Ένας χρόνος Πόλεις για Ανθρώπους
Επιπλέον, οι διαφημίσεις για αυτοκίνητα θα αρχίσουν να θυμίζουν αυτές για το τσιγάρο, η απροσδόκητη νεωτερικότητα της Αθήνας, η Lime επανέρχεται, μελίσσια σε ταράτσες, περπατώντας το Βουκουρέστι
Καλή Κυριακή και καλή χρονιά! Καλώς ήρθες στο Πόλεις για Ανθρώπους, όπου κάθε δύο εβδομάδες, γράφω και μοιράζομαι ιδέες, ειδήσεις, δουλειές και βιβλία γύρω από τις πόλεις και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. 👨🦽🚶♀️🚲🚌🌆
Αν σου ακούγεται ενδιαφέρον, μπορείς να το μοιραστείς με την παρέα σου, ή, αν δεν έχεις κάνει ήδη, να κάνεις subscribe.
Πόλεις για Ανθρώπους #23
Μπορεί το πρώτο γράμμα από εδώ να στάλθηκε στις 14/02/2021, όμως αυτό το ταξίδι ξεκίνησε στις 10/01/2021 με το κείμενο που θα συνόδευε και την αρχή της Kineo την επόμενη ημέρα. Τη Τρίτη που μας έρχεται, ανήμερα των γενεθλίων, θα μοιραστώ μαζί σας μαθήματα από αυτό το χρόνο, αλλά και το τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.
Ένα από αυτά τα μαθήματα πάντως είναι και το πόσο με έχει βοηθήσει αυτό το newsletter. Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να γράφω για την απόσταξη του διαβάσματος μου, και αποφάσισα να δημοσιεύω τα κείμενα ώστε να πιέσω τον εαυτό μου να το κάνει συνήθεια. Από τότε μετράμε συνολικά 22 κείμενα και εκατοντάδες λινξ και θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά όλους όσους έχουν διαβάσει έστω και ένα.
Για σήμερα, πρώτα θα σας ζητήσω μία χάρη. Να δαπανήσετε 2 λεπτά (μετρημένα) ώστε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες για το τι σας ενδιαφέρει και γιατί διαβάζετε αυτό το γράμμα. Μπορείτε να βρείτε το ερωτηματολόγιο εδώ.
Στη συνέχεια, θέλω να μοιραστώ ξανά κάποια κείμενα που ξεχώρισα από την προηγούμενη χρονιά. Αν δε τα έχετε διαβάσει ήδη, πιστεύω πως αξίζουν το χρόνο σας.
1. Το πρώτο
«Προσποιήσου ότι είναι πόλη» είναι πλέον η ατάκα επιλογής μου όταν παρατηρώ αυτοκίνητα να μη σταματάνε σε διαβάσεις, να παρκάρουν σε πεζοδρόμια κ.ο.κ.
2. Το πιο ανοιγμένο mail
Ίσως έφταιξε και ο τίτλος που κανονικά πρέπει να έρχεται με trigger warning.
3. Το πιο υποτιμημένο
Ενώ ήταν το post με το μεγαλύτερο reach στα social media, είναι στο χαμηλότερο 20% σε προβολές. Ίσως γιατί είχα βάλει λάθος λινκ. Λέω εγώ τώρα.
4. Το πιο απολαυστικό
Για εμένα δηλαδή, το να διαβάσω για αυτό και να το γράψω.
5. Το πιο επείγον να σταλεί στο Δήμαρχο σας
Είναι το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε ώστε να γυρίσουν σελίδα οι αστικές μεταφορές στις πόλεις μας.
Μπορείτε να βρείτε και τα 22 γράμματα εδώ. Τα λέμε ξανά εκτάκτως τη Τρίτη, και του χρόνου!
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Ο Στάθης Καλύβας γράφει για την απροσδόκητη για πολλούς νεωτερικότητα της Αθήνας, η οποία στο σχεδιασμό της θυμίζει περισσότερο την Ουάσιγκτον ή την Μπραζίλια παρά τη Ρώμη και τη Βαρκελώνη. Αν σας φανεί ενδιαφέρον το άρθρο και θέλετε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο του Γιάννη Τσιώμη, «Η Αθήνα ξένη στον εαυτό της».
Σε σχέση με το 2021, με σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό, έχουμε 61% περισσότερα αυτοκίνητα (5,5εκ.) και 93% περισσότερες μηχανές (1,6εκ.). Δεν είναι λίγα τα οχήματα που μετράνε στη λίστα και τις δύο χρονιές μιας και η μέση ηλικία αυτοκινήτου στην Ελλάδα είναι τα 16 έτη και η οικονομική μας κατάσταση μας έχει οδηγήσει στο να μην αγοράζουμε εύκολα καινούρια (-66% νέα ΙΧ). Ταυτόχρονα, τα έσοδα από τα ΜΜΜ στην Αττική έχουν μειωθεί κατά 41%. Από το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο γράφημα του Αχιλλέα Χεκίμογλου.
Πόλεις του Κόσμου
Και αν όλα μας τα καινούριο κτήρια ήταν παλιά κτήρια;
Η αντάρτικη αστικοποίηση του Peter Barber.
Σήμερα υπάρχουν 2.500 καταγεγραμμένα μελίσσια στις ταράτσες του Παρισιού, εγκατεστημένα από εταιρείες που θέλουν να ενδυναμώσουν τα πράσινα διαπιστευτήρια τους.
Στους δρόμους όπου το Βερολίνο μείωσε τα όρια ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα, το NO2 μειώθηκε κατά 7-9% σε σύγκριση με δρόμους με υψηλότερες ταχύτητες. Η Αθήνα είναι 16η από 858 Ευρωπαϊκές πόλεις στις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου.
Επισκόπηση της πορείας του CityDAO μέχρι σήμερα, μιας κοινότητας που με τη χρήση blockchain, πειραματίζεται με την οικοδόμηση της πόλης του μέλλοντος (στο Ουαϊόμινγκ).
Μεταφορές
Στη Γαλλία, οι διαφημίσεις για αυτοκίνητα θα αρχίσουν να θυμίζουν αυτές για το τσιγάρο, μιας και θα πρέπει να συνοδεύονται από προειδοποιητικά μηνύματα όπως «Για μικρές αποστάσεις, περπατήστε ή ποδηλατίστε».
Μικροκινητικότητα
Η αναθεωρημένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων θα καταστήσει υποχρεωτική την ύπαρξη χώρου στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα νέα και ανακαινισμένα κτίρια στην ΕΕ.
Η κοινόχρηστη μικροκινητικότητα είναι πιο πιθανό να αντικαταστήσει τη χρήση ΜΜΜ, η προσωπική μικροκινητικότητα είναι πιο πιθανό να αντικαταστήσει το αυτοκίνητο, ενώ και οι εκπομπές του κύκλου ζωής από την κοινή χρήση ενός e-bike/e-scooter είναι υψηλότερες από την κατοχή ενός.
Τι βλέπουμε / ακούμε
📹: Πως είναι όντως να ποδηλατείς στο Παρίσι μετά τις ραγδαίες αλλαγές των τελευταίων χρόνων;
📹: Με άλλο ένα τούνελ θα είναι εντάξει.
🎧: Το MOT (‘Modicum of Transport’), το ενεργειακό κόστος μεταφοράς ενός ατόμου για ένα χιλιόμετρο, explained.
Δουλειές
General Manager Greece, Lime (Αθήνα)
Senior Benefits Specialist, TIER Mobility (Αθήνα)
Embedded Software Engineer, Speen (Αθήνα)
Πρόταση Βιβλίου
The Walker: On Finding and Losing Yourself in the Modern City: Ένα επιστημονικό έργο που φιλοσοφεί την πράξη του να περπατάς στην πόλη, κυρίως μέσα από αναφορές στη λογοτεχνία του 19ου αιώνα. Γιατί η μετακίνηση στη σύγχρονη πόλη είναι κάτι περισσότερο από το να φτάσεις από το Α στο Β, αλλά ένας τρόπος να καταλάβεις ποιος είσαι, πού βρίσκεσαι και που πας.