5 καλύτερες ιδέες από λίγα ακόμα παρκαρισμένα αυτοκίνητα
Επιπλέον, η αναπηρία στα ελληνικά ΜΜΕ, η Αθήνα των Φθηνών Τσιγάρων 24 χρόνια μετά, περσικά κανάλια στη Σεβίλλη, ψηφιακά νεκροταφεία στο Πεκίνο, μόλις σε χτύπησε αυτοκίνητο; να γιατί φταις
350 συστήματα βυθιζόμενων κάδων άρχισαν να τοποθετούνται στην Αθήνα. Είναι μία ουσιαστική αναβάθμιση με πολλαπλά οφέλη. Ένα από αυτά είναι πως το συγκεκριμένο έργο θα εξοικονομήσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, έως και 1.424 σημεία κοινόχρηστων χώρων. Αυτό συμβαίνει γιατί σε κάθε υπόγειο κάδο χωράνε 5 συμβατικοί.
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε πως θα απελευθερωθούν 1.424 σημεία κοινόχρηστων χώρων; Ένας κάδος με τον απαραίτητο χώρο στο πλάι του καταλαμβάνει περίπου 3 τετραγωνικά μέτρα, άρα θα απελευθερωθούν περίπου 4.272 τετραγωνικά μέτρα. Στην πλειοψηφία τους οι κάδοι είναι σήμερα τοποθετημένοι πάνω στο δρόμο δίπλα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μας. Αν απλά «απελευθερώσουμε» αυτά τα τετραγωνικά, λογικά περιμένουμε να δημιουργηθούν 356 νέες θέσεις παρκαρίσματος. Σε κάποιους μπορεί αυτό να ακούγεται εξαιρετικό, αλλά, όπως γνωρίζετε, η δική μου άποψη διαφέρει.
Αυτή η δράση δίνει μια καλή ευκαιρία στο Δήμο να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Αν ταυτόχρονα με την αποχώρηση των κάδων τα απελευθερωμένα τετραγωνικά δεσμευτούν για κάτι άλλο, ίσως το «τι είχαμε, τι χάσαμε» συναίσθημα των προνομιούχων, όσον αφορά το δημόσιο χώρο, κατόχων αυτοκινήτων να κάνει πιο εύπεπτη την αλλαγή. Ακολουθούν λοιπόν πέντε ιδέες για 356 δοκιμές.
Δέντρα
Τα προφανή. Με μόλις 6,6 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο, είμαστε ουραγοί στην Ευρώπη. Ο Δήμος έχει ήδη στόχο το 30% της επιφάνειας της πόλης να καλύπτεται από χώρους πρασίνου το 2030. Τα δέντρα βοηθούν στην ποιότητα του αέρα και κάθε άλλη περιβαλλοντική παράμετρο, βοηθούν στη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, μειώνουν το θόρυβο, γίνονται σπίτι για πουλιά και έντομα, και, ίσως το πιο ελκυστικό όφελος τους, μειώνουν τη θερμοκρασία.
Parklets
Το parklet* είναι μια επέκταση από το ύψος του πεζοδρομίου μέχρι το πλάτος του παρακείμενου χώρου στάθμευσης που παρέχει περισσότερο χώρο και ανέσεις για τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν. Πως θα σας φαινόταν ένα μικρό αστικό πάρκο με παγκάκια, γλάστρες και πράσινο; Ή ένας κοινοτικός κήπος με παρτέρια για λουλούδια, βότανα ή λαχανικά που οι γείτονες συντηρούν συλλογικά; Το 62% των άνω των 65 συμπολιτών μας δήλωναν το 2005 πως βιώνουν μοναξιά. Ο σχεδιασμός και η διάταξη μιας γειτονιάς μπορεί είτε να διευκολύνει είτε να εμποδίσει την κοινωνική αλληλεπίδραση. Χρειαζόμαστε περισσότερους χώρους που θα λειτουργούν ως προέκταση των σπιτιών μας.
*υπάρχει ελληνικός όρος; αν τον γνωρίζετε να με ενημερώσετε.
Πάρκινγκ ποδηλάτων
Πόσο να αντέξεις να κουβαλάς το ποδήλατο σου ανεβαίνοντας τα σκαλιά της πολυκατοικίας για να το αποθηκεύεις τα βράδια δίπλα από τον καναπέ; Στις περιοχές που το ποδήλατο είναι πιο αναγκαίο είναι και πιο πιθανό να μην υπάρχει ούτε κλειστός χώρος για τη στάθμευση του εκτός διαμερίσματος, ούτε χώρος για αυτό στο κλασικό αθηναϊκό ασανσέρ. Αυτή η συνθήκη είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε στην υιοθέτηση του.
Ό,τι θέλει η γειτονιά
Γιατί να μη ψηφίσουμε; Μπορεί οι κάτοικοι του δρόμου να θέλουν μια ακόμα θέση στάθμευσης αλλά πιο πιθανό να θέλουν ένα παγκάκι, μια δανειστική βιβλιοθήκη ή ένα μίνι γκολφ. Κάτι δηλαδή που μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι τους. Στη Σουηδία το έχουν κάνει ήδη. Δεν θα μάθουμε ποτέ τις πραγματικές προτιμήσεις αν μένουμε στις δικές μας προκαταλήψεις και τις πιο έντονες φωνές.
Προσωρινές Χρήσεις
Τη μια βδομάδα θα συναντήσεις ένα χώρο όπου θα παρουσιάζεται το έργο τοπικών καλλιτεχνών, την άλλη θα αγοράζεις χειροποίητα προϊόντα, την επόμενη τάκος από ένα φορτηγάκι, και το καλοκαίρι παγωτό. Και ο Δήμος θα έχει και ένα έσοδο από την ενοικίαση του χώρου, σε αντίθεση από την υπάρχουσα συμφωνία για δωρεάν αποθήκευση μεταλλικών κουτιών στο δημόσιο χώρο. Εμένα μου ακούγεται αρκετά καλό.
Ελλάδα
[🎧] Πώς γράφουμε για την αναπηρία στα ελληνικά Μέσα και ποια είναι τα συχνότερα λάθη που γίνονται όταν υπάρχει αναφορά σε ΑμεΑ;
Η Αθήνα των Φθηνών Τσιγάρων 24 χρόνια μετά.
Στην Ελλάδα κάτω του 10% των πολιτών εντάσσουν εθελοντικές δράσεις στην καθημερινότητά τους.
Η ιστορία και η σημερινή σημασία του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών με φωτογραφίες και εικόνες από τις χαρακτηρισμένες διατηρητέες εγκαταστάσεις.
Σοβαρές ζημιές στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού εντόπισε ομάδα σπηλαιολόγων με βουνά από μπάζα και σκουπίδια.
Αστική ζωή
Στο Ιράν έκλεισαν τα πάντα για δύο μέρες λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Οι αρχές σε όλο τον κόσμο αναγκάζονται να κλείνουν σχολεία, να κλείνουν τουριστικά αξιοθέατα και να μειώνουν το ωράριο εργασίας. Σας θυμίζει κάτι;
Το qanat της Σεβίλλης είναι ένα αρχιτεκτονικό πείραμα για λύσεις ψύξης που δεν βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων με πρωταγωνιστή ένα δίκτυο υπόγειων σωλήνων εμπνευσμένο από τα κανάλια της περσικής εποχής.
[📺] Εμπνευσμένο από την κινηματογράφηση του Wes Anderson αρχιτεκτονική, ένα φιλμ μικρής διάρκειας για το δομημένο περιβάλλον της Σιγκαπούρης.
[📺] Τα ψηφιακά νεκροταφεία του Πεκίνου.
Οι ίδιες πολιτικές που μετατρέπουν τις πόλεις σε πιο βιώσιμες μπορούν να διευρύνουν την κοινωνική ανισότητα. Αυτό το γεγονός ταυτόχρονα αποδεικνύει σε τι δίνουμε αξία πραγματικά.
Ειδικοί των πόλεων - οικονομολόγοι, πολεοδόμοι, ακαδημαϊκοί - τοποθετούνται σχετικά με το μέλλον τους.
Βιώσιμη κινητικότητα
Χρησιμοποιείς ποδήλατο και μόλις σε χτύπησε αυτοκίνητο. Να γιατί φταις εσύ.
Μια νέα έρευνα της YouGov, που διεξήχθη σε 12 χώρες, εξετάζει τις προτιμήσεις απέναντι σε δέκα διαφορετικές μορφές μετακίνησης.
Τεχνολογία
Η ψηφιακή αναπαράσταση της Νέας Υόρκης χρησιμοποιώντας την Unreal Engine και το εργαλείο CityBLD.
Μία εβδομάδα αφότου οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια επέτρεψαν στην Cruise και στην Waymo να λειτουργούν αυτόνομα ρομποταξί σε όλο το Σαν Φρανσίσκο καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, η Cruise συμφώνησε να μειώσει στο μισό το στόλο της έπειτα από επαναλαμβανόμενα τρακαρίσματα και άλλα προβλήματα.