Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται
Επιπλέον, πικνίκ στη Champs-Élysées, land value tax για καταστήματα, 100 πόρτες της Κυψέλης, η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης ακύρωσε τη τιμολόγηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, επιστρέφει η Lime
Σήμερα έχουμε μόνο λινκς γιατί ο γιος μου έσπασε την οθόνη του laptop με ένα… αυτοκινητάκι.
Καλή ψήφο!
Ελλάδα
Στην Ελλάδα πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια σε τιμές μικροσωματιδίων βρίσκονται ο Πειραιάς, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Λάρισα και ο Βόλος.
Τα κοινόχρηστα πατίνια της Lime επιστρέφουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
«Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Εως και 11.000 ευρώ η επιδότηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ίδια με τους προηγούμενους κύκλους για όλα τα υπόλοιπα.
Τέσσερα ταξί στη Θεσσαλονίκη με οδηγούς πιστοποιημένους διασώστες κυκλοφορούν με βάρδιες όλο το 24ωρο.
Το πρώτο smart micromobility hub της Αττικής, τοποθετήθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Ηράκλειο.
Πώς αντιμετωπίζονται τα κυκλοφοριακά προβλήματα που προκύπτουν το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς; Στη Σαντορίνη το μήκος του συνολικού στόλου αυτοκινήτων στο νησί είναι μεγαλύτερο από αυτό του οδικού δικτύου.
Η θερμοκρασία στο Αιγάλεω και στο Περιστέρι μπορεί να φτάσει 7 έως 8 βαθμούς υψηλότερα από ό,τι στην Κηφισιά κατά τη διάρκεια των καυσώνων. Περισσότεροι από δύο στους 10 κατοίκους της Αθήνας ζουν σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε ελεύθερους χώρους αστικού πρασίνου, ενώ οκτώ στους 10 κατοίκους με χαμηλό εισόδημα δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε πάρκα και άλση.
Πέρι κάθετων κήπων και των λίγων παραδειγμάτων που μπορούμε να επισκεφτούμε στην Αθήνα.
Υπογραφές για μέσο σταθερής τροχιάς στην Κρήτη.
Το 2023, τουλάχιστον 14 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε περιστατικά που σχετίζονται άμεσα με τη θερμική καταπόνηση.
Ενδιαφέρουσες μαρτυρίες 20άρηδων και των 30άρηδων για τη σχέση τους με το αυτοκίνητο. 1 στις 10 το απολαμβάνει, όλες οι υπόλοιπες ταλαιπωρούμαστε.
Υπάλληλος του Δήμου Μετεώρων εμφανίστηκε στη δουλειά του 13 χρόνια μετά.
Μια Βρετανή εικαστικός σχεδίασε 100 πόρτες της Κυψέλης και τις έκανε βιβλίο.
Αστική ζωή
«Δεν υπάρχει τρόπος να επιδιώξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να επιδιώξουμε λειτουργικές πόλεις, διότι όλοι οι λειτουργικοί θεσμοί βασίζονται σε αυτές. Επιπλέον, δεν υπάρχει τρόπος να επανασχεδιάσουμε ή να αναδιοργανώσουμε την κοινωνία χωρίς να επανασχεδιάσουμε και να αναδιοργανώσουμε τις πόλεις».
Η ιστορία του Σαν Φρανσίσκο στη λήψη συλλογικών αποφάσεων βοήθησε να αποτραπεί ο τεμαχισμός της πόλης από τους αυτοκινητόδρομους. Σήμερα, η ίδια κληρονομιά εμποδίζει την πόλη να χτίσει αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα: περισσότερες κατοικίες.
Τα Webster Apartments, ένα από τα τελευταία οικοτροφεία του Μανχάταν μόνο για γυναίκες.
Γιατί τα κτίρια σήμερα είναι απλά και λιτά, ενώ τα κτίρια πριν τον 20ο αιώνα ήταν περίτεχνα διακοσμημένα; Μάλλον απλά σταματήσαν να μας αρέσουν.
Το Τόκιο αποκτά τον δικό του υπερυψωμένο πεζόδρομο σα το High Line της Νέας Υόρκης.
Σκληροπυρηνικοί DIY έχτισαν 36 προσιτές κατοικίες από το μηδέν.
Όταν οι άνθρωποι λένε μια γειτονιά είναι ενδιαφέρουσα, αυτό που συχνά εννοούν είναι ότι έχει υψηλή συγκέντρωση ενδιαφερόντων καταστημάτων λιανικής. Η γειτονιά ευημερεί, τα ενοίκια ανεβαίνουν, και τα ίδια καταστήματα που έφεραν αυτή την ευημερία, δυσκολεύονται και κλείνουν. Πως θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο της αξίας που δημιουργούν;
«Στη Δύση, οι ειδικοί το καταδίκασαν ως κοινωνική μηχανική, επειδή παρεμβαίνεις στην ελευθερία των ατόμων», δήλωσε ο κ. Liu. «Αλλά εμείς το κάναμε - και το πετύχαμε». Σήμερα, σχεδόν το 80 τοις εκατό των κατοίκων της Σιγκαπούρης ζουν σε δημόσιες κατοικίες.
Η Ατλάντα δίνει χώρο στο γκράφιτι και ξεκινάει μια συζήτηση για τη δημόσια τέχνη.
Χιλιάδες Παριζιάνοι συμμετέχουν σε δωρεάν πικνίκ στη Champs-Élysées. Άντε και στην Πανεπιστημίου.
Βιώσιμη κινητικότητα
H κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης σοκάρε τους πάντες ακυρώνοντας τη τιμολόγηση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 30 Ιουνίου και να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση των ΜΜΜ. Σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις διοδίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί στους δρόμους του Μανχάταν και είναι έτοιμες να χρεώσουν τους οδηγούς. Εγκαταλείπεται έτσι ένα σχέδιο δεκαετιών για πολιτικούς λόγους σε μια κρίσιμη εκλογική χρονιά.
Μια έρευνα του 2021 σε 35 μεγάλες πόλεις έδειξε ότι οι γυναίκες ποδηλατούν όσο και οι άνδρες μόνο αφού το συνολικό μερίδιο του ποδηλάτου ξεπερνούσε το 7%. Δηλαδή αφού υπάρξει μια κρίσιμη μάζα στο δρόμο. Τα προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη κάλυψη του χάσματος.
Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει τις εκπομπές CO2 από τις μεταφορές ανάλογα με το εισόδημα, το φύλο, την τοποθεσία, την εθνικότητα και την ηλικία. Αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ένα νέο βιβλίο υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός των δρόμων, και όχι τα ανθρώπινα λάθη, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις ΗΠΑ. Τα γράψαμε και εδώ.
Προς έκπληξη κανενός, έρευνα λέει ότι οι άνθρωποι που τους αρέσει να πειράζουν τις εξατμίσεις του αυτοκινήτου τους είναι ψυχωτικοί.
Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Νέας Υόρκης βοηθά τυφλούς αναβάτες να κάνουν βόλτες με ποδήλατο.
Τεχνολογία
«Ένα απόγευμα Τετάρτης τον Αύγουστο, ο Daniel Posada και η φίλη του φώναζαν ο ένας στον άλλο σε μια στάση λεωφορείου όταν κάποιος κάλεσε το 100. Από μια ταράτσα ένα μίλι μακριά, το αστυνομικό τμήμα της Chula Vista ξεκίνησε τους ρότορες ενός drone βάρους 13 κιλών».
Ως προς το θέμα της σχέσης της gen Z με το αυτοκίνητο, φαίνεται πως κ αλλού τελικά εναρμονίζεται με των μεγαλύτερων, παρόλο που αρχικά φαίνεται να είναι λιγότερο ενθουσιώδης:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-03-01/is-gen-z-really-done-with-driving-cars-don-t-bet-on-it
Μια σκέψη σχετικά με διαφορές θερμοκρασίας σε περιοχές Αττικής: συχνά ως ανοιχτοί,“ελεύθεροι” χώροι χαρακτηρίζονται γήπεδα κ άλλες εγκαταστάσεις για οργανωμένα σπορ, κυρίως ποδόσφαιρο-μπάσκετ. Αυτά από άποψη θερμικής απόδοσης δε μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από υπαίθριο πάρκινγκ, ειδικά αυτά με τα λαστιχένια δάπεδα τύπου ταρτάν κλπ ή το πλαστικό χορτάρι. (Και φυσικά έχουν πάντα ΚΑΙ πάρκινγκ, τι, με το λεωφορείο θα’ρθει ο κόσμος!🙃)
Και όμως, συχνά οι δημοτικές αρχές προτιμούν να προωθήσουν κατασκευές γηπέδων σε δημοτική γη, αντί έστω να διατηρήσουν το χώμα κ τα φυτά που υπάρχουν - για να φυτέψουν δέντρα, ούτε λόγος.
Τέτοια διαχείριση όχι μόνο θα βοηθούσε στην ανακούφιση απ’τή ζέστη κ τη ρύπανση, αλλά θα έκανε κ τον χώρο πολυχρηστικό κ κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, κ ενδιαφερόντων. (Το ίδιο ισχύει κ για τις σχολικές αυλές παρεπιπτόντως, όπου τώρα βασικά φυτρώνουν μόνο…μπασκέτες).
Εννοείται ότι γήπεδα κ εγκαταστάσεις παίρνουν ένα σωρό λεφτά για να χτιστούν κ συνεχίζουν να τραβάνε λεφτά για τη συντήρηση τους, άλλο άπατο βαρέλι κι αυτό🤑😎, ενώ τα δεντράκια στοιχίζουν πολύ λιγότερο.
Άραγε, έχει τεθεί ποτέ στους πολίτες των πυκνοκατοικημένων περιοχών το ερώτημα με αυτή τη μορφή:
θες στη γειτονιά σου γήπεδο με τσουρουφλιστές κερκίδες, κ χαλάλι οι ακραίες καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ή προτιμάς στο ίδιο μέρος ένα σκιερό πάρκο με δέντρα, βρύση, χώρο να παίξουν όσα παιδιά θέλουν ό,τι παιχνίδι τους κατέβει, κ κάνα παγκάκι για να δροσιστείς τα απομεσήμερα του καλοκαιριού;
Αν ναι, τί απάντησαν;