Ανασκόπηση 2022
Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων θα ξεπεράσει το 1 δισ., o μέσος Ευρωπαίος δήμαρχος είναι ένας 54χρονος λευκός άνδρας, η μουσική της πόλης, στο 16% η μικροκινητικότητα στο Τελ Αβίβ
Πόλεις για Ανθρώπους #47
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε αυτό το newsletter, συνεχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι σημαίνουν οι Πόλεις για Ανθρώπους και το τι χρειάζεται να κάνουν οι δικές μας για να θεωρηθούν κάποτε τέτοιες. Σας έστειλα 26 γράμματα. Τα 5 αγαπημένα σας ήταν αυτά:
Αθήνα, σήμερα και αύριο - η στατιστική χαρτογράφηση της Αθήνας του σήμερα, η ευθεία σύγκριση της με το Παρίσι, και το σχέδιο δράσης του δήμου για το αύριο
Ταύρος εν μουσείω - ανάλυση του promo βίντεο για τη συνεργασία της Google με το δήμο Αθηνών
Πάρε πίσω την πόλη - τι μπορούμε να κάνουμε για να συμμετάσχουμε στην αλλαγή της πόλης μας
Αυτοκίνητο και ελευθερία - αποδόμηση μίας από τις ακρογωνιαίες αξίες της μυθολογίας του αυτοκίνητου
Επιδοτείται το χθες - γιατί το να επιδοτούμε το κόστος της βενζίνης το 2022 είναι λάθος πολιτική
Μπορείτε να βρείτε και τα 26 εδώ.
Σε άλλα σχετικά προσωπικά highlights της χρονιάς, η Kineo εξυπηρέτησε παραπάνω από 4,500 μηνιαίες ενοικιάσεις, μεγάλωσε 2.5 φορές σε σχέση με το 2021 και έγινε η πρώτη startup που δημοσιεύει (ένα βασικό) sustainability report, έμαθα να μεταμορφώνω τους δρόμους μας με το DALL-E και να βελτιώνω την έρευνα μου με το ChatGPT, έγινα playmobil, και προσπάθησα όπου βρισκόμουν, συμπυκνωμένα και στοχευμένα, να μεταδίδω τις αξίες που μπορούν να κάνουν τις πόλεις μας πιο φιλικές, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένες (Envolve Award Greece, Μετακινήσου Αλλιώς, IACES Thessaloniki, Electric + Micro Mobility Forum, Smart Cities – City Connect Conference 2022, Hackathon for Social Good, My Green Mobility, EN.I.R.I.S.S.T.).
Εννοείται πως υπάρχουν άλλα τόσα που δεν πήγαν καλά, αλλά σε αυτά αξίζουν περισσότερες λέξεις για να πάρουμε τα μαθήματα μας.
Επίσημα στατιστικά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα, αλλά η αίσθηση μου είναι ότι το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα μέσα μικροκινητικότητας για τις καθημερινές τους μετακινήσεις αυξήθηκε σημαντικά (>30%) σε σχέση με το 2021. Το κόστος ζωής και ιδιοκτησίας αυτοκινήτου μαζί με το επίπεδο των ΜΜΜ παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτό. Το βλέπω στη δουλειά μου, και πιο σημαντικά το βλέπω και στο δρόμο. Ένας άλλος έμεσσος δείκτης που μπορείτε να παρακολουθείτε είναι το πόσα ποδήλατα και πατίνια συναντάτε στο τελευταίο βαγόνι του τρένου ή του μετρό.
Σημαντικό επίσης είναι ότι εισαγωγείς κοιτάνε έντονα το χώρο και πρόσθεσαν στο portfolio τους διάφορα οχήματα μικροκινητικότητας και υποστηρικτικές λύσεις, ότι υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες πλέον για να νοικιάσεις από ηλεκτρικό πατίνι μέχρι μικροαυτοκίνητο, ενώ δειλά δειλά επιστρέφουν και τα κοινόχρηστα οχήματα στις πόλεις μας. Η ιδέα του να χρησιμοποιούν οχήματα μικροκινητικότητας στο στόλο τους ωριμάζει όλο και περισσότερο για τις εταιρίες, ενώ ο τουρισμός έχει ήδη πιστέψει στην αξία που μπορεί να προσθέσουν αυτά τα οχήματα στο εθνικό προϊόν μας. Η κινητικότητα είναι μόνο μια από τις πρωτοβουλίες που μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο των πόλεων μας, αλλά εκτός αυτής δεν έχω αντιληφθεί να κινείται κάτι άλλο δυναμικά στο χώρο της επιχειρηματικότητας. Μακάρι αυτή τη χρονιά να δούμε περισσότερες και ουσιαστικές προσπάθειες στο urbantech.
Από την άλλη, για την ελληνική πολιτεία, όσον αφορά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, η χρονιά ήταν απογοητευτική. Η εθνική στρατηγική για το ποδήλατο που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2021 κάπου χάθηκε στο δρόμο. Ο δεύτερος κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά μας δίνει 8,000 ευρώ για να αγοράσουμε ηλεκτρικό SUV, και την επιλογή του να πάρουμε με leasing. Αν όμως θέλουμε ένα cargo bike για να μεταφέρουμε τα παιδιά ή τα ψώνια μας, θα πάρουμε 800 ευρώ και δε μπορεί να μας το χρηματοδοτήσει και κανείς. Οι εταιρίες μπορούν να επιδοτηθούν για όσα αυτοκίνητα χρειάζονται, αλλά για κάποιο λόγο μόνο για 10 ποδήλατα. Αυτά αποφασίστηκαν ενώ τα οχήματα μικροκινητικότητας αποτέλεσαν το 91% της ζήτησης του πρώτου κύκλου. Σε σχετικές υποδομές επίσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ελάχιστα και ασύνδετα πράγματα. Με λίγα λόγια συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στα λάθος πράγματα και να νομίζουμε ότι κάνουμε και κάτι. Το 2023 είναι χρονιά εκλογών οπότε δεν έχω ιδιαίτερες ελπίδες για δραστικές αλλαγές.
Στα υπόλοιπα, η ανάπλαση της Πλατείας Συντάγματος δεν μοίρασε διαφορετικά το δημόσιο χώρο, ενώ ξεκίνησαν τα έργα του μετρό σε Εξάρχεια και Κολωνάκι. Η διπλή ανάπλαση Βοτανικού και Λεωφόρου πήρε το πράσινο φως, ο δήμος Αθηνών ψήφισε Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή και η κυβέρνηση προχώρησε με το σχέδιο κοινωνικής στέγασης της.
Προσωπικός στόχος για το 2023 παραμένει ο ίδιος. Να κάνω κάθε μέρα κάτι που μπορεί να επηρεάσει θετικά το αστικό περιβάλλον με σκοπό να ακολουθώ τα ενδιαφέροντα μου, να γεμίζω με νόημα τη ζωή μου και να βελτιώνομαι. Αν κάποτε αυτά τα μικρά γίνουν αρκετά ώστε να αλλάξουν κάτι ακόμα καλύτερα. Κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι και αυτό το newsletter. Το ενδιαφέρον σας με κρατάει συνεπή, σας ευχαριστώ για αυτό. Καλή χρονιά!
ΥΓ1. [PLUG] Αν έχετε 30 δευτερόλεπτα και θέλετε, ψηφίστε την Kineo εδώ. Τα βραβεία γενικά μου είναι αδιάφορα, αλλά η διεθνής προβολή βοηθάει με τους προμηθευτές.
ΥΓ2. Αν έχετε οποιοδήποτε feedback για το πως μπορεί να γίνει πιο χρήσιμο αυτό το newsletter για εσάς παρακαλώ να μου το δώσετε εδώ.
Τι διαβάζουμε
Ελλάδα
Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων θα ξεπεράσει το 1 δισ.
Μόνο σε εμάς φαίνεται ότι χρειαζόμαστε αυτοκίνητα στις πόλεις μας.
Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη.
Περί του προγράμματος του Υπουργείου για τα κοινόχρηστα ποδήλατα.
Πόλεις του Κόσμου
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πληρώνει οικογένειες για να εγκαταλείψουν το Τόκιο.
Τιθασεύοντας το θόρυβο στη Μουμπάι.
Μπογκοτά, Νέα Υόρκη, και Στοκχόλμη, είναι μερικές μόνο από τις πόλεις όπου μονιμοποιούν τις αλλαγές που έφερε η πανδημία στο δημόσιο χώρο τους.
Ο μέσος Ευρωπαίος δήμαρχος είναι ένας 54χρονος λευκός άνδρας που ανήκει σε ένα κεντροαριστερό κόμμα.
Δροσερές στέγες, δροσερά πεζοδρόμια. Κάποια από τα πράγματα που θα χρειαστεί το Λος Άντζελες, όπως και εμείς.
Άλλο η ηχορύπανση και άλλο η μουσική της πόλης, 都市音楽 (toshi ongaku).
Η φιλική προς το ποδήλατο αρχιτεκτονική της Κοπεγχάγης.
Μεταφορές
Τα οικονομικά του Ridehailing.
Αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που διαλέγουμε είναι SUVs, δεν βελτιώνουμε τίποτα.
Τα οποία SUVs αν ήταν χώρα, θα ήταν ο έκτος μεγαλύτερος εκπομπός CO2 στον κόσμο.
Μικροκινητικότητα
Το 50% των αγοραστών ebikes σταματούν να χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους αν γίνει υποχρεωτική η χρήση κράνους.
Η Κένυα αποκτά τις δικές της Gogoro.
Αν έχετε 100 χιλιάδες ευρώ μπορείτε να αγοράσετε αυτό το τρίκυκλο του 1898 μαζί με τα απαραίτητα αξεσουάρ.
16% των κατοίκων του Τελ Αβίβ μετακινούνται με ebikes και escooters.
Τι βλέπουμε / ακούμε
📷: Το απόλυτο #carcultureshutdown του 2022 πάει στη Γκρέτα.
📺: Να ανοίγετε τη πόρτα του αυτοκινήτου με το δεξί χέρι. Πάντα.
📺: Το δίλημμα του τρόλεϊ.
📷: Κρακοβία 1929 και σήμερα.
📷: Ντίσελντορφ 1990 και σήμερα.