Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα #2
Επιπλέον, τροχαία, Ανάπλαση Α.Ε., θέλω μια πόλη, όχι ένα μουσείο, ο πολεοδομικός σχεδιασμός της δυναστείας των Κιμ, 15 βιβλία για τις πόλεις, αντίο Superpedestrian, Bird, και Hyperloop, Sphere
“Η μισή Ελλάδα ζει στο 4% της επικρατείας” ήταν ο τίτλος προχθεσινού άρθρου της Καθημερινής. Ο υπότιτλος ήταν “Το τετραπλό πλήγμα από την υπερβολικά άνιση κατανομή του πληθυσμού και το στοίχημα της αποκέντρωσης”.
Η ανάγκη για αποκέντρωση στο δημόσιο διάλογο επικοινωνείται ως αυτονόητη και οικουμενική. Αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο. Και με τον τρόπο που παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο άρθρο, αυτή η θέση είναι ηττοπαθής και απαισιόδοξη.
Δυσχεραίνει τις συνθήκες διαβίωσης στο λεκανοπέδιο
Η υπερσυγκέντρωση σε εξαιρετικά περιορισμένο χώρο της επικρατείας καθιστά ανυπόφορες τις συνθήκες διαβίωσης στην Αττική και απειλεί με ερημοποίηση την περιφέρεια.
Ποιες είναι ακριβώς οι “ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης στην Αττική” οι οποίες αναφέρει το άρθρο; Η τιμή των ενοικίων χρησιμοποιείται ως μια ένδειξη της ανυπόφορης ζωή στην πόλη. Όμως η σχέση είναι αντίστροφη. Ακριβώς επειδή δεν είναι ανυπόφορη η ζωή είναι ακριβά τα ενοίκια. Η ζήτηση είναι αυτή που αυξάνει τις τιμές και δείχνει τις προτιμήσεις μας. Για εμένα που μένω σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, ανυπόφορο θα ήταν να μην έχω διαφορετικές κουζίνες, μουσεία, παιδικές χαρές, πάρκα, κινηματογράφους, και εκδηλώσεις στα 15 λεπτά με το ποδήλατο ή τα πόδια. Είναι ανυπόφορες η Νέα Υόρκη ή η Σιγκαπούρη που έχουν τα πιο ακριβά ενοίκια στον κόσμο;
Αφαιρεί δυναμική και προοπτικές από την επαρχία
Πέραν του γεγονότος, αυτή η δήλωση δεν μεταφέρει άλλη πληροφορία. Γιατί είναι καλύτερο το να μην συσσωρεύεται αυτή η δυναμική; Έχω ξαναγράψει πως όσον αφορά την οικονομική, τεχνολογική, και πολιτισμική εξέλιξη του είδους μας όσο αυξάνεται η πληθυσμιακή συγκέντρωση στα αστικά κέντρα, τόσο αυξάνονται τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από αυτή. Έχουμε ελάχιστο ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Μήπως το θέλουμε να δουλεύει μαζί; Η αναγεννησιακή Φλωρεντία, το Λονδίνο του 19ου και η Silicon Valley του 20ού αιώνα θα απαντούσαν πως ναι.
Στο άρθρο επίσης αναφέρεται πως
“Στην έντονη αστικοποίηση, με τα χαρακτηριστικά της υπερσυγκέντρωσης του πληθυσμού σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο τμήμα της επικρατείας, οδήγησε η διαχρονική επιλογή της εσωτερικής μετανάστευσης ως απόρροιας του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης.”
Υπάρχει όμως χώρα που να αναπτύχθηκε επιτυχημένα τον τελευταίο αιώνα με μοντέλο περιφερειακής ανάπτυξης; Απασχολεί την Κίνα, την Ινδία, ή το Βιετνάμ αυτό το ερώτημα;
Ναρκοθετεί τις μελλοντικές προβολές στο δημογραφικό
“Στο μεταξύ, ούτε η δημογραφική κρίση είναι σε θέση να αντιστρέψει τα πληθυσμιακά μεγέθη της Αττικής.”
Δεν υπάρχει φιλόδοξη δυναμική πόλη που να θέλει να μειωθεί ο πληθυσμός της. Πόσο μάλλον οι σύγχρονες πόλεις που ανταγωνίζονται για το παγκόσμιο ταλέντο. Οπότε αυτά είναι καλά νέα.
Υπερτονίζει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης
“Ωστόσο, προστέθηκε πλέον και η παράμετρος της κλιματικής αλλαγής, την οποία οι κάτοικοι της πρωτεύουσας καλούνται να διαχειριστούν από εξαιρετικά μειονεκτική θέση λόγω των προβλημάτων που απορρέουν από τη δομή της.”
Είναι αλήθεια πως η Αθήνα παρουσιάζει μεγάλη ένταση της αστικής θερμικής νησίδας. Όμως οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής δεν περιορίζονται σε αυτή και είναι πιο εύκολο να προστατεύσεις 100 ανθρώπους αν είναι σε ένα σημείο παρά διασκορπισμένοι.
Ακόμα πιο σημαντικά, όσο πιο απλωμένοι είμαστε τόσο πιο δύσκολο γίνεται να μειώσουμε τους δείκτες που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Η υψηλότερη πυκνότητα του πληθυσμού μειώνει την κατά κεφαλήν ανάγκη για ενέργεια στις μεταφορές, τη θέρμανση και τις υποδομές. Επιτρέπει επίσης αποτελεσματικότερα συστήματα δημόσιων μεταφορών και συντομότερες μετακινήσεις. Ο συμπαγής αστικός σχεδιασμός ενθαρρύνει το περπάτημα και την ποδηλασία, μειώνοντας την εξάρτηση από τα προσωπικά οχήματα. Επιπλέον, οι κοινόχρηστοι τοίχοι στις πολυκατοικίες μειώνουν τις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης σε σύγκριση με τις ανεξάρτητες κατοικίες. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν συλλογικά σε χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και χαμηλότερο κατά κεφαλήν αποτύπωμα άνθρακα στις πυκνές αστικές περιοχές σε σύγκριση με τις εκτεταμένες.
Τέλος, η υπέρτατη προστασία του πλανήτη είναι η απόλυτη απουσία ανθρώπινης δραστηριότητας. Ίσως δεν πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε παντού.
Συγκέντρωση ή αποκέντρωση
Η αποκέντρωση μπορεί να είναι πολύτιμη αποστολή αλλά όχι για τους λόγους που αναφέρει το άρθρο. Ένας λόγος θα ήταν η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινοτικής ταυτότητας. Ένα άλλο, πιο ισχυρό, αφήγημα μπορεί να επικεντρωθεί στο δικαίωμα των συμπολιτών μας που θέλουν να ζήσουν στην επαρχία να μπορούν να το κάνουν χωρίς να πρέπει να θυσιάσουν την υγεία ή την εκπαίδευση τους. Αυτή όμως δεν είναι ούτε οικονομική, ούτε περιβαλλοντική πολιτική.
Στο μόνο σημείο που θα συμφωνήσω με το άρθρο είναι πως “πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια παρεμβάσεων στην Αττική με στόχο να αντιστραφεί μέρος των σχεδιασμών που τη διαμόρφωσαν”. Δε θα συμφωνήσω με τον απαισιόδοξο τόνο του όμως. Αυτά τα περιθώρια είναι μεγάλα και το εμπόδιο στο να τα εκμεταλλευτούμε είναι το θάρρος και η πολιτική βούληση, όχι το κόστος ή η άγνοια για το τι πρέπει να γίνει.
Οι πόλεις δεν είναι απλά τόποι διαμονής. Αποτελούν την κινητήρια δύναμη της καινοτομίας, της ανάπτυξης, και του πολιτισμού. Μια προοδευτική κοινωνία θα πρέπει να νοιάζεται για το πως, με μελετημένο σχεδιασμό και διακυβέρνηση, θα τις καλλιεργήσει. Όχι πως θα τις περιορίσει.
Ελλάδα
“Μία από τις θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας είναι ότι κατέχει ένα από υψηλότερα ποσοστά νεκρών (56%) σε τροχαία δυστυχήματα που συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 36%.”
Τα έσοδα του Δήμου Αθηναίων θα ξεπεράσουν για δεύτερη χρονιά το 1 δις ευρώ, ενώ για πρώτη φορά το ύψος του επενδυτικού προγράμματος διαμορφώνεται στα 180,55 εκατ. ευρώ.
Η Ανάπλαση Α.Ε. για την οποία προκλήθηκε σάλος όταν έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση άλλαζε τη σύνθεση του ΔΣ της εταιρείας αποκλείοντας τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων από την προεδρία της, υπέγραψε συμβάσεις για έργα και αναθέσεις συνολικού ύψους 10,42 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Περί συγκατοίκησης στην Ελλάδα.
Μπορεί η Αθήνα να γίνει πόλη ποδηλάτων;
Αντίο Ideal. Ο εκατονταετής κινηματογράφος δίνει τη θέση του σε ξενοδοχείο.
Αστική ζωή
“Ελπίζω κάποια μέρα να περπατάω με τα παιδιά μου στο Lower East Side ή στο Upper West Side ή στο Brooklyn Heights. Θα περάσουμε από ένα από τα μέρη όπου ζούσαν οι πρόγονοί μου και το κτίριο θα έχει εξαφανιστεί. Στη θέση του θα στέκεται μια πολυκατοικία, που θα στεγάζει μια νέα γενιά Νεοϋορκέζων.” Θέλω μια πόλη, όχι ένα μουσείο. Και πως μπορή η πόλη να χτίσει σπίτια για ένα εκατομμύριο νέους κατοίκους.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους αρχιτέκτονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αντιμετωπίσουν την αστική εξάπλωση και να "δημιουργήσουν βιώσιμη πυκνότητα" στις αμερικανικές πόλεις.
Τι έχουν κάνει Παρίσι, Βαρκελώνη και Βρυξέλλες για να περιορίσουν τη χρήση του αυτοκινήτου.
Πώς η μεγαλύτερη αγορά της Πόλης του Μεξικού, που το 2019 παρήγαγε 565 τόνους οργανικών αποβλήτων κάθε μέρα, καταπολεμά τη σπατάλη τροφίμων.
Σχετικά με τον πολεοδομικό σχεδιασμό της δυναστείας των Κιμ στην Πιονγκγιάνγκ.
Αυτές οι πόλεις δοκιμάζουν συστήματα επεξεργασίας μικρής κλίμακας και ανακύκλωσης λυμάτων για να μπορούν να παρέχουν αξιόπιστα νερό. Και τι κάνει η Βαρκελώνη.
Το Ρίο ντε Τζανέιρο, προσπαθεί να προσελκύσει προγραμματιστές, εμπόρους κρυπτονομισμάτων και ψηφιακούς νομάδες για να αντιστρέψει τη συρρίκνωση της πόλης.
Μετά τους αγώνες, το Ολυμπιακό χωριό του Παρισιού θα μετατραπεί σε κατοικίες για περίπου 6.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού αριθμού κοινωνικών κατοικιών, καθώς και σε γραφεία για 6.000 εργαζόμενους. Ένας σημαντικός στόχος του είναι να επανασυνδέσει τα φτωχότερα βόρεια προάστια του Παρισιού με τον ποταμό Σηκουάνα. Η διοργάνωση γενικότερα έδωσε την ευκαιρία στην πόλη να επιταχύνει τον “πράσινο” μετασχηματισμό.
15 βιβλία του 2023 για τις πόλεις.
Το μεγαλύτερο σφαιρικό αντικείμενο στον κόσμο, με ύψος 112 μέτρα και πλάτος 157 μέτρα. Η μεγαλύτερη οθόνη βίντεο στον κόσμο, με 54.000 τετραγωνικά μέτρα οθονών LED στο εξωτερικό του. Μια οπτική εμπειρία σε ανάλυση 18K, με 160.000 ηχεία. Το 2023 ήταν η χρονιά του Sphere.
Βιώσιμη κινητικότητα
Περί της διόγκωσης των αυτοκινήτων τις τελευταίες δεκαετίες και τα αποτελέσματά της.
Ο εκδικητής που βρίσκει κλεμμένα ποδήλατα στο Ρέικιαβικ.
Κανονικά, το κανάλι Mrgunsgear στο Youtube επικεντρώνεται σε όπλα, πολιτικές ειδήσεις, και εξοπλισμό επιβίωσης. Όμως πρόσφατα ανέβασε ένα review για ένα e-bike και την αξία του, και όχι μόνο σε κάποιον εμφύλιο πόλεμο. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών ποδηλάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 269% μεταξύ 2019 και 2022
Τεχνολογία
Πώς η May Mobility απέφυγε την παγίδα των ρομποταξί και έγινε η πιο αποδοτική εταιρεία αυτόνομων οχημάτων.
Τι σημαίνει η κατάρρευση της Superpedestrian για τα κοινόχρηστα πατίνια. Ό,τι και της Bird. Πολύ χρήσιμο σε συγκεκριμένα μέρη, που όμως έχει χαμηλά περιθώρια κέρδους και είναι επιχειρησιακά πολύ δύσκολο. Α, και εξαρτάται από το να υπάρχουν πολλά ελεύθερα κεφάλαια.
Αντίο επίσης στην Hyperloop.
Οι κατά παραγγελία μικρομεταφορές (microtransit) επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό και το κόστος δεν μειώνεται όσο αυξάνονται οι χρήστες.
Μπορούν η πληροφορική και η τεχνητή νοημοσύνη να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της αστικής ασφάλειας;
Το Σαν Φρανσίσκο διερευνά μια νέα επιλογή κινητικότητας που περιλαμβάνει μικρά, ηλεκτρικά αυτόνομα οχήματα που ταξιδεύουν στις δικές τους αποκλειστικές λωρίδες.