Το μήνυμα μιας πόλης
Επιπλέον, Αθήνα και ζέστη, η Βαρκελώνη απαγορεύει τα Airbnb ενώ το Πόρτο τα χρησιμοποιεί, Μεγάλη Βρεταννία, περιστέρια, skateboard, αυτοθεραπευούμενο τσιμέντο-μπαταρία, τα μαθήματα του AMS
Παρακαλώ συμπληρώστε αυτή την έρευνα για να σας γνωρίσω καλύτερα. Ευχαριστώ!
Οι σπουδαίες πόλεις προσελκύουν φιλόδοξους ανθρώπους. Το αισθάνεσαι όταν περπατάς σε μια τέτοια πόλη. Με εκατό ανεπαίσθητους τρόπους, η πόλη σου στέλνει το μήνυμα: μπορείς να κάνεις περισσότερα, πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο. - Paul Graham, Cities and Ambition, 2008
Η Αθήνα τι μήνυμα μας στέλνει; Μάλλον είναι κάτι τύπου παράτα τα, δεν αξίζεις περισσότερα, δεν έχει νόημα.
Από τους εκατό ανθρώπους που θα μιλήσεις πόσοι βλέπουν το μέλλον τους θετικά; Πόσοι θα απαντήσουν με ενθουσιασμό και βοήθεια στην ιδέα την οποία δουλεύεις; Πόσοι δεν θα ξεκινήσουν με έναν πλήρη αρνητισμό, μια παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης τόσο στις υπάρχουσες δομές όσο και στις προσπάθειες που προσπαθούν να τις αλλάξουν; Πόσοι προσπαθούν να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους;
Και οι υποδομές; Δεν είναι στην ίδια φάση; Εγκαταλελειμμένα υπέροχα κτίρια που σαπίζουν. Λακκούβες στους δρόμους. Σπασμένα ή ανύπαρκτα πεζοδρόμια. Πάρκα που κλείνουν λόγω ζέστης. Αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα να πιάνουν κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου.
Τι είναι μια πόλη; Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή και οι υποδομές τις. Και αν, κάπως μαγικά, δεν σου είχε γίνει το μήνυμα σαφές έχεις και τον Δήμαρχο που έξι μήνες μετά την εκλογή του προτιμάει να αφήσει την πόλη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Έχει σημασία; Μεγάλη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έκαναν σπουδαία πράγματα ήταν συγκεντρωμένοι σε λίγα μέρη όπου γινόταν σχετικά πράγματα εκείνη την εποχή. Ακόμα και σπουδαία πράγματα να μην σε ενδιαφέρει να κάνεις, όταν η πόλη σου σε απαξιώνει παντελώς, εσύ φεύγεις για κάποιο άλλο μήνυμα ή την απαξιώνεις πίσω.
Μπερδεύουμε συχνά το μήνυμα της πόλης με την «κουλτούρα». Τα «δεν γίνονται αυτά εδώ, δεν είναι έτσι ο Έλληνας» στην πραγματικότητα σημαίνουν «δεν βλέπω τίποτα τέτοιο εδώ, δεν γνωρίζω τέτοιους ανθρώπους». Δεν μας εμποδίζει τίποτα βιολογικό, κανένα ιστορικό γνώρισμα. Μας εμποδίζει η Αθήνα. Όταν έζησα στο Λονδίνο, η πόλη μου έστειλε το μήνυμα να είμαι ο εαυτός μου. Αν δεν το είχα ακούσει, ίσως και να μην παίρνατε εσείς αυτό το γράμμα σήμερα.
«Πού θέλω να ζω;» είναι μια ερώτηση που σκέφτομαι συχνά, όπως φαντάζομαι κάνετε οι περισσότερες. Κάπως να ισορροπήσετε προσωπικές φιλοδοξίες, οικογενειακές ευθύνες, κοινωνικά δίκτυα. Και αυτό το μήνυμα που σου δίνει κάθε τόπος. Η απάντηση για εμένα, τουλάχιστον για τώρα, παραμένει η Αθήνα. Αν τη ζεις έξω από το αυτοκίνητο σου, σου χαρίζει όμορφες ανθρώπινες στιγμές στις γειτονιές της. Είμαι κοντά στην οικογένεια μου και τους φίλους μου. Το ίντερνετ και η εξωστρέφεια μου έχουν επιτρέψει να βρω την κοινότητα μου (άγνωστο αν είμαστε αρκετοί για «σπουδαία πράγματα»). Μιλάω τη γλώσσα και ο καιρός (για πόσα καλοκαίρια ακόμα θα μπορούμε να το λέμε;) είναι καλός. Είναι αρκετά μεγάλη για να χάνεσαι σε αυτή και να βρίσκεις πράγματα να κάνεις και αρκετά μικρή για να μην έχεις αποστάσεις. Όλα αυτά τα βρίσκω πιο σημαντικά από το σκέτο μήνυμα «μπορείς να ζεις καλύτερα» που μου στέλνουν άλλες πόλεις. Και η πραγματικότητα είναι πως η ανθρωπότητα δεν χάνει τίποτα ιδιαίτερο που δεν βρίσκομαι στην Βοστώνη ή την Σίλικον Βάλεϊ.
Δεν χαίρεσαι με τα επτά ή εβδομήντα θαύματα μιας πόλης, αλλά με την απάντηση που δίνει σε μια ερώτησή σου. - Italo Calvino, Invisible Cities, 1972
Επίσης, πολύ σημαντικά, ξέρω πως μπορούμε να την φτιάξουμε. Αυτή η γνώση είναι ασπίδα απέναντι στο μήνυμα που διατυμπανίζει και μου δίνει ενέργεια να της απαντάω με ερωτήσεις και όχι με συναίνεση στην παραίτηση της.
Το καλό και κακό με τα μηνύματα που μας στέλνουν οι πόλεις είναι πως αλλάζουν. Κάποιες φορές αργά, άλλες πολύ γρήγορα. Δεν είναι ίδιο το μήνυμα που έστελνε η Φλωρεντία του 15ου αιώνα με όλη την υπόλοιπη ιστορία της. Ούτε του Παρισιού, του Τόκιο, του Μεντεγίν (όπου το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στην πόλη σήμερα είναι το ένα εικοστό του 1993), της Σιγκαπούρης, και των περισσότερων πόλεων που γνωρίζουμε. Μπορεί να αλλάξει και της Αθήνας. Απλά όχι από κενά λόγια και κενές δράσεις.
Ελλάδα
Θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών καταγράφηκαν στην περιοχή της Ομόνοιας την περασμένη εβδομάδα. Πώς μπορεί η Αθήνα να θωρακιστεί απέναντι στην ακραία ζέστη; Οσο δύσκολο και αν ακούγεται, σας θυμίζω πως στο Μεντεγίν μείωσαν την θερμοκρασία κατά 2°C μέσα σε τρία χρόνια. Βέβαια, το ότι ο Δήμαρχος σκέφτεται να αφήσει τον δήμο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη πως δεν θα συνεχίσουμε να καιγόμαστε για καιρό ακόμα. Ούτε αυτό την εμπνέει. Σκούρα τα πράγματα λοιπόν για το μέλλον της πόλης το καλοκαίρι.
Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάθεση στο ΤΑΙΠΕΔ της διενέργειας του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στις πρώην εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη. Στο Πάρκο προβλέπεται να μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία και ορισμένοι φορείς που σήμερα στεγάζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.
Τα δομικά προβλήματα που επιβαρύνουν την καθημερινότητα μας.
Με αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια αναμένεται να απαντήσει ομάδα κατοίκων του Δήμου Αγίας Παρασκευής στη μετατροπή χώρου πρασίνου σε χώρο τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων.
Μόνο την περίοδο 2013-2018, μέσω αποποιήσης κληρονομιάς, παραδόθηκαν 450.000 ακίνητα στο Δημόσιο.
Σε κυκλοφορία είναι πλέον και τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
📹: Ντοκιμαντέρ για τα 150 Χρόνια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία και τη διαχρονική σχέση του με την εξέλιξη της Αθήνας.
Υπάρχουν ακόμη βιντεοκλάμπ στην Αθήνα.
Μερικοί από τους ανθρώπους που προσπαθούν για μια καλύτερη καθημερινότητα στις πόλεις μας μαζεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα σε δύο συνέδρια. Το 2nd CIVINET Forum και το 4ο Electric + Micro Mobility Forum.
Αστική ζωή
Το Πόρτο, η πόλη με τα περισσότερα Airbnb ανά κάτοικο, απαγορεύει νέες μονάδες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) σε πολυσύχναστες περιοχές, εκτός αν το κτίριο είναι εγκαταλελλειμένο, ενώ τις επιτρέπει σε παραμελημένες συνοικίες για να επιταχύνει την αστική ανάπλαση. Από την άλλη, η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυχρόνιες μιθσώσεις για τουρίστες από το 2029.
Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στο Λίμερικ της Ιρλανδίας θα προσπαθήσει να περιορίσει τη στεγαστική κρίση.
Το Ινστιτούτο Αστικής Καινοτομίας του Άμστερτναμ (AMS Institute) μοιράζεται τα κυριότερα μαθήματα από τα πρώτα 10 χρόνια του.
Κατασκευές που δροσίζουν εξωτερικούς χώρους όπως τα πάρκα.
Πως αισθάνεστε για τα περιστέρια στις πόλεις μας;
«Η οδήγηση στη συναγωγή ουσιαστικά καταστρέφει την εβραϊκή κοινοτική ζωή». Mπορείτε να το προεκτείνετε.
Οι υψηλές θερμοκρασίες αναγκάζουν τα φυτά να εκπέμπουν περισσότερες ουσίες που συμβάλουν στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
📹: Μια φανταστική ανθρωπολογική ερευνητική ομάδα διερευνά το μυστήριο πίσω από το γιατί κάνουμε skateboard σε σημεία της πόλης που δεν έχουν κατασκευαστεί για αυτό τον σκοπό.
Το Σάο Πάολο φυτεύει εκατοντάδες απορροφητικούς κήπους βροχής σε πάρκα και στις άκρες των δρόμων.
Βιώσιμη κινητικότητα
Πάνω από τους μισούς Ολλανδούς οδηγούν ηλεκτρικό ποδήλατο.
Η ιδιοκτησία ηλεκτρικού ποδηλάτου σχετίζεται λιγότερο με το εισόδημα σε σχέση με τα συμβατικά και είναι υψηλότερη στα αστικά κέντρα.
Τι μπορεί να διδάξει το Παρίσι σε άλλες πόλεις σχετικά με την απεξάρτηση από τα αυτοκίνητα;
Τεχνολογία
Μπορεί το τσιμέντο των σπιτιών μας να αποθηκεύει και την ενέργεια τους; Ή να γίνει αυτοθεραπευόμενο;
Στη Σανγκάη, για την αύξηση της συλλογής δεδομένων, η περιφέρεια Xuhui θα εγκαταστήσει 2.500 επιπλέον κάμερες αναγνώρισης προσώπου, τριπλασιάζοντας τον τρέχοντα αριθμό τους. Οι αρχές εκτιμούν ότι θα καταγράφουν και θα αναλύουν καθημερινά 25,9 εκατομμύρια πρόσωπα.
Το νέο ηλεκτρικό διώροφο λεωφορείο της BYD για το Λονδίνο.
Η κυβέρνηση της Κίνας υποστηρίζει σθεναρά τα αυτόνομα αυτοκίνητα και περιορίζει αυστηρά τις δημόσιες πληροφορίες για τα σχετικά ατυχήματα. Πόσο ασφαλή είναι αλήθεια;
Με την επαυξημένη πραγματικότητα (AR), είναι πλέον δυνατή η προεπισκόπηση των αστικών παρεμβάσεων πριν από την εφαρμογή τους.
Η ιστορία του EV1 της General Motors, πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ “Who Killed the Electric Car?”.
Συνεχίζεις να είσαι εξαιρετικός σε αυτά που ανεβάζεις. Μπράβο σου, ειλικρινά. Και συμμερίζομαι την απογοήτευση σου για την πρόθεση Δούκα, αρκετοί είχαμε πιστέψει λίγο ότι μπορεί να φέρει μια θετική αλλαγή στην Αθήνα και στο πράσινο. Ας ελπίσουμε να παραμείνει στην θέση του, ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος πασόκ (χλωμό βέβαια να μπορεί να τα συνδυάσει και τα δύο) και κυρίως να δραστηριοποιηθεί έντονα υπέρ της πόλης
Γιατί, όντως, έχουμε διαλέξει να ζούμε έτσι, και γιατί δεν το αλλάζουμε; Σε γειτονιά που περνάω συχνά, που μάλιστα χαρακτηρίζεται κηπούπολη, παρατήρησα μες στον τελευταίο μήνα ΤΡΙΑ σπίτια να έχουν κόψει δέντρα (ναι, πληθυντικός κ στα 3!) για να τσιμεντώσουν το χώμα που υπήρχε κάτω, ώστε να στριμώξουν άλλη μία θέση για ΙΧ🫠 Μετά ακούς τόσο κόσμο να γκρινιάζει για τη ζέστη, ή για το κυκλοφοριακό, κ αναρωτιέσαι πού…ψώνισε μυαλά!