Μηνύστε το δήμο σας
Επιπλέον, η τραγική κατάσταση των λεωφορείων στην Αττική, «η Γραμμή» γίνεται κουκκίδα, το Παρίσι διπλασίασε τη χρήση ποδηλάτου μέσα σε ένα χρόνο, κακά νέα για πόλεις και γονιμότητα
Κάθε 14 ώρες θρηνούμε και ένα άτομο που χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα. To 77% μέσα στον αστικό ιστό, με τον ευρωπαικό μέσο όρο στο 38%. Στις αστικές περιοχές, οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου (πεζοί, ποδηλάτες και χρήστες μηχανοκίνητων δικύκλων) αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των συνολικών θανάτων.
Για το θέμα αυτό, μίλησε στην εκπομπή «Νewsroom» της ΕΡΤ ο Αντώνης Μορφονιός, εξειδικευμένος Σύμβουλος Τροχαίων ατυχημάτων και δρ. Οικονομολόγος στο ΕΚΠΑ. Εκτός από τα στατιστικά, τα οποία έχουμε αναφέρει πολλές φορές, αναμενόμενα εξοργιστική είναι και η δημοσιογραφική κάλυψη. Με επιτομή το victim blaming με αηδίες τύπου «αυτό είναι η κουλτούρα του πως είμαστε σα πεζή;» για να εξηγήσουν το σχετικό ποσοστό θανάτων. Τα έχω συνηθίσει αυτά, οπότε το μεγαλύτερο μου θέμα είναι η λύση που προτείνεται και από τον ειδικό. «Πρέπει να βελτιώσουμε την οδική μας συμπεριφορά. Να βελτιώσουμε την παιδεία μας».
Ενώ μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες πληγές της κοινωνίας μας, δεν ασχολείται κανείς να μελετήσει τις λύσεις και μένει με τις προκαταλήψεις του. Δηλαδή πως οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης με τις οποίες μας συγκρίνουν έλυσαν το πρόβλημα επειδή είναι πιο μορφωμένοι και εμείς οι Βαλκάνιοι απλά δεν καταλαβαίνουμε.
Η δική μου πρόταση; Στο επόμενο συμβάν, μηνύστε το δήμο σας.
Η πόλη του Λος Άντζελες θα καταβάλει έως και 9,5 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει την αγωγή μιας γυναίκας η οποία ισχυρίστηκε ότι μια κακοσχεδιασμένη διασταύρωση ήταν η αιτία μιας τροχαίας σύγκρουσης που την τραυμάτισε.
Στην Ολλανδία, οι οδικές αρχές μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για ατυχήματα εάν ο οδικός σχεδιασμός τους είναι χειρότερος από μια γνωστή, εμπειρικά ασφαλέστερη εναλλακτική λύση.
Το Ελσίνκι μηδένισε τους θανάτους στο δρόμο. Όχι με καμπάνιες στα σχολεία και τα μετρό, αλλά με χαρακτηριστικά σχεδιασμού των δρόμων, όπως στενές λωρίδες και φυσικά εμπόδια (π.χ. δέντρα), πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα του παραβάτη, και ενδελεχείς έρευνες για κάθε τροχαίο, προκειμένου να εντοπίσει τα βαθύτερα αίτια του και να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές.
Ναι, όταν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν φοράνε ζώνη στο αυτοκίνητο ή κράνος στη μηχανή υπάρχει ανάγκη και για ενημέρωση και εκπαίδευση. Όμως είναι ξεκάθαρο από οποιαδήποτε χώρα έχει πάρει το θέμα σοβαρά πως τα μεγάλα οφέλη έρχονται από τον αστικό σχεδιασμό. Αν κάποιος φοβάται πως θα γρατζουνίσει το αυτοκίνητο του, δεν τρέχει. Αν κάποιος ξέρει πως θα έρθει το πρόστιμο, δεν τρέχει. Αν κάποιος βρίσκει συνέχεια σαμαράκια, δεν τρέχει. Απλά τα πράγματα.
Και αν θέλαμε να γίνουμε πραγματικά πρωτοπόροι, θα πρότεινα να αλλάξουμε και τον τρόπο που κατανέμουμε το κόστος των προστίμων. 80% στον παραβάτη, 20% στους αρμόδιους σχεδιασμού και τεχνικών έργων. Με την ανάθεση οικονομικής ευθύνης, υπάρχει άμεσο κίνητρο για τη βελτίωση του οδικού σχεδιασμού και των υποδομών για την πρόληψη των ατυχημάτων και της υπερβολικής ταχύτητας. Κάτι τέτοιο θα ευθυγράμμιζε τους στόχους των τμημάτων με τους στόχους της δημόσιας ασφάλειας που μας απασχολεί τόσο πολύ. Θεωρητικά τουλάχιστον.
Ελλάδα
Η τραγική κατάσταση των λεωφορείων στην Αττική, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας αγγίζει πλέον τα 19 έτη, από 13 στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Υπάρχει στρατηγική κατεύθυνση για την αναπτυξιακή και πολεοδομική εξέλιξη της Θεσσαλονίκης; Το Fly Over πάντως προσωρικά παγώνει.
Ψηφιακό παρατηρητήριο για την βαδισιμότητα στην Αθήνα.
Σφραγίστηκαν οι αυθαίρετοι όροφοι στο ξενοδοχείο COCO-MAT.
Οι «νταντάδες της γειτονιάς» εκπαιδεύονται στη διάσωση παιδιών.
Οι ομάδες που διακρίθηκαν στο Apps4Athens Hackathon.
Το μέλλον του Εθνικού Κήπου.
Αστική ζωή
Το Παρίσι διπλασίασε τη χρήση ποδηλάτου μέσα σε ένα χρόνο.
Τι καταλάβαινε ο William Whyte για το δημόσιο χώρο και την εχθρική αρχιτεκτονική.
THE SIMS™ 4 FOR RENT.
Η αυξανόμενη πυκνότητα πληθυσμού προβλέπει μείωση των ποσοστών γονιμότητας.
Η επίδραση των οικιακών καμερών ασφαλείας στις γειτονιές.
Τα drive-throughs-μεγαθήρια εξηγούν τα πάντα που πάνε λάθος με τις αμερικανικές πόλεις. Ένας άλλος πιο απροσδόκητος θύτης; Η πυροσβεστική.
Προς έκπληξη κανενός, οι Σαουδάραβες μειώνουν τις φιλοδοξίες τους για την γραμμική πόλη μήκους 170 χιλιομέτρων, με μόλις το 1% αυτού να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2030.
Οι ύαινες του Χαράρ.
Βιώσιμη κινητικότητα
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της McKinsey, η παγκόσμια αγορά μικροκινητικότητας αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 360 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, από 175 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 - κυρίως λόγω των πωλήσεων ηλεκτρονικών ποδηλάτων. Η Ευρώπη προβλέπεται να διεκδικήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης, με αναμενόμενη αξία 145 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αύξηση σχεδόν 3 φορές.
Η Shell, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση για φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, σχεδιάζει να εκποιήσει 1.000 βενζινάδικα τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι υποστηρικτές της τιμολόγησης της κυκλοφοριακής συμφόρησης στη Νέα Υόρκη ήταν σχεδόν διπλάσιοι των ατόμων που αντιτάχθηκαν στα επερχόμενα διόδια κατά τη διάρκεια του τελικού γύρου δημόσιας διαβούλευσης. Για την ίδια πόλη, υπολογίστηκε πως τα διπλοπαρκαρισμένα φορτηγά διανομής κοστίζουν περισσότερα από 240 εκατομμύρια δολάρια σε ρύπανση και χαμένη παραγωγικότητα.
Τεχνολογία
Κάποιες πόλεις χρησιμοποιούν κάμερες τεχνητής νοημοσύνης για να κρατήσουν τις λωρίδες λεωφορείων καθαρές. Μια άλλη σχετική εφαρμογή, χρήσιμη στην Αμερική, είναι η ανίχνευση όπλων στο μετρό.
Athens needs to follow the example of Paris. I can't stop thinking about how more viable the city would be if it was more accessible and conducive to bike riders.