εμείς
Αν φτάσατε μέχρι εδώ, ίσως αναρωτιέστε γιατί σας τα λέω όλα αυτά σε ένα κείμενο με τίτλο “Airbnb και εμείς”. Η απάντηση είναι πως θα κάνουμε ένα πείραμα για να δούμε αν μια τέτοια διαδικασία μπορεί να ενημερώσει το πως πρέπει να ρυθμίσουμε την παρουσία της Airbnb στα μεγάλα αστικά κέντρα μας. Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το polis για τη σχετική συζήτηση, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου και θα διαρκέσει για ολόκληρο το μήνα.
Το ιδανικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα ήταν να διευκολύνει τη συναίνεση μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τη ρύθμιση της Airbnb. Όπως και με την Uber στη Ταιβάν, θα βρίσκαμε τα βασικά στα οποία συμφωνούμε όλοι, θα δεχόταν να τα ακούσουν και να τα συζητήσουν οι νέοι Δήμαρχοι, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο ΣΕΤΕ, η Airbnb, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και οι πολίτες από τις περιοχές που η παρουσία της Airbnb είναι πιο έντονη. Ίσως από αυτή την συζήτηση να έβγαινε κάποια πρόταση για νομοθέτηση. Ίσως να την υιοθετούσαμε. Υπό αυτή την οπτική, η επιτυχία της πρωτοβουλίας εξαρτάται από τη διάθεση των σχετικών φορέων. Οι πιθανότητες για αυτό το ιδανικό σενάριο δεν είναι πολλές. Ούτε για την vTaiwan ήταν όλες οι περιπτώσεις τόσο επιτυχείς όσο η περίπτωση της Uber.
Ο βασικός λόγος όμως που αποφασίσαμε να δώσουμε το χρόνο μας σε αυτό το project δεν είναι αυτός. Ο βασικός λόγος είναι να μάθουμε αν οι συμπολίτες μας που σε ποσοστό 92% απαντάνε πως “πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στους περισσότερους ανθρώπους” και που μόνο το 27% από τους οποίους ψήφησε στις εκλογές του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, θα ασχοληθούν. Να πάρουμε μια γεύση από το πως θα έμοιαζε το άνοιγμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και η δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής των πολιτών και μεγαλύτερης διαφάνειας στη νομοθετική διαδικασία.
Να δούμε με τα μάτια μας, όσο αυτή η πολύ συγκεκριμένη και πρόχειρη συνοχή επιτυγχάνεται, ότι στην πραγματικότητα δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί. Να αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Να χρησιμοποιηθεί μια τεχνολογία που είναι σχεδιασμένη να μας φέρνει πιο κοντά και όχι να μας απομακρύνει και να μας κάνει να φωνάζουμε. Να μάθουμε κάτι παραπάνω για τις κοινές μας αξίες και προτιμήσεις σαν κοινωνία.
Και αν αυτά τα μαθήματα είναι θετικά, να δούμε τι παραπάνω χρειάζεται ένα τέτοιο εργαλείο για να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στην χώρα μας. Οι δήμαρχοι γκρινιάζουν πως δεν εμφανίζονται οι πολίτες στις διαβουλεύσεις, αλλά ίσως αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας νέος τρόπος για να τις προωθούμε και να συμμετέχουμε σε αυτές. Γιατί η Δημοκρατία βελτιώνεται όσο περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτή. Και οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι σήμερα ένας από τους καλύτερους τρόπους να αυξηθεί η συμμετοχή - αρκεί ο στόχος να είναι η εξερεύνηση κοινού εδάφους και η δημιουργία συναίνεσης, όχι η διαίρεση.
Περιμένετε την πρόσκληση στο inbox σας ή στα social media.
Ελλάδα
Νέοι δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Καλή αρχή.
Όλες οι υποσχέσεις του Χάρη Δούκα για την Αθήνα. Μία από αυτές είναι πισωγύρισμα.
Ένας μέσος εργαζόμενος που δεν έχει δικό του σπίτι στην Αθήνα χρειάζεται σήμερα να δαπανήσει το 55,9% του εισοδήματός του για την πληρωμή του ενοικίου, από 42,4% το 2018. Στη Θεσσαλονίκη το 53,6%, στην Πάτρα το 46,4% και στο Ηράκλειο το 45%.
[📹] Ζωντανή ροή από το 2ο Συνεδρίου Συμμετοχικού Σχεδιασμού. Διοργανώνεται από το Participatory Lab, το «Εργαστήριο χωρικού, αστικού & περιβαλλοντικού σχεδιασμού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
Αυθημερόν παραδόσεις στην Αθήνα. Με ποδήλατο.
Τι κρύβεται πίσω από τη ραγδαία αύξηση κατεδαφίσεων δεκάδων κτιρίων της δεκαετίας του 1920 και του 1930;
Χιλιάδες άνθρωποι που περνούν το κατώφλι της τρίτης ηλικίας και συζητούν-αναζητούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και αλλού λύσεις συγκατοίκησης για τα επόμενα χρόνια της ζωής τους με συνομηλίκους τους.
H λαϊκή ως τελετουργία στον δημόσιο χώρο.
Η βιώσιμη κινητικότητα ως «όχημα» για την παραγωγική αναζωογόνηση των κέντρων των πόλεων.
Αστική ζωή
Θυμάστε που μεταμόρφωνα κάποιους κλασσικούς ελληνικούς δρόμους σε δρόμους για ανθρώπους; Δεν με χρειάζεστε πια. Μεταμορφώστε τον δικό σας.
Πώς να οικοδομήσουμε μια πόλη ανθεκτική στη θερμότητα.
Το Αννόβερο θέλει να απαλλάξει τους δρόμους από τα αυτοκίνητα με τη σταδιακή κατάργηση περίπου 4.000 θέσεων στάθμευσης στον δρόμο και τη διοχέτευση των εισερχόμενων αυτοκινήτων σε 11 δημόσια γκαράζ. Την ίδια στιγμή η νέα συντηρητική δημαρχία στο Βερολίνο ακυρώνει μέτρα προώθησης του ποδηλάτου.
Το Άμστερνταμ θέτει επίσης μειώσεις των ορίων ταχύτητας. Η πόλη εισήγαγε πρόσφατα ένα όριο ταχύτητας 30 km/h, το οποίο θα ενσωματωθεί σιγά-σιγά παντού για να προσφέρει ένα ασφαλέστερο και πιο ήσυχο αστικό περιβάλλον.
H Στοκχόλμη ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει τα βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από το κέντρο της, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη ρύπανση και τον θόρυβο. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2025 και θα αφορά 20 οικοδομικά τετράγωνα της σουηδικής πρωτεύουσας στα οποία θα κινούνται μόνο ηλεκτρικά οχήματα.
12.000 άνθρωποι αναμένεται να ζήσουν σε μια πλωτή συνοικία στα ανοικτά των ακτών του Buson της Νότιας Κορέας. Το έργο μπορεί να αποτελέσει το πρώτο πραγματικό πρωτότυπο μιας βιώσιμης πλωτής πόλης.
Τι συμβαίνει στο Σαν Φρανσίσκο;
Τα περίπτερα του κόσμου.
Βιώσιμη κινητικότητα
Το 78% των μικροπλαστικών στους ωκεανούς προέρχεται από συνθετικό καουτσούκ ελαστικών.
Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι "το ποδήλατο αντί της οδήγησης συνδέεται θετικά με την πολιτική συμμετοχή, την κοινωνική συμμετοχή σε οργανώσεις, την αλληλεγγύη στη γειτονιά και το κοινό καλό."
[📹] Βασικές συμβουλές για τη βελτίωση της αυτοπεποίθησής σας όταν ποδηλατείτε και μετακινείστε σε μια πολυσύχναστη πόλη.
Η πρωτεύουσα της Εσθονίας κατέστησε τη μαζική συγκοινωνία δωρεάν πριν από μια δεκαετία. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αυξήθηκε. Δεν αρκούν τα καρότα.
Η Βομβάη αποχαιρετά τα διώροφα λεωφορεία που εισήχθησαν για πρώτη φορά από τη βρετανική αποικιακή κυβέρνηση και έγιναν διάσημα από τις ταινίες Bollywood.
Τεχνολογία
Σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με βάση την οποία, τα ηλεκτρικά ποδήλατα με υποβοήθηση δεν κατηγοριοποιούνται ως “οχήματα” και ως εκ τούτου κατατάσσονται στους ευάλωτους χρήστες του δρόμου (όπως οι πεζοί και τα απλά ποδήλατα), ενώ δεν υποχρεώνονται να είναι ασφαλισμένα.
Πολύ ενδιαφέρον