Αόρατες Πόλεις
Επιπλέον, γραμματοκιβώτια και μπασκέτες, Walkable Athens, η στεγαστική κρίση της ΕΕ, φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια, τρίτα μέρη, αυτόνομη οδήγηση στην Ινδία, ιστορία της αστικοποίησης στην Αγγλία
Το Walkable Athens, γεωχωρικό παρατηρητήριο βαδησιμότητας του Δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια της έρευνας του το 2022 διενέργησε δύο ηλεκτρονικές έρευνες ερωτηματολογίου με 1.213 συμμετέχοντες με κεντρικό αντικείμενο των ερωτήσεων το περπάτημα και τις συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος που το επηρεάζουν. Σήμερα θα αφήσω στην άκρη το βασικό αντικείμενο του παρατηρητηρίου για να εστιάσω στα ευρήματα που προκύπτουν από μια κοινωνικοοικονομική ανάλυση για τις μετακινήσεις μας γενικότερα.
Η μάχη των φύλων
61% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες, με το 52% να είναι 31-50 ετών, το 19% να είναι νεότερο των 31 ετών και το υπόλοιπο 29% να είναι μεγαλύτερο των 51 ετών. Η γυναικεία πλειοψηφία δεν είναι τυχαία. Την έχω δει να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά τα τελευταία χρόνια σε κάθε σχετική μου αστική ενασχόληση. Ενδεικτικά το κοινό της Astylab στα social media είναι 70% γυναίκες, και της Kineo ήταν 60% (αν θυμάμαι σωστά). Ο λόγος είναι πως ο δημόσιος χώρος είναι σχεδιασμένος από άντρες για άντρες. Κυκλοφορούμε λιγότερο με καρότσια, παιδιά και ψώνια, αγχωνόμαστε λιγότερο αν ο φωτισμός σε έναν δρόμο δεν είναι όπως θα έπρεπε, τρέχουμε περισσότερο, χρησιμοποιούμε λιγότερο τα ΜΜΜ. Τα διακυβεύματα για τις γυναίκες είναι μεγαλύτερα για αυτό και τις απασχολεί περισσότερο το τι συμβαίνει με το αστικό περιβάλλον.
Οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο τα πόδια τους και τα ΜΜΜ ως κύριο τρόπο μετακίνησης και πολύ λιγότερο τα δίκυκλα με μόλις το 4,6% να τα επιλέγει σε σχέση με το 17,3% των ανδρών. Τη μικρότερη διαφορά την βρίσκουμε στο ποδήλατο (μόλις 2,5 φορές περισσότεροι άνδρες, σε σχέση με τις 12,6 φορές των πατινιών και τις 4,8 φορές της μοτοσυκλέτας), το πιο ήπιο και ασφαλές από αυτά τα μέσα.
Οι γυναίκες όχι μόνο περπατάνε περισσότερο, αλλά πηγαίνουν και πιο μακριά με τα πόδια τους με το 64% να περπατάει σε προορισμούς που απέχουν 15 λεπτά σε σχέση με το 57% των ανδρών.
Και τα δύο φύλα θεωρούν κατά 51% το επίπεδο ασφάλειας για περπάτημα στο Κέντρο του Δήμου Αθηναίων χαμηλό ή πολύ χαμηλό, ενώ το 38% των ανδρών θεωρούν το επίπεδο ασφάλειας για περπάτημα στη γειτονιά τους χαμηλό ή πολύ χαμηλό, σε σχέση με ένα 33% των γυναικών. Αυτά τα ποσοστά, δεν αλλάζουν ουσιαστικά με την ηλικία των ερωτηθέντων. Ίσως γιατί οι ακόμα μεγαλύτεροι αποκλείστηκαν λόγω της ψηφιακής φύσης του ερωτηματολογίου.
Εισόδημα και χρήση αυτοκινήτου
Περνώντας στα εισοδηματικά, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε το προφανές. Όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχει ένα νοικοκυριό τόσο πιο πιθανό να χρησιμοποιεί αυτοκίνητο. Τη μεγαλύτερη συσχέτιση με το εισόδημα έχουν η χρήση ΙΧ (θετική) και ΜΜΜ (αρνητική), ενώ το ποδήλατο και το περπάτημα φαίνονται ως τα πιο υπερταξικά μέσα.
Αυτό το συμπέρασμα θα έπρεπε να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις πολιτικές μας από ό,τι έχει μέχρι σήμερα, μιας και οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση επιδότηση της χρήσης του αυτοκινήτου εις βάρος των υπολοίπων μέσων είναι άδικη κοινωνικά και ενισχύει ανισότητες.
Συμφωνούμε στα προβλήματα και συμφωνούμε και στη λύση
Ενώ δεν υπάρχει ούτε μια παροχή που πάνω από 1 στους 5 ερωτηθέντες δήλωσε ευχαριστημένος με τη διαθεσιμότητα της στην περιοχή κατοικίας τους, λιγότερο δυσαρεστημένοι είμαστε με την εμπορική πυκνότητα που είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των ζωντανών και δυναμικών πόλεων. Τα βασικά μας προβλήματα (πεζοδρόμια, ησυχία, ασφάλεια για τα παιδιά) λύνονται με τον ίδιο τρόπο. Λιγότερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και ήπια κυκλοφορία.
Πόσοι από τους ερωτηθέντες συμφωνούν με αυτές τις λύσεις; 55,8% συμφωνεί ή συμφωνεί απόλυτα με την μείωση των θέσεων στάθμευσης, ποσοστό 2,4 φορές μεγαλύτερο από αυτό που διαφωνεί ή διαφωνεί απόλυτα (23,5%). Το ποσοστό που συμφωνεί παραμένει ψηλά (46,7%) ακόμα και για αυτούς που έχουν το ΙΧ ως βασικό μέσο μεταφοράς, ενώ για αυτούς που δεν το έχουν φτάνει το 60%.
Όσον αφορά την μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30χλμ/ώρα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη συναίνεση. 67,8% συμφωνεί ή συμφωνεί απόλυτα, ποσοστό 5.2 φορές μεγαλύτερο από αυτό που διαφωνεί ή διαφωνεί απόλυτα (13%). Το ποσοστό που συμφωνεί παραμένει ψηλά (62,7%) και για αυτούς που έχουν το ΙΧ ως βασικό μέσο μεταφοράς, ενώ για αυτούς που δεν το έχουν φτάνει το 72%.
Πόσο μπορεί να επηρεάζει το self-selection bias το αποτέλεσμα; Δεν ξέρω, αλλά ακόμα να βρω οτιδήποτε που να υποστηρίζει το βασικό αφήγημα όλων των αρνητών. Αυτή την εύκολη δικαιολογία πως η Βαλκανική κουλτούρα μας φταίει για όλα και δεν μας επιτρέπει να έχουμε οτιδήποτε ωραίο σε αυτή τη ζωή.
Το ανθρώπινο είδος έχει ανάγκη την κοινότητα, την αίσθηση του ανήκειν, την ασφάλεια, την χαρά και το παιχνίδι. Αυτές οι ανάγκες είναι αρχέγονες και ξεπερνάνε κάθε τι που ονομάζουμε κουλτούρα, πόσο μάλλον όταν αυτή έχει ηλικία 50 ετών.
Ελλάδα
Παρατηρήσεις του Θοδωρή Γεωργακόπουλου από το ταξίδι του στην Κοπεγχάγη. Μπορούμε να ζήσουμε σε τέτοια μέρη χωρίς να ξενιτευτούμε.
Στέφανε Μάνο, welcome to the war on cars. Τα ελάχιστα όρια στάθμευσης έχουν καταστρέψει την Αμερική, οπότε θα πρότεινα να επικεντρωθούμε στα σημεία 4,5 και την μείωση των αυτοκινήτων ανά κάτοικο σε νορμάλ επίπεδα για πόλεις μεγέθους Αθήνας.
Οι προτάσεις του σχεδίου Walkable Athens του ΕΜΠ για να γίνει η Αθήνα περπατήσιμη.
22.600 εκατομμυριούχοι στην Αθήνα.
Οι κατασκευαστές του The Ellinikon προβλέπουν ότι θα προσθέσει 2,5 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, θα δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας και θα αποφέρει φορολογικά έσοδα άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την ολοκλήρωσή του το 2037. Αναμένεται επίσης να προσελκύσει ένα εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες ετησίως.
Τα ετήσια διεθνή βραβεία Design του Monocle διάλεξαν τα Αθηναϊκά Hyper Hypo και Point Supreme ως καλύτερο design βιβλιοπωλείο και ως καλύτερο αρχιτεκτονικό γραφείο για έργα κατοικίας αντίστοιχα.
Urban Maze η φετινή θεματική του TEDxPanteionUniversity. Θα είμαι και εγώ εκεί για να πω αυτά που διαβάζετε κάθε δύο Κυριακές.
Εγγραφές εδώ μέχρι τις 15 Μαΐου για το 2nd CIVINET Forum. Εδώ την αναλυτική ατζέντα.
Αστική ζωή
Μεταξύ 2010 και 2022, οι τιμές των ακινήτων στα 27 μέλη της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 47%. Μόνο σε δύο κράτη μέλη, την Ιταλία και την Κύπρο, μειώθηκαν. Η στεγαστική κρίση τροφοδοτεί την ακροδεξιά, προειδοποιεί εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ. Μερικές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της από την Ολλανδία.
Το Άμστερνταμ απαγορεύει την κατασκευή νέων ξενοδοχείων.
Η σημασία των τρίτων μερών, μετά το σπίτι και τη δουλειά μας, για το αίσθημα του ανήκειν και πως μπορούμε να τα επαναπροσδιορίσουμε στη σημερινή εποχή όπου μέρη όπως τα καφενεία και η εκκλησία δεν είναι ελκυστικά για τις νεότερες γενιές. Για γενιές μεταναστών, ένα τέτοιο μέρος είναι το Flushing Meadows Corona Park της Νέας Υόρκης και το κυριακάτικο ποδόσφαιρο σε αυτό.
Το κύμα αστικής καινοτομίας της Λατινικής Αμερικής.
Μήπως θα έπρεπε οι παιδικές χαρές να ενθαρρύνουν την κοινωνικότητα και τη φυσική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων όλων των ηλικιών;
Περί της εξέλιξης της αστικοποίησης στην Αγγλία από την Βιομηχανική Επανάσταση έως τον 20ό αιώνα. Η Αγγλία ήταν η πρώτη αστική κοινωνία στον κόσμο, με το 51% του πληθυσμού το 1851 να ζει σε πόλεις. Σαν είδος φτάσαμε αυτό το ποσοστό το 2007.
Ο Κάρλος Μορένο για την πόλη των 15 λεπτών και το ομότιτλο νέο του βιβλίο.
Η σύγχρονη τέχνη στο μετρό της Νέας Υόρκης.
Ερωτική επιστολή στον σταθμό του Charing Cross στο Λονδίνο.
Πολλά μπαλκόνια στο Βερολίνο έχουν πλέον φωτοβολταϊκά. Δεν θα ταίριαζε και σε εμάς;
Βιώσιμη κινητικότητα
Σε έρευνα με 850 εκατομμύρια ανθρώπους από 794 πόλεις ανά τον κόσμο, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο για την καθημερινή τους μετακίνηση. Η συγκέντρωση τους είναι μεγαλύτερη στην Βόρεια Αμερική και μικρότερη στην Ασία. Εμείς όπως τα ξέρουμε.
Όλες οι πολιτικές που οδήγησαν τις ΗΠΑ, και μαζί και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, στο car bloat, δηλαδή τη σύγχρονη τάση αύξησης του μέσου μεγέθους και βάρους των αυτοκινήτων.
Ποιες είναι οι καλύτερες μας επιλογές για να βελτιώσουμε την ασφάλεια στους δρόμους μας όσο οι συγκοινωνιολόγοι και πολεοδόμοι δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους;
Μια πρόσφατη μελέτη από τον Καναδά δείχνει πως το 93% των δικαιούχων επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου δεν είχε κάποια επαφή με αυτά νωρίτερα και το 60% ήταν πρωτάρηδες στην ποδηλασία γενικότερα.
Νέο "Τμήμα Βιώσιμων Παραδόσεων” για τη Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσει την ραγδαία αύξηση του αριθμού των ηλεκτρικών δικύκλων που διασχίζουν βιαστικά τους δρόμους της πόλης.
Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορούμε εύκολα να φανταστούμε πως θα ήταν οι δρόμοι μας αν ήταν φιλικοί προς τους πεζούς και τα ποδήλατα. Νέα έρευνα επιβεβαιώνει πως όσοι εκτεθούν σε αυτές τις εικόνες είναι πιο πιθανό να θεωρούν επιθυμητές τέτοιου είδους παρεμβάσεις.
Τεχνολογία
📹: Πως ανταποκρίνεται στους δρόμους της Ινδίας ένα αυτόνομο αυτοκίνητο; Όταν τα καταφέρει και εκεί η τεχνολογία θα είναι πλέον καθολική.
Πώς μπορούν τα ευρήματα του Walkable Athens να οδηγήσουν σε λύσεις που όχι απλά θα ακουστούν αλλά θα εφαρμοστούν από την πολιτεία;
Έγραψες πάλι Αδάμ ⚡️